هشدار ۱۶ سیاست‌مدار زن از پیامد حذف زنان افغانستانی از نشست دوحه

در آستانه‌ی برگزاری سومین نشست دوحه، انتقادها از محرومیت زنان از این نشست افزایش یافته است. شانزده نفر از رهبران برجسته‌ی زن در اجلاس جهانی «رهبران زن» که در ایتالیا برگزار شد؛ از محرومیت زنان افغانستانی از این نشست انتقاد کرده و با فرستادن نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل خواستار حضور معنادار زنان افغانستانی در این نشست شده‌اند.

هیلاری کلینتون وزیر خارجه‌ی سابق امریکا، ویوسا عثمانی، رییس جمهوری کوزوو، رییسان جمهور سابق لیتوانیا و کوزوو، نخست‌وزیران سابق فنلند، نیوزیلند و استرالیا، وزیر خارجه سابق مکسیکو و شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان این نامه را امضا کرده‌اند.

این رهبران زن، با امضا کردن این نامه، خطاب به انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفته، در صورتی‌که جامعه‌ی جهانی با طالبان روابط دارد، زنان افغانستانی نیز باید به‌طور فعال در بحث‌ها حضور داشته و هم‌چنان مسایل مربوط به آنان محوریت داشته باشند.

در این نامه هم‌چنان آمده است که اقدام سازمان ملل مبنی بر حذف زنان از نشست آینده‌ی دوحه خلاف اصول تعیین‌ شده‌ی سازمان ملل است: «حذف زنان با منشور ملل متحد، قطع‌نامه‌ی ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد زنان، صلح و امنیت و ۹قطع‌نامه مرتبط بعدی، و کنوانسیون‌ها از جمله کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان (CEDAW) مغایر است».

رهبران زن در نامه‌ی شان به گوترش گفته است که این اقدام سازمان ملل علاوه بر این‌که با موضع جامعه‌ی جهانی در مورد حقوق زنان افغانستانی در تضاد است، اعتبار و اثربخشی نشست دوحه را نیز تضعیف می‌کند.

رهبران زن افزوده که به کاهش «درد و رنج مردم افغانستان» موافق استند و هم‌چنان تلاش‌های سازمان ملل برای ارایه‌ی کمک‌های بشردوستانه، مواد غذایی و سایر ضرورت‌ها را حمایت می‌کنند. آنان تاکید کرده‌اند که جامعه‌ی جهانی و سازمان ملل «نباید راهی را برای طالبان بگشایید تا آن‌ها مشروعیت وسیع‌تری» به دست آورد.

در بخشی از نامه‌ای این رهبران زن آمده است که کسب مشروعیت بیش‌تر برای طالبان باعث می‌شود که آنان زنان و دختران را بیش‌تر سرکوب کنند. آنان افزوده که تعیین شرط در نشست دوحه از سوی طالبان باعث افزایش آپارتاید جنسیتی در این کشور می‌شود. « وضعیت و حقوق زنان به‌طور اساسی به همه‌ی مباحث مرتبط است. ما نباید راهی برای مشروعیت‌بخشی به طالبان، از جمله رفتار سرکوب‌گرانه‌شان با زنان، باز کنیم. اجازه دادن به طالبان برای تعیین شرایط‌شان در گفت‌وگوی دوحه به مشروعیت‌بخشی به سوءاستفاده‌های خشن آنان که به میزان آپارتاید جنسیتی می‌رسد، منجر می‌شود.»

رهبران زن در بخشی از نامه‌ی شان به دبیرکل سازمان ملل نوشته اند: «این یک لحظه تعیین کننده برای سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی است تا با اصرار بر حضور زنان افغانستانی بر سر میز مذاکره، تعهد تزلزل‌ناپذیر خود را به زنان و دختران افغانستانی نشان دهند.»

این واکنش‌ها و انتقادها در حالی مطرح می‌شود که چهار روز دیگر سازمان ملل از سومین نشست دوحه میزبانی خواهد کرد. حذف زنان از نشست دوحه باعث واکنش تند سازمان‌های بین‌المللی، فعالان مدنی و سیاست‌مداران شده است. 

ترتیب: آی‌نور سعیدپور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا