منیژه باختری: جهان برای توان‌مندسازی زنان افغانستانی اقدام کند

منیژه باختری، سفیر افغانستان در اتریش در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا که در این کشور برگزار شده بود، گفته است که حمایت از زنان در افغانستان، نه تنها مساله‌ای رعایت حقوق بنیادین انسانی است؛ بلکه موضوعی تقویت امنیت منطقه‌‌ی و جهانی نیز است. 

سازمان امنیت و همکاری اروپا، روز دوشنبه، ۱۴جوزا نشستی را تحت عنوان «حقوق زنان افغانستانی؛ مشکل منطقه‌ای با تاثیر جهانی» را به درخواست و مدیریت سفیر مقدونیه شمالی در سازمان امنیت و همکاری اروپا را در ویانا پایتخت اتریش، با حضور نمایندگان کشورهای مختلف از جمله ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه‌ی شورای حقوق بشر برای افغانستان؛ برگزار کرد.

خانم باختری در این نشست سخنرانی کرده است. وی در جریان سخنرانی اش از توجه‌ی کشورهای اروپایی نسبت به پیامدهای وضعیت افغانستان در منطقه، بخش تقویت جنسیتی و زنان برای حل چالش‌های جنسیتی در افغانستان، قدردانی کرده و گفته است: «توان‌مندسازی زنان به پایداری و توسعه‌ی افغانستان کمک می‌کند که در نتیجه، به کاهش تهدیدات امنیتی گسترده‌تر در سطح منطقه و جهان منجر می‌شود». 

در همین حال سفیر افغانستان در اتریش، هم‌چنین در جریان صحبت‌هایش بیان کرده است: «مسأله حقوق بشر در افغانستان باید جامع بررسی شود و نه به تنهایی. حقوق بشر، به‌ویژه حقوق زنان، به امنیت و گسترش فراگیر افراط‌گرایی در افغانستان وابسته است».

در ادامه‌ی این نشست، خانم باختری گفته است که وضعیت کنونی زنان در افغانستان تحت حکومت طالبان تاریک و به شکل پیوسته تهدیدآمیز است. او می‌گوید: «از زمان تصرف طالبان، قوانین مهم حقوق زنان تحت تأثیر قرار گرفته‌اند. دست‌رسی دختران به آموزش ممنوع شده است و زنان با محدودیت‌ها، سوءاستفاده و بیکاری روبه‌رو هستند. زیرا اعمال قوانین سخت و فروپاشی حمایت‌های قانونی باعث حاشیه‌نشینی زنان می‌شود و آنان را برای خشونت و تبعیض مبتنی بر جنسیت، آسیب‌پذیرتر می‌کند».

سفیر افغانستان در اتریش نیز با اشاره به صحبت‌های اخیر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، می‌گوید که محدودیت‌های جدیدی که طالبان بر زنان و دختران اعمال کرده‌اند را وحشت‌ناک توصیف کرده و گفته است: «زندگی تحت حکومت طالبان در افغانستان غیرقابل تصور است.» 

با این حال خانم باختری از جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهد تا وضعیت زنان و دختران در افغانستان را نظارت کند و بر اهمیت گام‌های واضح و عملی که برای رفع نقض حقوق زنان در این منطقه گرفته شود، تأکید می‌کند. 

در همین حال، وی وضعیت زنان و دختران در افغانستان، با توجه به گسترش سرکوب زنان و دختران در این کشور را «سیستم آپارتاید جنسیتی» عنوان کرده است. 

این دیپلمات زن افغانستانی از گزارش‌‌گر ویژه‌ی سازمان ملل در افغانستان، ریچارد بنت، قدردانی کرده و می‌خواهد تا برای برجسته کردن «آپارتاید جنسیتی» در گزارش‌هایش توجه‌ی خاص داشته باشد. 

خانم باختری با توجه به تأثیر وضعیت افغانستان بر منطقه‌ و جهان، مبارزه با طالبان را وظیفه‌ی «اخلاقی» تمامی کشور‌ها دانسته و از جامعه‌ی جهانی، سازمان امنیت و کشورهای عضو اتحادیه‌ی اروپا می‌خواهد تا اقدامی را برای توان‌مندسازی زنان افغانستانی روی دست گیرند. به‌باور وی: «حمایت از محیط‌هایی که زنان می‌توانند در آن رشد کنند، جهان را تبدیل به یک مکان امن، پرسود، و صلح‌آمیز می‌کند».

طالبان با روی کار آمدن مجدد شان، بیش از ۸۰ فرمان برای محدود کردن زنان و‌ دختران وضع کرده‌اند. اقدامی که کارشناسان سازمان ملل متحد آن را «آپارتاید جنسیتی» می‌خوانند.

ترتیب: لیدا بارز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا