دورنمای تاریک برای زنان؛ چراغ سبز سازمان ملل برای تعامل با طالبان
پس از سخنان استفین دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر تعامل با طالبان و ایجاد فشار بر این گروه برای رعایت حقوق دختران؛ شماری از فعالان حقوق زن و دختران میگویند که مسایل حقوق بشری در اولویت کار این سازمان قرار ندارد.
استفین دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست خبری گفت که آنان به تعامل با طالبان ادامه میدهد. وی افزوده که سازمان ملل متحد همچنان طالبان را تحت فشار قرار میدهد تا حقوق زنان و دختران را رعایت کند. وی افزوده که حقوق زنان و دختران از آنان سلب شده است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که قرار است، سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان با میزبانی این سازمان در قطر برگزار شود.
شماری از دختران دانشجو میگویند که در نتیجهی تعامل سازمان ملل متحد و جامعهی جهانی با طالبان، وضعیت حقوق بشری در افغانستان “وخیم” خواهد شد.
نرگس، دانشآموختهی خبرنگاری که اکنون بهدلیل محدودیتهای طالبان بیکار شده از شنیدن خبر تعامل سازمان ملل با طالبان “شوکه” شده است.
با گذشت نزدیک به سه سال، حاکمیت طالبان از سوی هیچ یک از کشورهای جهان، بهرسمیت شناخته نشده است. یکی از پیششرطهای اساسی سازمان ملل و جامعهی جهانی برای بهسمیتشناختن این گروه رعایت حقوق بشری بهویژه حقوق زنان و دختران عنوان شده است.
گفتنیست که سازمان ملل بهگونهی رسمی نمایندگان طالبان را برای شرکت در سومین نشست دوحه دعوت کرده است.
به باور نرگس در حالیکه طالبان هیچ گام مثبتی در زمینهی رعایت حقوق زنان برنداشته، نباید با آنان تعامل صورت بگیرد. وی، هشدار میدهد که بهرسمیت شناسی و یا هر نوع تعامل با این گروه باعث وخامت وضعیت زنان و دختران خواهد شد.
نرگس حاکمیت طالبان را “مستبد و ضد زن” عنوان کرده و میافزاید که این گروه تغییرپذیر نیستند. به گفتهی وی، این رژیم در دور دوم حاکمیت شان حقوق بشر را بهگونهی گسترده نقض کرده است.
شماری از فعالان حقوق زن سازمان ملل متحد را بر پیشبرد سیاست “دوگانه” متهم کرده و میگویند که حقوق زنان در اولویت کار این سازمان و جامعهی جهانی قرار ندارد.
مریم معروف آروین، فعال حقوق زن میگوید که جامعهی جهانی و سازمان ملل متحد در برابر طالبان و زنان افغانستان سیاست “دو پهلو” را در پیش گرفته است. وی، میافزاید که آنان هفتهوار به گروه پول میفرستند، به نشستهای بینالمللی از آنان دعوت کرده و از طرف دیگر آنان مدعی اند که زنان و دختران را در افغانستان کمک میکند. آروین میافزاید که زنان از سیاست دوپهلوی طالبان متاثر شدهاند.
این فعال حقوق زن میافزاید که محوریت این سازمانها در مسایل مربوط به افغانستان تاامین منافع خودشان است؛ نه مسایل حقوق بشری و وضعیت زنان و دختران در افغانستان.
خانم آروین میافراید که کشورهای ابرقدرت و سازمان ملل در سه سال گذشته بهجای دفاع از حقوق زنان و دختران به طالبان “باجدهی” کرده است. به گفتهی وی، اکنون زنان و دختران در افغانستان اعتبار شان را به این سازمان از دست دادهاند.
مریم معروف، میگوید که سازمان ملل نباید با دعوت طالبان زمینهی بهرسمیت شناسی این گروه را در سطح بینالمللی فراهم کند.
سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان با میزبانی سازمان ملل متحد و اشتراک نمایندگان ویژهی کشورهای مختلف، به تاریخهای آخر ماه جون و اول در قطر برگزار خواهد شد.
رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح در جریان سفراش به افغانستان از امیرخان متقی، وزیر خارجهی طالبان برای شرکت در سومین نشست دوحه دعوت کرد.
شماری از زنان معترض، سومین نشست دوحه را “تحریم و محکوم” کردهاند.