انتقاد نمایندهی افغانستان در جینوا مبنی بر پذیرش خواستهای طالبان در نشست دوحه
نصیراحمد اندیشه، نمایندهی افغانستان در جینوا با نشر مقالهای از ترتیب و سازماندهی سومین نشست دوحه از سوی سازمان ملل متحد به «شرایط و فرمایش» طالبان انتقاد کرده است.
نمایندهی افغانستان در جینوا، گفته است که در نشست آیندهی دوحه، به استثنای مردم افغانستان، مخالفان طالبان، زنان، جامعهی مدنی و نیروهای جوان، همه «بازیگران» حضور دارند.
در مقالهای منتشر شده در وبسایت «نهاد امنیت ایالات متحده» جمعه شب، ۸ سرطان، آمده است که؛ کشورهای منطقه و جهان به این امید که ممکن طالبان تغییر کرده باشند، تلاش برای سفید کردن آنان میکنند؛ در حالی که این «گروه افراطی (طالبان) هیچ تغییری» نکردهاند.
آقای اندیشه با ابراز نگرانی از حضور نیافتن گروههای مدنی و سیاسی مخالف طالبان در سومین نشست دوحه میگوید: «متاسفانه اکثریت مطلق مردم افغانستان که طالبان نیستند، نادیده گرفته میشوند».
در همین حال او در این مقاله افزوده است؛ مشارکت نداشتن قشرهای مخالف طالبان در سومین نشست دوحه، ظرفیت یک فرآیند «دیپلوماتیک واقعاً فراگیر و موثر» را ضعیف میکند.
نمایندهی افغانستان در جینوا، همچنین گفته است: «به نظر میرسد که اهداف نشست سوم دوحه برای کشورهای منطقه و جهان به طور ناامیدکنندهای محدود و حتا معکوس باشد».
علاوه بر این او تاکید کرده است که؛ سازمان ملل متحد و عوامل دخیل در این نشست به شرایط طالبان در مورد تشریفات، دستور کار و شرکتکنندگان نشست دوحه تسلیم شدهاند.
در مقالهای که نهاد امنیت ایالات متحده آن را منتشر کرده است آمده است که حضور طالبان در نشست دوحه نشان میدهد که آنان از ممنوعیت سفر اعضای تحریم شدهی رهبری شبکه حقانی که در دولت طالبان استند، معافیت دریافت کردهاند.
نصیراحمد اندیشه، تاکید کرده است: «امتیازهای غرب بسیار مهمتر از تلاش برخی کشورهای منطقه مانند روسیه و ایران برای منصرف کردن طالبان از رفتن به دوحه و شرکت در جلسات دیپلوماتیک خود از جمله نشست اخیر فارمت مسکو است».
آقای اندیشه، اضافه کرده است که تلاش جامعهی بینالمللی برای تغییر و «سفیدنمایی طالبان» ناکام بوده است، زیرا به اعتقاد او طالبان تغییری نکرده است و جامعهی بینالمللی مسایل حاشیهای افغانستان را نسبت به حقوق اساسی شهروندان بهویژه حقوق زنان اولویت داده است.
این دیپلمات افغانستانی از لیست شرکتکنندههای سومین نشست دوحه انتقاد کرده و نگاشته است که با توجه به آجندای ملل متحد در این نشست، بهنظر میرسد؛ جامعهی مدنی، فعالان حقوق زن، مدافعان حقوق بشر و چهرههای سیاسی مخالف طالبان در فهرست غذا باشند.
او خواستار حضور قشرهای مختلف جامعهی افغانستانی در نشست دوحه شده و گفته که دستیابی به صلح و امنیت در افغانستان نیازمند مشارکت همهی مردم از جمله شخصیتهای سیاسی و جریانها در میز گفتوگوها است.
آقای اندیشه گفته است که افغانستان محکوم به انتخاب بین طالبان و داعش نیستند؛ بلکه جریانهای دیگری مثل نیروهای جوان، نیروهای سیاسی و امنیتی در تبعید به تدریج در حال سازماندهی و بسیج استند.
نماینده افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل در این مقاله نوشته است که طالبان محیطی ایدئولوژیک و عملیاتی مناسب را برای گروههای تروریستی منطقهای و بینالمللی شامل داعش خراسان و القاعده فراهم کرده است.
این در حالیست که تنها یک روز دیگر تا برگزاری سومین نشست دوحه با میزبانی سازمان ملل متحد و اشتراک نمایندههای ویژهی ۲۷ کشور جهان باقی مانده است.
شماری از چهرههای سیاسی، کنشگران بینالمللی، فعالان حقوق بشر و مدافعان حقوق زن این نشست را تحریم کردهاند.
در این میان زبیده اکبر، فعال حقوق بشر دعوت سازمان ملل متحد را در سومین نشست دوحه بهدلیل حضور نداشتن نمایندگان واقعی زنان افغانستانی رد کرده و گفته است: «من در این نشست دوحه شرکت نخواهم کرد؛ زیرا زنان افغانستانی شایستهگی حضور در میز اصلی این نشست را دارند».
او همچنین گفته است که از تصمیم سازمان ملل، مبنی بر حذف زنان از سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان «سخت خشمگین» است.
ترتیت: لیدا بارز