سایهی طالبان بر افغانستان؛ ۱.۴ میلیون دختر محروم از آموزش
لیدا بارز
ادم ووسورنو، مدیر بخش عملیات و پشتیبانی دفتر هماهنگ کنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان مللمتحد (اوچا)، میگوید که در پی ممنوعیتهای طالبان در افغانستان، دستکم ۱.۴ میلیون زن و دختر از آموزش محروم شدهاند.
خانم ووسورنو، پس از سفر چهار روزهاش در افغانستان، در یک نشست خبری روز پنجشنبه، سوم جوزا که اوضاع افغانستان، پاکستان و سودان را به بررسی گرفت، این سخنان را بیان کرده است.
این مقام سازمان ملل متحد از وضع محدودیتهای طالبان بر اشتغال زنان نیز ابراز نگرانی کرده و گفته است که فرمانهای طالبان، باعث اختلال بر فعالیت «زنان امدادرسان» شده و روند کمکهای بشردوستانه در این کشور را نیز متاثر کرده است.
ووسورنو، همچنین بیان کرده است که طالبان به وی گفتهاند که آنان برای فراهمسازی زمینهی آموزش و تحصیل دختران در کشور نیاز به زمان بیشتر دارند. اما او میگوید: «ما وقت نداریم. هر چه بیشتر منتظر بمانیم، میلیونها کودک بیشتر تحت تأثیر قرار خواهند گرفت و تأثیر بیشتری بر جامعه خواهد گذاشت».
به گفتهی این مقام سازمان ملل متحد، ۲۳ میلیون تن در افغانستان نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند و ۱۵ میلیون نفر از این میان با میزان شدید نبود مصوونیت غذایی روبهرو اند.
بنابر این او از طالبان میخواهد تا محدودیتهای آموزشی و کاری علیه زنان و دختران در کشور را لغو کند.
اوچا همچنین بر حمایت جامعهی جهانی از مردم افغانستان تاکید کرده است.
این در حالیست که طالبان پس از تسلط بر افغانستان، در نخستین اقدام شان زنان و دختران را از حقوق اساسی شان بهشمول آموزش و کار محروم کردهاند.
طالبان علیرغم فشارهای جهانی مبنی بر بازگشایی مکتبهای دخترانه و دانشگاهها در کشور، طی نزدیک به سه سال پسین در این زمینه اقدامی نکردهاند.
این در حالیست که پیشتر کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندهگان امریکا نیز افغانستان زیر سلطهی طالبان را «ظالمترین» کشور جهان برای زنان و دختران خوانده است.