انتقاد گروه کاری ساز مان ملل از نقض حقوق زنان در افغانستان

گروه کاری زنان، صلح و امنیت اعلام کرده است که طالبان در نزدیک به سال حاکمیت شان به‌طور سیستماتیک حقوق بشر زنان را در سیاست و در عمل، هم‌چنان در همه‎ی جنبه‌های زندگی عمومی و خصوصی، نقض کرده اند.

گروه کاری زنان، صلح و امنیت با نشر گزارشی در مورد وضعیت حقوق بشری، به وضعیت زنان و دختران نیز اشاره کرده است. 

در این گزارش به پیش‌نهادهایی درباره‌ی حقوق زنان، نشست سوم دوحه، مشارکت زنان در این نشست و ویژگی‌های نماینده‌ی ویژه‌ی سازمان ملل متحد برای افغانستان اشاره شده است. 

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل تاکید دارند که نقض مداوم، سیستماتیک و شدید حقوق بشر در برابر زنان و دختران، ممکن است به آزار و اذیت جنسیتی تبدیل شود که جنایت علیه بشریت است. آنان افزوده که این وضعیت را می‌توان به عنوان آپارتاید جنسیتی توصیف کرد و خواستار تدوین آن به عنوان جنایت علیه بشریت شده‌اند. 

در بخشی از این گزارش آمده که زنان و دختران از قوم‌های خاص مانند هزاره‌ها با خشونت و تبعیض بیش‌تری از سوی این گروه روبه‌رو هستند. 

بر اساس این گزارش طالبان فعالان، روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق بشر، از جمله زنان معترض را هدف قرار می‌دهد که بدون هیچ اتهامی یا دست‌رسی به نمایندگی قانونی بازداشت شده و در زندان با سوءاستفاده‌هایی از جمله شکنجه مواجه شده اند.

گروه کاری زنان، صلح و امنیت هم‌چنان به آمار بلند نیازمندان به کمک‌های بشردوستانه در افغانستان اشاره کرده و گفته که بیش‌ترین افراد نیازمندان زنان و دختران است. از سوی دیگر ممنوعیت کار زنان در دفترهای سازمان ملل زنان را بیش‌تر متاثر کرده است.

بر اساس این گزارش در افغانستان، 23.7 میلیون نفر که تقریبا 80 درصد آنان زنان و کودکان هستند به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند. هم‌چنان پیش‌بینی می‌شود که یک سوم افغانستانی‌ها در سال 2024 با سطوح اضطراری ناامنی غذایی مواجه شوند که به طور نامتناسبی بر زنان و دختران تأثیر می‌گذارد.

گروه کاری زنان، صلح و امنیت با اشاره به سومین نشست دوحه از اعضای شواری امنیت خواسته است که تا در نشست‌های آینده این شورا از طالبان بخواهند که فورا سیاست‌هایی که حقوق زنان را محدود می‌کند، بردارند.

این نهاد هم‌چنان از اعضای سازمان ملل متحد خواسته تا اطمینان حاصل کند که حقوق زنان، مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن زنان افغانستانی و افراد دگرباشان جنسی در همه‌ی بحث‌ها و نتایج شورای امنیت، سازمان ملل، یا جامعه بین المللی در مورد آینده‌ی افغانستان در این نشست گنجانده شود. 

گروه کاری زنان، صلح و امنیت، با اشاره به تعیین نماینده‌ی ویژه‌ی سازمان ملل متحد برای افغانستان گفته که این فرد باید دارای سابقه‌ی کاری قوی در زمینه‌ی حقوق بشر و حقوق زنان، و تخصص ارشد جنسیت و حقوق بشر را در گروه خود داشته باشد. آنان افزوده که این نماینده همراه با گروه کاری خود به‌طور منظم و معنادار با جامعه‌ی مدنی و متنوع زنان افغانستانی تعامل داشته باشد. 

طالبان پس از به دست گرفتن در افغانستان حقوق زنان و دختران را با صدور بیش از 50 فرمان نقض کرده است. شماری از فعالان حقوق بشر خواستار به‌رسمیت شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان استند.

از سوی دیگر، قرار است که سومین نشست دوحه با میزبانی سازمان ملل متحد در قطر به تاریخ‌های آخر ماه جون و اول جولای برگزار شود. 

گفتنی‌ست که نمایندگان طالبان نیز در این نشست دعوت شده است. طالبان نیز اعلام کرده که نمایندگان شان را برای شرکت در «بحث‌های اصلی» این نشست تعیین کرده است. 

ترتیب: آی‌نور سعیدپور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا