زنان در ویانا: نشست ناقص دوحه،تکرار تجربهی ناکام سازمان ملل است
در آخرین روز از چهارمین نشست مخالفان طالبان در ویانا، شماری از شرکتکنندهگان، نشست دوحه را تحریم کرده و میگویند که جامعهی جهانی و سازمان ملل متحد با حذف زنان و جامعهی مدنی افغانستان از این نشست، تجربههای “ناکام” گذشتهی خود را تکرار میکنند.
انارکلی هنریار، عضو پیشین مجلس سنای افغانستان، روز (چهارشنبه، ۶ سرطان) در سخنرانی خود در روز پایانی این نشست از برگزاری سومین نشست سازمان ملل متحد دربارهی افغانستان، بدون حضور نمایندگان واقعی زنان این کشور انتقاد کرد.
بانو هنریار گفت: “جامعهی جهانی با برگزاری ناقص نشست دوحه، تجربهی ناکام گذشته را تکرار میکند”.
این عضو پیشین مجلس سنای افغانستان در سخنرانی خود تاکید کردهاست که جامعهی جهانی هرچه زودتر باید بحران کنونی افغانستان را از طریق مذاکره و گفتوگو با زنان، گروههای سیاسی و جامعهی مدنی افغانستان حل کند.
او در ادامه همچنان از جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی خواستار توجهی جدی به وضعیت حقوق بشری در افغانستان بهویژه حقوق زنان و دختران شد.
همچنان شماری از فعالان حقوق زن نیز در این نشست علاوهبر تحریم نشست دوحه، وضعیت حقوق بشری در افغانستان بهویژه وضعیت زنان را “وخیم” عنوان کردند.
پروانه ابراهیمخیل، فعال حقوق زن و یکی از زنان معترض در این نشست گفتهاست که زنان افغانستانی تحت کنترول طالبان در شرایط “اسفبار و خفقانآور” در زندان خانگی به سر میبرند.
بانو ابراهیمخیل افزودهاست: “محدودیتهای وضع شده بالای زنان از سوی طالبان و حذف آنان از اجتماع، مصداق بارز آپارتاید جنسیتی و جنایت علیه بشریت است”.
او در ادامهی سخنرانی خود از جامعهی جهانی، نهادهای حقوق بشری و سازمانهای بینالمللی خواست که به کارزار جهانی “بهرسميت شناسی آپارتاید جنسیتی” در افغانستان، بپیوندند و زمینهی محاکمه و بازخواست رهبران طالبان که عامل این وضعیت هستند را فراهم سازند.
چهارمین نشست ویانا برای افغانستان، روز دوشنبه، چهارم سرطان، با حضور ۷۰ نفر از چهرههای مخالف طالبان برای مدت سه روز در پایتخت کشور اتریش آغاز شد.
سیاستمداران، فعالان حقوق بشر و جامعهی مدنی افغانستان در این نشست گردهم آمدند و علاوه بر مسایل متعدد افغانستان، روی پیامدهای دعوت نمایندگان طالبان در سومین نشست دوحه از سوی سازمان ملل متحد نیز گفتوگو کردند.
نشست ویانا در حالی برگزار شده که قرار است سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان در تاریخ ۳۰ جون تا اول جولای با میزبانی سازمان ملل متحد در قطر برگزار شود. در این نشست نمایندگان ۲۸ کشور و همچنان نمایندگان طالبان نیز شرکت خواهند کرد.
گفتیست که نمایندگان زنان در این نشست دعوت نشده و همچنان مسایل مربوط به زنان از آجندای سومین نشست دوحه نیز حذف شده است. این اقدام باعث واکنش تند مدافعان حقوق بشر و برخی از سازمانها، نهادها و زنان معترض شده است.
چندی پیش هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق نیز از اجندای این نشست انتقاد کرده و خواستار مشارکت “معنادار” زنان افغانستانی در نشستهای بینالمللی شد.
ترتیب: حدیث حبیبیار