از ممنوعیت کار زنان تا محرومیت آنان از کمکهای بشردوستانه
آینور سعیدپور
شماری از زنان معترض بار دیگر نسبت به ممنوعیت کار زنان در نهادهای امدادرسان اعتراض کرده و خواستار لغو آن شدند. آنان تاکید دارند که ممنوعیت کار زنان توسط طالبان، دسترسی زنان به کمکهای بشردوستانه را محدود کرده و آسیبپذیری آنان در برابر حوادث طبیعی را نیز چند برابر کرده است.
ایتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، با نشر ویدیوهایی در برگهی اکس، با قربانیان سیلابهای اخیر ابراز همدردی کردند.
زنان معترض میگویند که در جریان سیلابهای اخیر زنان، دختران و کودکان بیشتر متاثر شدهاند. آنان با اشاره به ممنوعیت کار زنان در نهادهای امدادرسان میافزیند که این وضعیت آسیبپذیری زنان باردار و شیرده، دختران و کودکان دو برابر کرده است.
این درحالیست که در جریان سیلابهای روز گذشته تنها در ولایت غور بیش از ۵۰ نفر به شمول زنان و کودکان جانباخته و بیش از ۲هزار خانهی مسکونی نیز ویران شده است. باتوجه به سیلابهای اخیر در برخی از ولایتهای کشور، زنان معترض از آسیبپذیری زنان و دختران در این سیلابها و عدم رسیدگی به آنان ابراز نگرانی کرده و خواستار دسترسی عادلانهی آنان به کمکهای بشردوستانه شدند.
اعضای ایتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، خواستار لغو ممنوعیت کار زنان در نهادها، موسسهها و دفترهای ملی و بینالمللی شدند. آنان همچنان بر دسترسی عادلانهی زنان و دختران به کمکهای بشردوستانه شدند.
بارندگیهای شدید و سیلابهای ناشی از آن در برخی از ولایتهای کشور بهویژه بغلان، جان بیش از پنج صد نفر به شمول زنان و کودکان را گرفته و صدها نفر دیگر زخمی شده اند. برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد در افغانستان، گفته که در سیلابهای اخیر در شمال بیش 540 نفر جان باخته است.
گفتنیست که طالبان بتاریخ ۲۴ دسامبر سال ۲۰۲۲ کار زنان در موسسات غیردولتی داخلی و خارجی را تا امر ثانی منع کردند. در این مدت باوجود درخواستهای مکرر و نگرانیها از اختلال در روند امدادرسانی؛ طالبان این فرمان را لغو نکرده است.