واکنش به نشست دوحه؛ محاکمه بهجای مذاکره
جنبشهای مستقل اعتراضی زنان، در پیوند به برگزاری سومین نشست دوحه و دعوت شدن نمایندگان طالبان در این نشست، در ایران تجمع اعتراضی برگزار کردند. زنان معترض از سازمان ملل متحد، سازمانهای حقوق بشری و جامعهی جهانی خواستند که بهجای مذاکره و “سفیدنمایی” طالبان، این گروه را در دادگاه بینالمللی محاکمه کنند.
جنبشهای مستقل اعتراضی که متشکل از نهادها و جنبشهای اعتراضی زنان است با برگزاری تجمع اعتراضی و نشر قطعنامهای سومین نشست دوحه با اشتراک نمایندگان طالبان را “محکوم” کردند.
زنان معترض با اشاره به وضعیت زنان و دختران در حاکمیت طالبان از تعامل کشورها با این گروه نیز انتقاد کردهاند. آنان میگویند که همسوی کشورها با طالبان برای منافع شان در واقعیت به معنای “همیاری و همدستی برای بستهماندن در مکتبها بهروی دختران بالاتر از صنف ششم، تعیینوتکلیف زندگی اجتماعی زنان از سوی عقبگراها، زندانی و سرکوبکردن زنان بدون مشروعیت بینالمللی از سوی گروه طالبان، سلب آزادی مردمی، زنان، کودکان و اقشار مختلف” در افغانستان است.
جنبشهای مستقل اعتراضی زنان، در این تجمع تاکید کردند که آنان در برابر طالبان و در قدرتباقی ماندن این گروه به “ایستادگی” ادامه میدهند. آنان از جامعهی جهانی میخواهند که در این مبارزه در کنار زنان و دختران افغانستانی ایستاد شوند.
در بخش از این قطعنامه آمده است که بهرسمیتشناسی گروه طالبان در سومین نشست دوحه باعث ادامهی “ظلم و جنایتهای” طالبان در افغانستان میشود.
زنان معترض تاکید کردهاند که “نشستن در میز مذاکره با گروه طالبان” از سوی آنان و مردم افغانستان محکوم است.
این اعتراضها در حالی صورت میگیرد که در کمتر از دو هفتهی دیگر نمایندگان ویژهی کشورها به میزبانی سازمان ملل متحد در قطر گردهم آمده و در مورد مسایل مربوط به افغانستان رایزنی میکنند. سومین نشست دوحه از تاریخ ۳۰ جون تا اول جولای در قطر برگزار میشود. هرچند تاکنون اجندای این نشست مشخص نیست؛ اما استفین دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد هدف از برگزاری این نشست را “افزایش تعاملات بینالمللی بهگونه منسجم و ساختارمند” با افغانستان عنوان کرده است.
گفتنیست که رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور صلح و سیاسی در سفرش به کابل به گونهی رسمی از نمایندگان طالبان برای اشتراک در این نشست دعوت کرد. طالبان تاکنون موضع خود برای شرکت در این نشست را مشخص نکرده است.
همچنان مشخص نیست که در این نشست نمایندگان زنان و جامعهی مدنی افغانستان دعوت شده است و یا خیر. اما پیشتر هیدر بار، معاون بخش زنان در دیدهبان حقوق بشر از نادیده گرفتن زنان در این نشست ابراز نگرانی کرد.
ترتیب: آینور سعیدپور