برگزاری مراسم مجلل عزاداری در هرات

گزارشگر: فروزان فروغ

تشریفات و مصارف گزاف، امروزه مختص به مراسم عروسی و محافل خوشی نیست بلکه این پذیرایی ویژه از مهمان‌ها در مراسم فاتحه خوانی مخصوصا فاتحه‌های زنانه به طور چشمگیری رواج یافته است.

حلواها وخرماهای تزیین شده با نارگیل، ساختن نخل از میوه‌ها و آماده کردن انواع شیرینی‌ها از جمله کارهای است که برای پذیرای از مهمان‌ها در مراسم فاتحه خوانی صورت می‌گیرد.

به باور برخی از زنان در کنار تهیه غذا، آماده ساختن انواع شیرینی با تزیینات متفاوت بیانگر نوعی احترام به مرده‌ای شان است.

آسنات که برای مراسم فاتحه خوانی پدر بزرگ‌اش انواع واقسام شیرینی‌ها را با تزیینات مختلف آماده کرده است می‌گوید:”ما به خاطری این آمادگی‌ها را در مراسم عزاداری خود می‌گیریم چون به مرده خود احترام داریم آن را دوست داریم وبرایمان عزیز است.”

به گفته آسنات هیچ مجبوریتی در کار نیست هر کس توان داشته باشد می­‌تواند مراسم فاتحه خوانی را بصورت مجلل برای برگزار نماید.

این در حالیست که برخی از خانواده­‌ها مراسم فاتحه خوانی مجلل را یک نوع چشم و هم‌چشمی دانسته و می‌گویند در صورتی که از وضع اقتصادی خوبی هم برخوردار نباشند باید این مراسم  بصورت مجلل برگزار شود.

سکینه که عزادار مادر بزرگ‌اش است می‌گوید، وضع اقتصاد شان مناسب نیست و لی مجبور هستند که این تشریفات را در مراسم فاتحه خوانی داشته باشند.

وی گفت :” اگراین تشریفات را نگیریم ، اقوام ما می­‌گویند فلانی مرده‌اش را دوست نداشته یا هیچ عزتی برای مرده‌­اش نگرفته است به خاطر همین اگر اقتصاد ما هم خوب نباشد مجبور می­‌شویم که این خرج ومصارف را داشته باشیم.”

این درحالیست که شماری از زنان مصارف زیاد در مراسم فاتحه خوانی را اسراف دانسته و به این باور اند که این کارها هیچ‌ فایده به حال مرده ندارد.

فهیمه ذاکری که مخالف این کارهای تشریفاتی است در این مورد چنین می­‌گوید:”متأسفانه در این اواخر تشریفات و مصارف در فاتحه­‌ها زیاد شده است به گونه که حلواها وخرماها را تزیین می­‌کنند شمع­‌ها وگل‌های مجلل می‌­گیرند. اما این چیزها هیچ فایده به حال مرده نداشته بهتر این است که به جای این کارها نمازهای قضایی،روزه­‌های قضایی مرده ویا اگر دینی دارد آن‌ها را ادا کنند.”

سخن از مصارف زیاد در مراسم عزاداری در حالی به میان می‌آید که عالمان دین مصارف بیش حد را کار غیر اسلامی دانسته اند.

عبدالمجید صمیم استاد دانشکدﮤ شرعیات دانشگاه هرات در این مورد می­گوید:” نظر به سنت مدت سه روز باید عزادار باشیم ودر این مدت طبیعتا مهمانان باید پذیرائی شوند واین پذیرائی باید به حد معمول باشد.”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا