فریاد صد زن برای تحریم نشست دوحه
درادامهی واکنشها به حذف مسایل حقوق بشری بهویژه حقوق زنان و دختران از آجندای سومین نشست و همچنان دعوتنشدن زنان به این نشست؛ نهاد موسوم به “پژوهش و توسعه”، پیامهای تصویری صد زن از ولایتهای مختلف افغانستان را منتشر کرده است که خواستار تحریم نشست آیندهی دوحه شدهاند. از سوی دیگر برخی از فعالان حقوق زن، سازمان ملل را به “سفیدنمایی و همسویی” با طالبان متهم میکند.
نهاد پژوهش و توسعه، پیامهای تصویری زنان از ۲۸ ولایت مختلف افغانستان را درمورد تحریم نشست سوم دوحه در برگهی اکس نشر کرد.
این زنان میگویند که به دلیل “نبود زنان در آجندا و میز مذاکر، سومین نشست دوحه را تحریم کنید”.
پیش از این نیز نهادها و جنبشهای اعتراضی زنان سومین نشست دوحه را تحریم کردهاند.
این واکنشها پس از آن افزایش یافت که برخی از سازمانهای حقوق بشری گزارش دادند که مسایل زنان از آجندای این نشست حذف شده و نمایندگان جامعهی مدنی و زنان در این نشست دعوت نشده است.
برخی از فعالان حقوق بشر، سیاستمداران و زنان معترض، بهدلیل دعوت و حضور نمایندگان طالب نشست آیندهی دوحه را تحریم کردهاند.
شماری از فعالان حقوق زن با اشاره به دعوت طالبان و مشخص نبودن آجندای این نشست میگویند که گفتوگوهای اصلی میان نمایندگان طالبان و سازمان ملل در پشت درهای بسته برگزار میشود و آنان نگران برآیند این نشست استند.
ترنم سیدی، فعال حقوق زن بر این باور است که طالبان برای شرکت در نشست آیندهی دوحه به سازمان ملل شرطهای تعیین کرده که از سوی این سازمان پذیرفته شده است. خانم سیدی میافزاید که حذف مسایل حقوق زنان از آجندی نشست دوحه و دعوت نشدن نمایندگان زن در این نشست از شرطهای اساسی طالبان است.
برخی از رسانهها پیشتر گزارش داد که طالبان شش شرط برای شرکت در نشست دوحه به سازمان ملل پیشنهاد کرده است. حذف مسایل حقوق زنان از آجندا، دعوت نکردن از نمایندگان زنان، جامعهی مدنی، نمایندگان احزاب و گروههای مخالف طالبان از جمله پیششرطهای طالبان عنوان شده است. هرچند سازمان ملل و طالبان در مورد این ادعاها تاکنون اظهار نظر نکرده است. اما گروه طالبان در دومین نشست دوحه به دلیل آنچه که پذیرفته نشدن خواستشان عنوان کرد، شرکت نکرد. دبیرکل سازمان ملل در پایان دومین نشست دوحه گفت که پذیرش خواستهای طالبان به معنای بهرسمیتشناسی این گروه بود.
رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح در سفرش به کابل با مقامهای مختلف این گروه دیدار کرده و از امیرخان متقی، وزیر خارجهی طالبان بهگونهی رسمی برای شرکت در سومین نشست دوحه دعوت کرد.
ترنم سیدی، میگوید که مردم افغانستان بهویژه زنان و دختران نگران تعامل جامعهی جهان و سازمان ملل با طالبان است. وی، میافزاید که رژیم طالبان در نزدیک به سه سال گذشته زنان و دختران را از زندگی عمومی محروم کرده است.
این فعال حقوق زن، سازمان ملل را به سیاست دوگانه در برابر مسایل حقوق بشری و طالبان متهم کرده و رفتار سازمان ملل با طالبان را پرسشبرانگیز عنوان میکند. خانم سیدی میگوید که شعار سازمان دموکراسی، حقوق زنان و برابری است؛ اما این سازمان چرا با گروهی که حقوق زنان را نقض میکند، وارد تعامل شده و هفتهوار به “جیب آنها” پول میفرستد.
رویا شریفی، یکی دیگر از فعالان حقوق زن میگوید که آنان انتظار داشتند که با برگزاری سومین نشست دوحه، زمینهی پاسخگویی طالبان بهدلیل نقض حقوق زنان فراهم شود؛ اما به گفتهی وی، سازمان ملل با مشارکت این گروه در نشستهای بینالمللی آنان را به نقض حقوق بشر “جسورتر” میکند.
خانم شریفی میافزاید که دعوت طالبان در اینگونه نشستها باعث “سفیدنمایی” این گروه شده و همچنان نشاندهندهی همسویی جهان با طالبان است.
وی از جامعهی جهانی و سازمان ملل میخواهد که بهجای همسویی و سفیدنمایی طالبان، این گروه را بهدلیل نقض حقوق زنان و جنایتهای شان مورد پاسخگویی قرار دهند.
سومین نشست دوحه قرار است با حضور نمایندگان ۲۸ کشور با میزبانی سازمان ملل از تاریخ ۳۰ جون تا اول جولای در قطر برگزار شود.
هرچند آجندای این نشست تاکنون مشخص نیست، اما پیشتر رزا اتونبایوا، رییس یوناما در حاشیهی نشست شورای امنیت گفت که موضوعهای تجارتهای خصوصی، بانکداری و مواد مخدر در دستور کار این نشست است.
گزارشگر: آینور سعیدپور