فعالان حقوق زن، خواستار اتحاد جهان با زنان افغانستانی شدند
لیدا بارز
شگوفه غفوری و تهمینه سالیک، دو فعال حقوق زنان، در گفتوگو با انستیتوت «گفتوگو و همکاری بینالمللی وین»، وضعیت زنان در افغانستان را وخیم خوانده و خواستار اتحاد جهان در مبارزه با «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان شدهاند.
انستیتوت گفتوگو و همکاری بینالمللی وین، با نشر نوارهای ویدیویی جداگانهای پیامهای این فعالان حقوق زن را همگانی کرده است.
شگوفه غفوری، مدافع حقوق زن، گفته است: «زنان افغانستانی در اعتراض خود به رژیم وحشی طالبان چیزی جز مقاومت، شجاعت و شکستناپذیری را ثابت نکردهاند».
در همین حال خانم غفوری گفته است که زنان افغانستانی، کاری را آغاز کردهاند که میتواند «اولین انقلاب زن در تاریخ کشور» باشد، اما اکنون برای همه زنان در سراسر جهان مهم است که علیه اعمال «آپارتاید جنسیتی» طالبان در افغانستان و علیه تمام اقدامات غیرانسانی و «وحشیانهی» این گروه علیه زنان متحد شوند.
از سوی هم، تهمینه سالیک، یکی دیگر از مدافعان حقوق زن، نیز در گفتوگو با این انستیتوت، وضعیت زنان در افغانستان را وخیم خوانده است.
خانم سالیک، در نواری ویدیوی که از سوی موسسهی گفتوگو و همکاری بینالمللی وین، منتشر شد گفته است که زنان در افغانستان، احساس میکنند که تمام حقوق اولیهی انسانی خود را از دست دادهاند. اما آنان همچنین زنانی هستند که واقعاً برای بازپسگیری این حقوق مبارزه میکنند.
وی از جامعهی جهانی میخواهد که زنان افغانستان را فراموش نکند. خانم سالیک گفته است: «به آنان بهعنوان قربانیان، فقط نگاه نکنیم. بهعنوان شرکای برابر که میتوانیم به آنان کمک کنیم و از آنان حمایت کنیم تا به حقی که حقوق اولیهی ما است، یعنی حق آموزش برای کار و وجود انسان نیز برسیم».
این گفتوگوها و نارضایتی ها از عملکرد طالبان در حالی بیان میشود که این گروه با صدور بیش از ۵۰ فرمان، زنان را از تمامی حقوق اولیهی شان محروم کردند. زنان در افغانستان، حق آموزش، اشتغال و گشتوگذار آزادانه را از دست دادند. کارشناسان سازمان ملل متحد و مدافعان حقوق بشر این رفتار طالبان در برابر زنان را «آپارتاید جنسیتی» خواندهاند.
از سوی هم زنان معترض و مدافعان حقوق زنان نیز بارها از جامعهی جهانی خواستهاند تا طالبان را در مقابل رفتارشان پاسخگو بسازند و «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان را بهرسیت بشناسند.