نشست شورای حقوق بشر؛ هم‌صدایی جهان برای حمایت از زنان افغانستانی

در حاشیه‌‌ی پنجاه‌‌وششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، درباره‌ی وضعیت حقوق بشری به‌ویژه حقوق زنان در افغانستان، نمایندگان اکثریت کشور‌ها از وضعیت حقوق بشری در افغانستان ابراز نگرانی کردند. آنان از طالبان خواستند تا به آزار‌‌و‌‌اذیت جنسی سیستماتیک زنان در این کشور “فوراً” پایان دهد.

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه‌ی سازمان ملل برای حقوق بشر افغانستان، روز (سه‌شنبه، ۲۹ جوزا) تازه‌ترین گزارش خود درباره‌ی وضعیت حقوق بشری و زنان در افغانستان را در پنجاه‌و‌ششمین نشست شورای حقوق بشر، ارائه کرده‌است.

آقای بنت در گزارش خود گفته است که تبعیض سیستماتیک و نهادینه‌شده در این کشور و طرد زنان توسط طالبان باید وجدان بشریت را تکان دهد؛ زیرا خشونت در برابر زنان افغانستانی، قوی و گسترده شده است.

در این نشست نمایندگان اکثریت کشور‌ها، نسبت به نقض گسترده‌ و سیستماتیک حقوق بشر به‌ویژه حذف زنان از عرصه‌های عمومی توسط طالبان ابراز نگرانی کردند.

نصیر احمد اندیشه، نماینده‌ی افغانستان در این نشست سازمان ملل می‌گوید که افغانستان “وخیم‌ترین” بحران حقوق بشری را  تحت حاکمیت طالبان تجربه می‌کند.

آقای اندیشه افزود که طالبان با نقض حقوق زنان «بذر ایدئولوژی خطرناک» را در ذهن‌های مردان می‌کارد.

وی هم‌چنان بیان کرد که سیاست‌ها و اقدام‌های طالبان علیه زنان برخلاف قوانین بین‌المللی حقوق بشری و کنوانسیون‌های مختلف است. “طالبان در سه سال گذشته ثابت کرد که تمایل و توانایی عملی کردن تعهدات خود درچارچوب منشور سازمان ملل را ندارد”.

آقای اندیشه در این نشست، خواستار توجه‌ی شورای حقوق بشر برای ایجاد میکانیزم منجسم برای دفاع از حقوق شهروندان افغانستان شد و بر خوداری از مشروعیت بخشیدن طالبان در نشست آتی دوحه تاکید کرد.

هم‌چنان نمایندگان برخی از کشورهای دیگر نیز از جامعه‌ی جهانی خواستند که در موضوع نقض حقوق بشر در کنار مردم افغانستان بایستند.

نماینده‌ی امریکا در این نشست از کشورهای جهان خواست که در اعتراض به «نقض سیستماتیک و فزاینده حقوق بشر»، در کنار مردم افغانستان قرار گیرند.

او گفت: “به نقض حقوق بشر و پاسخ‌گویی عاملان آن در افغانستان باید توجه‌ی جدی صورت گیرد. طالبان زنان افغانستان را کاملا از اجتماع حذف کرده‌اند”.

وی در سخن‌رانی اش بر نقض گسترده‌ی حقوق بشر، از جمله قتل‌های فراقضایی در افغانستان نیز اشاره کرد اما در مورد اقدام‌های عملی که گزارش‌گر سازمان ملل در گزارش خود به آن اشاره کرده، چیزی نگفت‌است.

هم‌چنان نماینده‌ی فرانسه نیز در این نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل، سیاست‌های طالبان علیه زنان را “مصداق تبعیض جنسیتی سیستماتیک” دانست که نه تنها بر زنان، بلکه به کل کشور آسیب می‌زند.

متهم ساختن گروه طالبان به نقض‌ کنندگان حقوق بشر

عکس: اسوشیدپرس


بنت در گزارش خود هشدار داده است که بی‌تفاوتی به نقض گسترده‌ و سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان پیامدهای بسیار “مخرب” حتی برای نسل‌های آینده‌ی افغانستان و جهان خواهد داشت.

به‌باور او دستاوردهای پیشین در زمینه‌ی حقوق زنان و حقوق بشر در افغانستان از بین رفته است.

وی از طالبان خواسته است که دستورالعمل‌های تبعیض‌آمیز و محدودکننده‌ی که زنان را از دست‌یابی به حقوق اساسی‌شان محروم کرده، دست بردارند و زمینه‌‌ی دست‌رسی برابر به حق کار، سفر و آموزش را برای دختران در تمام سطوح فراهم سازند.

در همین‌حال، نماینده‌ی بریتانیا نیز طالبان را به نقض حقوق بشر متهم کرده و این گزارش‌ گزارش‌‌گر ویژه‌ی سازمان ملل را درباره‌ی خشونت جنسی علیه زنان افغانستان به‌ویژه زنان معترض را «تکان دهنده» خواند.

نماینده‌ی بریتانیا در سازمان ملل گفت که زنان و مردم افغانستان اکنون شاهد ازدواج زودهنگام و اجباری کودکان و افزایش خشونت خانگی علیه زنان استند.

او گفت: «تبعیض سیستماتیک و نهادینه‌شده علیه زنان و دختران از سوی طالبان باید پایان یابد و امید همه زنان و دختران افغان برای بازگشت به کار و مکتب باید برآورده شود.»

نماینده‌ی بریتانیا هم‌چنان نسبت به افزایش حملات بر هزاره‌ها نیز ابراز نگرانی کرد.‌

خواست‌ها بر توقف بازداشت‌های خودسرانه‌ی زنان از سوی طالبان

عکس: خبرگزاری فرانسه، وکیل کوه‌سار


ریچارد بنت در این گزارش خود از طالبان خواسته است که دستورالعمل‌های تبعیض‌آمیز و محدودکننده‌ی که زنان را از دست‌یابی به حقوق اساسی‌شان محروم کرده‌است را کنار بگذارد.

شمار دیگری از نمایندگان کشورها در این نشست که روز سه‌شنبه در مقر شورای حقوق بشر در ژنو برگزار شد از این گزارش تازه‌ی گزارش‌گر ویژه‌ی سازمان ملل برای افغانستان استقبال کردند و از طالبان خواستند که از بازداشت‌های خودسرانه‌ی زنان معترض هرچه زودتر دست بردارد.

نماینده‌ی‌ آلمان در واکنش به عمل‌کرد‌‌های طالبان علیه زنان در سخن‌رانی خود گفت که وضعیت زنان و دختران در افغانستان پس از قدرت‌گیری طالبان روبه “زوال” بوده است.

نماینده‌ی این کشور از بازداشت خودسرانه و سرکوب زنان از سوی طالبان ابراز نگرانی کرد و از مقام‌های طالبان خواست به حقوق شهروندان احترام بگذارند.

هم‌چنان نماینده‌ی پولند از محرومیت حق اعتراض، اشتغال و آموزش زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرد و گفت: “تبعیض مبتنی بر جنسیت به طور گسترده و سیسماتیک در افغانستان ادامه دارد”.

علاوه‌بر نماینده‌های پولند و آلمان، نماینده‌ی کوریای جنوبی نیز در سخن‌رانی خود در این نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان بر زنان “مصداق سرکوب بر مبنای جنسیت است”.

تاکید بر دست‌رسی زنان به کمک‌های بشردوستانه


آقای بنت افزوده است که طالبان در یک سال گذشته ۵۲ حکم محدود کننده علیه زنان اعمال کرده‌اند و این محدودیت‌ها زنان را از نظر اقتصادی فقیر کرده‌است.

هم‌چنان برخی از کشورهای دیگر بر دست‌رسی زنان به کمک‌های بشردوستانه تاکید کرده و می‌گویند که با وضع محدودیت‌های طالبان مردم افغانستان به‌ویژه زنان و دختران در وضعیت بد اقتصادی به سر می‌برند.

نماینده‌ی چین در این نشست گفته است که کشورش از اقدام‌های مردم افغانستان برای رسیده‌گی به نیازهای فوری حمایت می‌کند.

او گفت: “چین عمیقا نگران وضعیت موجود در افغانستان است. کم‌بود کمک‌های جهانی و دست‌رسی نداشتن مردم به کمک‌های بشردوستانه، آنان به شدت صدمه زده است”.

نام برده هم‌چنان افزود که مسدود‌کردن طولانی مدت دارایی‌های افغانستان، باعث شده که اکثریت مردم افغانستان با فقر و تنگ‌دستی دست‌وپنجه نرم کنند.

در همین حال نماینده‌ی قطر نیز با اشاره‌ی کوتاه به وضعیت زنان و دختران در افغانستان از ۱۸۰ تُن کمک این کشور طی سه سال گذشته به افغانستان یاد کرد.

پنجاه‌و‌ششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز گذشت در ژنو برگزار شد و گزارش‌گر ویژه‌ی سازمان ملل برای افغانستان تازه‌ترین گزارش خود را درباره‌ی وضعیت حقوق بشری در افغانستان، با حضور نمایندگان کشور‌های عضو ارائه کرد.

این نمایندگان از جامعه‌ی جهانی و سازمان‌های بین‌المللی می‌خواهند که هرچه زودتر در برابر عمل‌کردهای طالبان، علیه زنان و دختران افغانستانی، اقدام‌های جدی را روی دست بگیرند.

ترتیب: حدیث حبیبیار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا