گلشیفته فراهانی: زنان افغانستانی و ایرانی با ظلم و ستم مبارزه میکنند
گلشیفته فراهانی، یکی از بازیگران برجستهی سینمای کشور ایران به کارزار جهانی “جرمانگاری آپارتاید جنسیتی در افغانستان و ایران” پیوسته و گفته است که زنان و دختران تحت حاکمیت طالبان در افغانستان و جمهوری اسلامی در ایران، با “ستم و سلطهی جنسیتی افراطی” مبارزه میکنند.
گلشیفته فراهانی، امروز (پنجشنبه، ۳۱ جوزا) در صفحهی اجتماعی اینستاگراماش از پیوستن خود به این کارزار جهانی خبر داد و نگاشته که “ظلم و ستم” بر زنان و دختران در حکومت طالبان و جمهوری اسلامی ایران، مصداق آپارتاید جنسیتی است.
او نوشته است: “من به وکلای بینالمللی و مدافعان حقوق بشر پوستم و با امضای نامهای مشترکی از دولتها خواستم، تا آپارتاید جنسیتی را به عنوان جنایت علیه بشریت بهرسمیت بشناسند”.
خانم فراهانی تاکید کردهاست که آنچه اکنون زنان افغانستانی و ایرانی در کشورهای خود با آن مواجه استند، هرچه زودتر باید از سوی جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی به عنوان آپارتاید جنسیتی یاد شود.
وی میافزاید: “زنان و دخترانی که تحت حکومت طالبان در افغانستان و جمهوری اسلامی در ایران زندگی میکنند، با ستم و سلطه جنسیتی افراطی، نهادینه و نظاممند مبارزه میکنند. این برخورد نامی دارد: آپارتاید جنسیتی”.
همچنان خانم فراهانی نگاشته که کمیته حقوقی (ششم) مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار است در ماه اکتوبر در مورد معاهدهی پیشنهادی جنایت علیه بشریت بحث کند. کشورهای عضو این انتخاب را دارند که آپارتاید جنسیتی را به عنوان “جنایت علیه بشریت” در این معاهده به رسمیت بشناسند.
او گفتهاست که بهرسمیت شناخته شدن این جنایت ابزارهای لازم را برای بسیج دولتها علیه رژیمهای آپارتاید و پاسخگویی عاملان آپارتاید جنسیتی در اختیار جامعهی بینالمللی قرار میدهد.
گلشیفته فراهانی در ادامه افزود: “ما نمیتوانیم فرصت بهرسمیت شناخته شدن آپارتاید جنسیتی به عنوان یک جنایت در قوانین بینالمللی را از دست بدهیم”.
گفتنیست که پساز تسلط دوبارهی طالبان بر افغانستان، زنان از حق آموزش، کار و از حقوق سیاسی و مدنی محروم شدهاند. فعالان حقوق بشر و کارشناسان سازمان ملل متحد و زنان در سراسر جهان این رفتار طالبان در برابر زنان را «آپارتاید جنسیتی» میدانند.
با این حال زنان افغانستانی و ایرانی با راهاندازی کمپاینی از سوی «اتحاد علیه آپارتاید جنسیتی» و نشر اعلامیهای برای گسترش صدای زنان این کشورها که با سیستم «آپارتاید جنسیتی» مبارزه میکنند؛ خواستار پایان دادن به این «جرم» شدهاند.
در بیانیهای این کارزار که در وبسایت رسمی این اتحادیه منتشر شده بود، آمده است که طالبان و جمهوری اسلامی باید بهعنوان نظامهای «آپارتاید جنسیتی» دستهبندی شوند.
این در حالیست که در ماههای گذشته دهها چهرهی شناخته شده حقوق بشری جهانی از جمله ملاله یوسفزی، برندهی جایزهی صلح نوبل از پاکستان، شیرین عبادی، برندهی جایزهی صلح نوبل از ایران، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق امریکا با امضای توماری به این کارزار جهانی بهرسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی پیوستهاند.
ترتیب: حدیث حبیبیار