ملاله یوسفزی؛ نگران پیامدهای حذف زنان افغانستانی از نشست دوحه
در ادامهی واکنشها به حذف نمایندگان واقعی زنان افغانستانی از سومین نشست دوحه، ملاله یوسفزی، فعال حقوق بشر نیز از حذف زنان از این نشست و پیامدهای آن ابراز نگرانی کرده و میگوید که بدون حضور زنان و رهبری کامل آنان، هیچ بحث “مشروعی” در مورد آیندهی افغانستان وجود ندارد.
ملاله یوسفزی، ناوقت روز (پنجشنبه، ۷ سرطان) با نشر اعلامیهای در صفحهی اجتماعی اکساش از تماس تلفنی خود با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خبر داده و از تصمیم سازمان ملل، مبنی بر حذف زنان از سومین نشست دوحه انتقاد کردهاست.
خانم یوسفزی در این تماس به آقای گوترش گفتهاست: “من از دعوت طالبان برای دیدار با نمایندگان سازمان ملل در حالی که زنان افغانستانی و مدافعان حقوق بشر از گفتوگوی اصلی حذف شده اند، نگران و ناامید هستم”.
او این تصمیم سازمان ملل را تعجبآور عنوان کرده و میگوید که جهان قصد دارد، با نادیدهگرفتن حقوق زنان افغانستانی در نشستهای بینالمللی، با طالبان تعامل کند.
وی گفت: “این غیرقابل قبول است که سازمان ملل چنین نشستی را بدون نقش محوری زنان افغانستان تشکیل دهد؛ حالا تصمیم این سازمان واضح میسازد که جهان مايل است خواستههای طالبان را برآورده سازد و حقوق دختران و زنان افغانستانی برای آنان اولویت اصلی نیست”.
همچنان خانم یوسفزی میافزاید که هرگونه تعامل با طالبان که نیمی از جمعیت کشور را از جامعه حذف کرده، یک نوع “خیانت” در حق مردم افغانستان بهویژه زنان و دختران است.
این فعال حقوق بشر خطاب به گوترش بیان کرد: “ما باید موضع روشن را در مقابل این داشته باشیم که عملکردههای گروه طالبان علیه زنان و دختران افغانستانی، حذف سيستماتيک آنها از همه ابعاد جامعه و معادل با آپارتاید جنستی است”.
ملاله یوسفزی در این تماس تلفنی افزودهاست که طالبان، با تحریف دین و فرهنگ، اهداف “زنستیزانهی” خود را پیش میبرند و باید در برابر عملکردهای خود علیه بشریت پاسخگو باشند.
این واکنشها و انتقادها در حالی مطرح میشود که سه روز دیگر سازمان ملل از سومین نشست دوحه میزبانی خواهد کرد. حذف زنان از این نشست باعث واکنشهای تند مدافعان حقوق بشر، سازمانهای بینالمللی، فعالان مدنی، سیاستمداران و زنان معترض شده است.
این در حالیست که چندی پیش نیز شانزده نفر از رهبران برجستهی زن در اجلاس جهانی «رهبران زن» که در ایتالیا برگزار شدهبود از محرومیت زنان افغانستانی از این نشست انتقاد کرده و با فرستادن نامهای به دبیرکل سازمان ملل خواستار حضور معنادار زنان افغانستانی در این نشست شدند.
ترتیب: حدیث حبیبیار