گروه کاری سازمان ملل، خواستار تأمین حقوق زنان افغانستانی
گروه کاری زنان، صلح و امنیت، با نشر نامهای در مورد وضعیت حقوق بشر بهویژه حقوق زنان افغانستانی، خطاب به اعضای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفتهاست که تأمین حقوق زنان در افغانستان، باید محور اصلی بحث در سومین نشست دوحه باشد.
گروه کاری زنان، صلح و امنیت، روز (پنجشنبه ۱۷ جوزا)، با نشر نامهای به کشورهای شرکتکننده و سازمانهای بینالمللی در سومین نشست دوحه، در حساب کاربری اکساش نگاشته است: “جهان به طرز خطرناکی بهسوی پذیرش مشروعیت حاکمیت طالبان نزدیک میشود”.
در بخشی از این نامه آمدهاست که طالبان، با گذشت هر روز فضای زندگی را برای زنان و دختران افغانستان “تنگتر” ساختهاست: “افزایش محدودیتهای طالبان، نشانگر آنست که رویکرد جامعهی جهانی در برابر افغانستان نتوانسته که طالبان را از سرکوب سیستماتیک حقوق زنان باز دارد”.
گروه کاری زنان، صلح و امنیت در این نامه، علاوهبر محور قراردادن تأمین حقوق زنان افغانستانی در نشست دوحه، از سازمان ملل متحد خواستهاست که هیچ یک از شرطهای اعلامشده از سوی طالبان را نپذیرد.
این گروه غیردولتی میافزاید: “تمام محدودیتهای نقضکنندهی حقوق زنان و دختران از جمله آموزش، کار، سفر و تفریح، باید فورا و بدون قیدوشرط از سوی طالبان برداشته شود”.
در این نامه که عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر از جمله امضاء کنندهگان آن هستند، تاکید شدهاست که پیام واحد کشورها در نشست دوحه به طالبان این باشد که “حقوق زنان افغانستانی قابل مذاکره نیست”.
لغو ممنوعیت کار زنان افغانستان در سازمانهای بینالمللی مستقر در این کشور از دیگر خواستهایی است که در این نامه مطرح شدهاست: “طبق تعهدات بینالمللی افغانستان، بهشمول کنوانسیون رفع همهی اشکال تبعیض علیه زنان، باید به طیف کامل حقوق بشر زنان بدون استثناء احترام گذاشته شود”.
در ادامهی این نامه نوشته شدهاست که اگر جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی به دعوت نمایندگان طالبان در نشستهای بینالمللی بهویژه نشستهای دوحه ادامه دهند، “خطر” مشروعیت بخشیدن به طالبان را بیشتر میسازند.
این گروه افزود: “در حالیکه کشورها به طرز خطرناکی به پذیرش مشروعیت حکومت طالبان نزدیک میشوند، زنان افغانستان شجاعانه در حال مبارزه هستند و هزینههای ویرانگری را برای این مبارزه میپردازند”.
همچنان در نامهی منتشر شده از خواستههای فعالان حقوق زن مبنی بر تحریم مقامهای طالبان و مشارکت معنادار زنان و جامعهی مدنی افغانستان در نشست دوحه، یادآوری شدهاست.
گروه کاری زنان، صلح و امنیت به نقل از فعالان حقوق زن نگاشته: “جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی، باید از دادن کرسی به طالبان در سازمان ملل یا دعوت آنان برای نشستهای سازمان ملل، بازگشایی نمایندگیهای دیپلوماتیک در کشور و لغو تحریمها خودداری کنند”.
سومین نشست دوحه قرار است با نمایندگان ویژهی کشورها در امور افغانستان به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد، در روزهای ۱۰ و ۱۱ ماه سرطان برابر با ۳۱ جون و اول جولای در دوحه مرکز قطر برگزار شود.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که هدف از این نشست “افزایش تعامل بینالمللی با افغانستان به شیوهی منسجم، هماهنگ و ساختارمندتر است”.
سازمان ملل متحد، نمایندگان طالبان را در این نشست دعوت کرده؛ اما طالبان تا هنوز پاسخ قطعی در مورد اشتراک خود در این نشست ندادهاند.
این در حالیست که از چندی به اینسو شماری از نهادهای حقوق بشری، فعالان حقوق زن و جریانهای سیاسی مخالف طالبان، همواره این اقدام سازمان ملل متحد را محکوم میکنند.
ترتیب: حدیث حبیبیار