مدافعان حقوق بشر خواستار حضور «معنادار» زنان در نشست دوحه شدند

روزنامه‌ی بریتانیایی گاردین در تازه‌ترین گزارش خود نگاشته‌است که شماری از مدافعان حقوق بشر از دعوت نمایندگان طالبان در سومین نشست دوحه انتقاد کرده و از سازمان ملل متحد خواهان حضور معنادار زنان افغانستانی در این نشست شدند.

روزنامه‌ی گاردین، روز (جمعه ۱ سرطان) با نشر گزارشی نگاشته که گروه‌های حقوق بشر و سیاست‌مداران سابق افغانستان می‌گویند که کنار گذاشتن زنان افغانستانی از نشست آتی سازمان ملل در مورد افغانستان «خیانت» به زنان و دختران در این کشور است.

هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر در این گزارش گفته‌است که آن‌چه در افغانستان رخ می‌دهد جدی‌ترین بحران حقوق زنان در جهان است.

خانم بار، تشکیل سومین نشست دوحه درباره‌ی افغانستان از سوی سازمان ملل و حضور نداشتن زنان افغانستانی را باور نکردنی عنوان کرد.

او گفت: “این‌که سازمان ملل چنین نشستی را تشکیل دهد، در مورد حقوق زنان بحث نکند و زنان افغانستان هم در آن حضور نداشته باشند، اتفاق فراتر از باور است”.

معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر گفته‌است که این برنامه‌ی سازمان ملل طالبان را جسورتر ساخته، به آنان مشروعیت می‌بخشد و آنان را به یک پیروزی سیاسی بزرگ می‌رساند. او به گاردین گفت: “این یک خیانت نه فقط به زنان افغانستان بلکه به تمام زنان در سراسر جهان است”.

هم‌چنان به گزارش گاردین آمده‌است که تیرانا حسن، مدیر اجرایی دیدبان حقوق بشر نیز حذف موضوع حقوق زنان و دعوت نشدن زنان در نشست دوحه را «تکان‌دهنده» خوانده‌است.

تیرانا حسن، با انتقاد تندی به گاردین بیان کرده‌است: “حذف زنان، خطر مشروعیت‌بخشی به طالبان را به دنبال دارد و به اعتبار سازمان ملل آسیب جبران‌ناپذیر وارد می‌کند”.

هم‌چنان در این گزارش آمده‌است که سیما سمر، رئیس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان، حذف نمایندگان زنان از نشست دوحه را «تسلیمی غیرمستقیم» به خواست طالبان خوانده است.

خانم حسن افزوده که هیچ زنی از افغانستان برای شرکت در این نشست دعوت نشده است.

گاردین نوشت که علاوه‌بر معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر و مدیر اجرایی دیدبان حقوق بشر، سیما سمر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز سومین نشست دوحه را بدون حضور زنان افغانستانی محکوم کرده‌است.

خانم سمر به این روزنامه‌ی بریتانیایی گفته‌است که سازمان ملل با حذف زنان و برای کشاندن طالبان به میز مذاکره به خواست این گروه “تن” داده است.

او خطاب به سازمان ملل گفت: “این وضعیت تسلیم غیرمستقیم در برابر خواست طالبان است. قانون، دموکراسی و صلح پایدار بدون در نظر گرفتن نیمی از جمعیت جامعه که زنان هستند، امکان پذیر نیست. فکر نمی‌کنم از اشتباه‌های گذشته چیزی یاد گرفته باشیم”.

هم‌چنان در ادامه‌ی این گزارش بیان شده که حبیبه سرابی، یکی از اعضای هیئت مذاکره‌ی حکومت پیشین با طالبان، هم به گاردین گفته است که جامعه‌ی جهانی تعامل با طالبان را بر حقوق زنان اولویت داده است.

خانم سرابی گفته است که جامعه‌ی جهانی می‌خواهد با طالبان تعامل کند و “همیشه آجندای خودشان بسیار مهم‌تر از زنان افغانستان، دموکراسی و هرچیزی دیگری بوده است.”

سومین نشست دوحه از تاریخ ۳۰ جون تا اول جولای در قطر برگزار می‌شود. هرچند تاکنون اجندای این نشست مشخص نیست؛ اما استفین دوجاریک، سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد هدف از برگزاری این نشست را “افزایش تعاملات بین‌المللی به‌گونه منسجم و ساختارمند” با افغانستان عنوان کرده است.

گفتنی‌ست که رزماری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور صلح و سیاسی در سفرش به کابل به گونه‌ی رسمی از نمایندگان طالبان برای اشتراک در این نشست دعوت کرد. طالبان تاکنون موضع خود برای شرکت در این نشست را مشخص نکرده است.

این در حالی‌ست که چندی پیش شماری از جنبش‌های اعتراضی زنان نیز از نادیده گرفتن زنان در این نشست ابراز نگرانی کرده بودند.

ترتیب: لیدا بارز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا