مخالفت زنان به دعوت طالبان در سومین نشست دوحه
آینور سعیدپور
پس از دعوت شدن نمایندگان طالبان در سومین نشست دوحه دربارهی افغانستان، جنبش شنبههای اغوانی، در واکنش به این اقدام سازمان ملل متحد گفته است که حضور طالبان در نشستهای جهانی را عادیسازی نکنید. زنان معترض تاکید دارند که طالبان نمایندگان مردم افغانستان نیستند.
جنبش شنبههای ارغوانی با نشر اعلامیهای نوشته است که حضور نمایندگان طالب در نشستهای جهانی از جمله نشست سوم دوحه، نه تنها که باعث نگرانی مردم افغانستان شده؛ بلکه “تاثیرای مخربی بر اعتبار و مشروعیت نهادهای بینالمللی دارد”.
اعضای این جنبش اعتراضی زنان افزوده که طالبان نمایندهی مردم افغانستان نیستند؛ زیرا این گروه با استفاده از “زور و خشونت” قدرت را بهدست گرفته و برای مردم افغانستان مشروعیت ندارد.
زنان معترض با اشاره به سیاستهای سرکوبگر طالبان در نزدیک به سه سال گذشته در اعلامیهای شان نوشته که مردم افغانستان در حاکمیت طالبان، از حقوق اولیهی انسانی خود محروم اند و صدای آنان در سطح بینالمللی شنیده نمیشوند.
در بخشی از این اعلامیه آمده است که حضور نمایندگان طالب در نشستهای جهانی، بهطور غیرمستقیم به این گروه مشروعیت میدهد.
زنان معتراض همچنان هشدار داده که این اقدام نه تنها پیام اشتباهی به مردم افغانستان ارسال میکند؛ بلکه به دیگر گروههای “تروریستی” دیگر نیز این امید را میدهد که با استفاده از “خشونت و ترور” میتوانند به مشروعیت بینالمللی دست یابند.
جنبش شنبههای ارغوانی گفته، در حالیکه رژیم طالبان به نقض حقوق بشر و سرکوب مردم ادامه میدهند، حضور آنها در نشستهای بینالمللی باید به شدت محکوم شود.
زنان معترض، نشست سوم دوحه را مهم عنوان کرده و افزوده که این نشستها باید با هدف برقراری صلح و ثبات در افغانستان برگزار شود. به گفتهی آنان از این نشست نباید بهعنوان بستری برای عادیسازی حضور طالبان در سطح جهانی استفاده شود.
جنبش شنبههای ارغوانی افزوده که در این نشست، بهروی ایجاد راهکارهای واقعی برای حل بحران افغانستان تمرکز شود. آنان از سازمان ملل متحد خواستهاند که در نشست سوم دوحه صدای همه اقشار جامعهی افغانستان، از جمله زنان، کودکان و اقلیتهای قومی و مذهبی باید شنیده شده و به آن توجه صورت گیرد.
زنان معترض همچنان جامعهی بینالمللی خواسته که موضع قاطعی در برابر حضور طالبان در نشستهای جهانی داشته باشد. آنان تاکید دارند که نهادهای بینالمللی مانند سازمان ملل متحد، بهروی اصول حقوق بشر و دموکراسی پایبند باشند و از بهرسمیت شناختن گروههایی که با نقض این اصول به قدرت رسیدهاند، خودداری کنند.
این واکنشها در حالی مطرح میشود که استیفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز (سه شنبه، ۲۱ می)، در نشست خبریای گفت که سومین نشست دوحه قرار است در تاریخ ۱۰ و ۱۱ ماه سرطان برگزار شود.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد همچنان افزود که در این نشست از امیرخان متقی، وزیر خارجهی طالبان نیز دعوت شده است.
رزماری دیکارلو، معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل متحد در سفرش به کابل نمایندگان طالبان را برای شرکت در این نشست دعوت کرده است.
هرچند آقای دوجاریک، جزییات بیشتری در مورد اجندای نشست سوم دوحه دربارهی افغانستان، ارایه نکرد؛ اما وی گفت که “تعامل جامعهی بینالمللی با افغانستان بهگونهی منسجم سارختارمندتر” هدف برگزاری این نشست است.
گفتنیست که طالبان تاکنون مشخص نکرده که در این نشست شرکت میکنند و یا خیر. پیشتر معاون سیاسی نخستوزیر طالبان و وزیر خارجهی این گروه در دیدار با رزماری دیکارلو پذیرش “خواستها” و “موقف” شان را برای شرکت در این نشست پیششرط گذاشت.
در دومین نشست دوحه نیز نمایندگان طالبان شرکت نکردند.
از سوی دیگر، مشخص نیست که در این نشست از نمایندگان جامعهی مدنی، فعالان حقوق زن و زنان معترض دعوت شده و یا خیر.