واکنش زنان به نشست دوحه: طالبان را عادی‌سازی نکنید

گروهی اعتراضی زنان موسوم به “جنبش شنبه‌های ارغوانی” دعوت نمایندگان طالبان در سومین نشست دوحه را “به‌شدت محکوم” کردند. آنان خواستار افزایش فشارهای عمومی بر سازمان ملل متحد برای جلوگیری از حضور نمایندگان طالبان در این نشست شدند.

جنبش شنبه‌های ارغوانی با برگزاری تجمع‌های اعتراضی در مکان‌های سربسته به دعوت نمایندگان طالبان در نشست آینده‌ی دوحه مخالفت کردند.

این زنان نسخه‌ی از اعلامیه‌ و هم‌چنان ویدیوهای اعتراضی شان را به خبرگزاری بانوان افغانستان فرستاده‌اند.

زنان معترض گفته که دعوت نمایندگان طالبان در نشست آینده‌ی دوحه نشان دهنده‌ی “بی‌اهمیت‌” بودن مسایل حقوق بشری و حقوق زنان نزد این سازمان است

در بخشی از اعلامیه آمده که سازمان ملل متحد، کشورهای ابرقدرت و سایر سازمان‌های حقوق بشری در نزدیک به سه سال گذشته تلاش کرده زیر عنوان تعامل، طالبان را هدف‌مندانه “سفیدنمایی و در قدرت نگه‌داری” کند.

جنبش شنبه‌های ارغوانی، افزوده که اکنون سازمان ملل متحد با دعودت طالبان در نشست سوم دوحه حضور این گروه را نشست‌های جهانی عادی‌سازی و زمینه را برای به رسمیت‌شناسی آنان آماده می‌کند.

در بخشی از اعلامیه آمده: “ما باور داریم به همان اندازه که طالبان از اسلام و شریعت جهت تامین منافع و غصب قدرت سیاسی در افغانستان استفاده سوء کرده اند، به همان اندازه تیکه‌داران حقوق بشر و زنان نیز از حقوق بشر جهت تامین منافع‌شان استفاده ابزاری کرده‌اند”.

این زنان گفته که سازمان ملل متحد به‌جای این‌که طالبان را به‌دلیل “جنایت‌های ضد بشری در برابر مردم افغانستان به‌ویژه زنان، اقوام آسیب‌پذیر، اقلیت‌های مذهبی و نقض گسترده‌ی حقوق بشر” به دادگاه بکشانند، برعکس با دعوت این گروه در نشست سوم دوحه، به‌گونه غیرمستقیم از آن‌ها حمایت می‌کند.

در این اعلامیه آمده: “اما این سازمان نباید فراموش کند که طالبان نزد اکثریت مردم افغانستان یک گروه تروریستی، منفور، زن‌ستیز و عقب مانده‌اند که نماینده‌ی مردم افغانستان نیستند. حکومت خودخوانده‌ی این گروه هیچ‌گونه مشروعیت داخلی و خارجی ندارد و هر گونه حمایت از طالبان جفا بزرگ در حق مردم افغانستان تلقی شده و ارزش‌های حقوق بشری را بی‌اعتبارتر می‌کند”.

باوجودی‌که نمایندگان طالبان در دومین نشست دوحه دعوت شده بود؛ اما این گروه به‌دلیل “پذیرفته نشدن” خواست‌های‌شان در آن اشترک نکردند. انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که پذیرفتن ‌خواست‌های رژیم طالبان به‌معنای به‌رسمیت‌شناسی این گروه بود.

وزارت امور خارجه‌ی طالبان اعلام کرد که نمایندگان خود را برای شرکت در نشست آینده‌ی دوحه تعیین کرده و آنان در “بحث‌های اصلی” شرکت خواهند کرد.

پیش از این طالبان برای شرکت در سومین نشست دوح بر پذیرفته شدن “موقف” و “خواست‌های” شان تاکید کرده بودند.

اکنون که طالبان برای شرکت در این نشست اعلام آمادگی کرده، اعضای جنبش شنبه‌های ارغوانی از سازمان ملل متحد پرسیده که سازمان ملل به پذیرش چه خواست‌های، این گروه را برای شرکت در نشست آینده‌ی دوحه راضی کرده است. “سازمان ملل متحد باید پاسخ دهد که با پذیرش چه شرایط و خواسته‌های طالبان، این گروه را حاضر به اشتراک در نشست سوم دوحه کرده است.”

 زنان معترض گفته که عمل‌کرد سازمان ملل و کشورهای که مدافع حقوق بشر و زنان در نزدیک به سه سال گذشته “توام با سفید‌نمایی، باج‌دهی و نگه‌داری” طالبان در قدرت بوده و اکنون منتج به عادی‌سازی حضور طالبان در نشست سوم دوحه شده است. آنان افزوده، هیچ اطمینانی وجود ندارد که پس از این مرحله حکومت طالبان را نیز جهت تامین منافع شان به رسمیت نشناسند.

زنان معترض گفته که با افزایش فشارهای عمومی بر سازمان ملل متحد از حضور طالبان در این نشست سوم دوحه باید جلوگیری شود.

سومین نشست دوحه، قرار است در آخر ماه جون و اول جولای در قطر با میزبانی سازمان ملل متحد و اشتراک نمایندگان ویژه‌ی کشورها برگزار شود.

ترتیب: آی‌نور سعیدپور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا