زنان معترض: جهان باید از دعوت طالبان در نشستها دست بردارد
حدیث حبیبیار
اعضای جنبش “شنبههای ارغوانی” در واکنش به نشست اسلو پایتخت ناروی که با حضور نمایندگان گروه طالبان، ریچاردبنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد و شماری از فعالان حقوق زن مبنی بر مسائل مربوط به افغانستان برگزار شد، میگویند که کشورهای جهان باید در دعوت فعالان حقوق زن که به نمایندهگی از زنان افغانستان در نشستها حضور پیدا میکنند، دقت بیشتری داشته باشند.
جنبش شنبههای ارغوانی، روز پنجشنبه ۲۷ ثور، با نشر اعلامیهای در صفحهی اجتماعی اکساش نگاشته که برخی از زنان که در تلاش “سفیدنمایی” طالبان استند، نباید بهعنوان فعالان جامعهی مدنی و مدافعان حقوق زنان در نشستهای مرتبط به افغانستان، حضور پیدا کنند.
جنبش زنان معترض افزود: “کشورهای جهان باید از صداهای واقعی زنان افغانستان دعوت کنند. ما هرگونه گفتوگو یا تعامل با طالبان را به صراحت محکوم میکنیم. دعوت کشورهای جهان از نمایندگان طالبان و برخی زنانیکه لابیگر طالب استند، باید متوقف شود. گروه طالبان بهدلیل جنایتهای روزانهی خود علیه زنان افغانستان، شایسته هیچ نوع مذاکرهای نیستند. با تلاشهای عمومی گزارشها تصویری تلخی از رژیم سرکوبگر طالب را ارائه میکنند”.
در اعلامیهی این جنبش آمده است که تعامل با طالبان بهبهانهی گفتوگو، تنها به دوام رژیمی کمک میکند که بهطور سیستماتیک، زنان و دختران را از جامعه سرکوب میکند.
جنبش شنبههای ارغوانی در این اعلامیه بر تعامل نکردن با گروه طالبان تاکید میکند و میگوید: “هرگونه تعامل با طالبان، نادیدهگرفتن نقض حقوق بشر در افغانستان است. جامعهی جهانی باید در حمایت از مبارزهی زنان افغانستان برای آزادی و عدالت محکم بایستد و اطمینان حاصل کند که صدای آنان توسط ادعاهای تقلبی در مورد نمایندگی خفه نمیشود”.
در این اعلامیه بیان شده است که طالبان از زمان بهدست گرفتن قدرت در افغانستان، اقدامات سختگیرانهای را به اجرا گذاشته است که آزادی و حقوق زنان را بهشدت محدود میکند. این محدودیتهای طالبان شامل ممنوعیتهای آموزشی برای دختران بالاتر از صنف ششم، ممنوعیت کار زنان در خارج از خانه، و قوانین پوشش اجباری است که تحرک و استقلال شخصی زنان را محدود میکند.
گفتنیست که چند روز پیش انجمن تحقیقات حقوق بشر ناروی خبر داده بود که ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، با شماری از فعالان جامعهی مدنی و زنان در اسلو پایتخت ناروی در نشست دو روزهای در مورد مسایل مربوط به افغانستان بحث و گفتوگو کردند.
به گفتهی این انجمن، ریچارد بنت در این نشست در مورد حقوق زنان و دختران در افغانستان و فرآیندههای پاسخگویی برای نقض حقوق بشر صحبت کرده است.
این در حالیست که روز گذشته اصلا وردک، دیپلمات پیشین افغانستان که یکی از ۴۰ اشتراک کنندهی این نشست بود، گفت که زنان اهل “معامله و خیانت” نیستند.