آمار بالای معتادان زن در هرات
گزارشی از: زینب سپهری رها
مسوولان ریاست مبارزه با مواد مخدر در هرات از اعتیاد هشتهزار زن به مواد مخدر خبر میدهند.
شماری از زنان معتاد میگویند اعتیاد به مواد مخدر در خانوادهشان میراثی بوده و این بیماری را از پدر و یا همسرشان گرفته اند.
زیری گل، که حدود 30 سال سن دارد میگوید:” از دو سال گذشته به این سو معتاد به مواد مخدر شدم و تا حالا از سه نوع مواد تریاک، هیروئین و شیشه استفاده کردهام .”
زیری گل وجود شوهر معتاداش را دلیل اصلی اعتیادش عنوان میکند.
او میگوید:” شوهرم شیشه میکشد و بیشتر وقت با هم میکشیم. وقتی هم که شوهرم به من ندهد از نزد او دزدی میکنم.”
او با اینکه تا کنون چهار بار مواد مخدر را ترک کرده ولی باز هم به آرزو شفایاب شدن به یک مرکز ترک اعتیاد در هرات مراجعه کرده و میخواهد که برای همیشه از این بیماری نجات یابد.
این تنها زیریگل نیست که کانون خانوادهاش را دود تریاک از او گرفته است بلکه هستند بانوان دیگری هم که با این مشکل گرفتار اند.
پروین، یکی دیگر از این زنان که بخاطر اعتیادش دو پسرش را از دست داده است چنین میگوید:”من همه روزه در حالت خماری به سر میبرم و دقیقا یادم است که فرزند هشت سالهام دچار یک مریضی شده بود. من به دلیل معتاد بودنم و از خود بی خود شدنهایم نمیتوانستم تا به او رسیدگی کنم او در مقابل چشمان من جان داد و از این دنیا رفت کودک دیگر خود را هم به همین طریق از دست دادم این اعتیاد بود که دو تن از پسرهایم را از من گرفت.”
پروین یکبار مواد مخدر را ترک کرده است ولی شوهرش او را مجبور به کشیدن نموده است.
او میگوید: “شوهر من معتاد است و از این میترسد که اگر من سالم و دور از مواد مخدر باشم از او جدا شوم او در بسیاری از مواقع از پولهایی که من پیدا میکنم، مواد را میخرد.”
پروین با تکدیگری هزینه مواد مخدر خود و شوهرش را پیدا میکرده است.
با این که تلاش نمودیم شوهران این خانمها را به مصاحبه داشته باشیم اما با تلاشهای زیاد قادر به پیدا کردن شان نشدیم.
اما چه تعداد از زنان هرات معتاد هستند و زندگی شبیه به زیری گل و پروین دارند؟
جیلانی دقیق، رئیس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت هرات با ارائه آماری میگوید که در هرات حدودا 60 هزار فرد معتاد وجود دارد که در این میان 13 درصد را زنان، هفت درصد را کودکان و باقی مانده را مردان تشکیل میدهند.
او میگوید با اینکه در این اواخر تلاشهای زیادی برای ترک اعتیاد این قشر از سوی دولت، نهادهای خیریه و سکتورهای خصوصی صورت گرفته اما این آمار کاهش نیافته است.
رئیس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت هرات تاکید بر این دارد که کاهش آمار معتادان نیازمند به تحول فرهنگی در این افراد دارد و تنها با این ابزار میتوان آمارها را از خطوط قرمز دور کرد.
اما ستاره عزیزی، مسئول یک مرکز صحی ترک اعتیاد در هرات میگوید که یکی از مراحل ترک اعتیاد، روان درمانی میباشد.
اومیگوید، شرایط فرهنگی و اجتماعی افراد را به سمت اعتیاد میکشاند و به همین خاطر در مدت ترک باید در آنان تغییر ذهنیت به وجودآید.
او افزود : سه دوره روان درمانی، دارو درمانی و جامعه درمانی از مراحلی است که فرد مبتلا به مواد مخدر باید سپری کند.