انتقاد زنان معترض از روند امدادرسانی برای زنان سیلابزده
حدیث حبیبیار
جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، در پیوند به سیلابهای اخیر در کشور میگویند که محدودیتهای طالبان و کمبود امدادرسانهای زن، روند کمکرسانی به زنان و کودکان را کُند کرده است.
اعضای ائتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، امروز دوشنبه ۳۱ ثور، با نشر یک نوار تصویری در صفحهی اجتماعی اکس خود میگویند که محدودیتهای روزافزون طالبان، دسترسی زنان و کودکان را به کمکهای بشردوستانه به مشکل مواجه کرده است.
ائتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان افزود: “عدم حضور زنان در نهادهای بینالمللی و عدم حضور کارمندان زن در بین نیروهای امدادرسان، زنان باردار و مادران شیرده که نیاز جدی و فوری به امکانات پزشکی دارند را به مشکل مواجه کردهاست”.
این جنبش با ابراز همدردی با خانوادههای قربانیان، میافزایند که محدودیتهای طالبان، زنان را از هر نوع امکانات محروم ساخته و جانشان را در خطر انداخته است.
همزمان با این جنبش “زنان بهسوی آزادی” نیز در واکنش به سیلابهای اخیر با نشر اعلامیهای در صفحهی کاربری اکساش میگوید که سه سال حاکمیت طالبان و بلایای طبیعی در افغانستان، بیشترین آسیب را به زنان و کودکان زده است.
در این اعلامیه آمده است: “در سه سال حاکمیت سیاه و شوم طالبان، بلایای طبیعی، نرسیدن کمکهای بشردوستانه به زنان نیازمند، کوچهای اجباری، مالیاتهای سنگین، چور و چپاول اموال خصوصی و عامه و هزاران جنایت نکبتبار دیگر، مردم افغانستان بهویژه زنان را با بدترین شرایط ممکن مواجه ساخته است”.
جنبش “زنان بهسوی آزادی” میافزاید که حکومت طالبان با وضع محدودیتها بالای زنان و دختران، همچنان باعث فقر خانوادهها شده است.
“با خانهنشین نمودن زنان و ممنوعیتهای کاری، گروه طالبان نان را از دسترخوانهای شهروندان افغانستان ربودهاند”.
این جنبشها ضمن رسیدگی به وضعیت زنان و کودکان به مناطق سیلابزده از جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی میخواهند که در کنار زنان افغانستان بیایستند و بهخاطر سهولت در روند امدادرسانی، طالبان را وادار به لغو ممنوعیتهای کاری کنند.
گفتنیست که زنان و کودکان در نتیجهی این سیلابها بهگونهی نامتناسب آسیب دیده است، از سوی دیگر، نگرانیها از عدمرسی زنان به کمکهای بشردوستانه وجود دارد
گفتنیست که طالبان بتاریخ ۲۴ دسامبر سال ۲۰۲۲ کار زنان در موسسات غیردولتی داخلی و خارجی را تا امر ثانی منع کردند. در این مدت باوجود درخواستهای مکرر و نگرانیها از اختلال در روند امدادرسانی؛ طالبان این فرمان را لغو نکرده است.
این در حالیست که چندی پیش سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که سیلابهای اخیر در شمالشرق افغانستان ۲۱ والسوالی را در ولایتهای بدخشان، بغلان و تخار متاثر کرده است. بر اساس آمار این سازمان، سیلابهای اخیر جان ۲۰۲ زن را گرفته است.