سیلاب‌های مرگ‌بار در بغلان؛ زنان و کودکان قربانی و آواره‌‌ی جاده‌ها

لیدا بارز

شماری از ولایت‌های مختلف افغانستان شاهد بارندگی‌های شدید و سیلاب‌های ناشی از آن است. طبق‌ آمارهای رسمی، سیلا‌ب‌ها در ولایت بغلان جان بیش‌از ۳۰۰ نفر را گرفته است که تنها در ولسوالی «فلول» ولایت بغلان، در یک شبانه‌روز گذشته ۱۵۰ نفر به‌شمول زنان و کودکان، جان باخته‌اند. هم‌زمان با این منابع محلی از این ولایت می‌گویند که زنان و کودکان شب سختی را این ولایت، سپری کرده‌اند؛ آنان در جاده‌ها، مکان‌های مخروبه و مکان‌های عمومی به‌سر می‌برند و هنوز خبری از گروه‌های نجات نیست. 

*فروزان، باشنده‌ی ولسوالی «فلول» که اکنون خانه‌ای آنان تخریب و همراه با خانواده‌اش، آواره شده است. او در صحبت با خبرگزاری بانوان افغانستان، گفت: «دقیقا بغلان فکر می‌کنم بیش‌ترین آسیب‌ها را داشته، خصوصا منطقه‌ی که ما زنده‌گی می‌کنیم».

به‌گفته‌ی فروزان، سیلاب‌ها در منطقه‌های مختلف از ولسوالی «فلول» بیش‌ترین خسارات را وارد کرده‌ است: «خودم شاهد صحنه بودم، همسایه‌های ما به‌شمول زنان زیاد ضرر کردن، به‌همین ترتیب خانواده‌های زیادی هستند حتی خود ما هم متضرر شدیم».

از سوی هم شاهدان این رویداد طبیعی در بغلان می‌گویند که آمارها بیش‌از آن است که طالبان می‌گویند. به‌گفته‌ی مردم محل، در کنار آسیب‌های فراوان جانی، خانه‌های مسکونی و زمین‌های زراعتی در ولسوالی‌های فلول، بغلان مرکزی، پل‌خمری، دنده‌غوری، تاله و برفک و بورکه به ‘شدت’ ویران شده و باشنده‌های این منطقه‌ها کشته، زخمی و آواره شده‌اند. در این میان بیش‌ترین آسیب به مرکز پل‌خمری وارد شده است. 

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان، نیز با نشر پیامی در برگه‌ی اکس خود ضمن تسلیت گفتن به قربانی‌های این رویداد، درخواست کمک به آسیب دیده‌های سیلاب بغلان کرده و نگاشته است: «سیل‌های اخیر در افغانستان از جمله بغلان که جان بسیاری را گرفت، یادآور آسیب‌پذیری افغانستان در برابر بحران اقلیمی است و هم کمک‌های فوری و هم برنامه‌ریزی بلندمدت توسط طالبان و بازی‌گران داخلی مورد نیاز است».

با گذشت یک‌ شبانه روز، سیلاب‌ها در این ولایت خسارات هنگفت مالی و جانی را در پی‌ داشته است. 

میان موج از سیلاب‌ها، مادری در جست‌و‌جوی فرزندش

نوار ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی دست‌ به‌دست می‌شود که نشان می‌دهد مادری در میان سیل و سراسیمه، به‌دنبال فرزندانش می‌دود. این نوار ویدیوی توجه‌ی شماری از کاربران را به‌خود جلب کرده است. در این میان گل‌چهره یفتلی، فعال حقوق زن نگاشته است: «مگر می‌شود مادر فرزند خود را رها کند؟»

از سوی هم، جنبش اعتراضی زنان، موسوم به «زنان عدالت‌خواه افغانستان»، با بازنشر ویدیوی کودکان نجات یافته از سیلاب‌ها با سروصورت گِل آلود گفته‌اند: «سیل جان بسیاری از کودکان را گرفته و باعث ناپدید شدن تعدادی دیگر شده است. ما قویاً از کمک‌های مالی و بشردوستانه می‌خواهیم که برای جلوگیری از تلفات بیشتر و نجات کودکان و زنان نیازمند، هر چه سریع‌تر به مردم برسد».

در همین حال، *زرغونه، باشنده‌ی بغلان مرکزی از نبود نهاد‌های مدد رسان و توجه‌ی مسئولان طالبان انتقاد کرده و در صحبت با خبرگزاری بانوان افغانستان، می‌گوید: «آمار تلفات زیاد است. هیچ تیمی تاهنوز کمک نکردن فقد آمده آمار گرفتن سروی انجام دادن  و بس. نیروهای طالب فقد آمار گرفت رفت اما دفاتر کمکی سروی دارن؛ اما وضعیت زنان و کودکان خیلی خراب است. تعداد شان به جاده و سرک بسر می‌برند».

با این حال تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان، ظهر امروز خبر داد که؛ به ادامه‌ی رسیدگی به سیلاب‌زدگان اخیر در شماری از ولایت‌های کشور، تیم صحی متشکل از داکتران شفاخانه‌های تدریسی میوند و پوهنتون علوم طبی کابل به‌هدایت ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی به‌منظور کمک‌رسانی به سیلاب‌زدگان، به ولایت ⁧بغلان⁩ اعزام شده است. 

طالبان، هم‌چنین خلاف صحبت‌های باشنده‌های بغلان از اعزام یک تیم صحی ۳۰ نفری دیگر نیز از ولایت پروان جهت کمک‌رسانی به ولایت بغلان، خبر داده‌اند. 

هم‌زمان با نشر ارقام جان باخته‌ها از سوی اداره‌ی محلی طالبان، اما هنوز هم آمار دقیق تلفات مشخص نیست. 

اداره‌ی محلی طالبان، نیز از اعزام نیروهای هوایی از قول اردوی ۲۱۷ عمری، خبر داده و گفته‌اند که آنان توانسته‌اند گیرماندگان سیلاب‌ را به‌شمول زنان و کودکان در تپه «جرخشک» ولسوالی بغلان مرکزی ولایت ⁧بغلان⁩ نجات دهند. 

این در حالی‌ست که ویدیو‌های منتشر شده از سوی باشنده‌های ولایت بغلان در نقاط مختلف این ولایت، نشان می‌دهد که در برخی از منطقه‌ها خانواده‌ها هنوز هم زیر آوار گیر مانده و هیچ کمیته‌ی نجاتی به محل نرسیده‌اند. 

با این حال طالبان از کشته شدن بیش‌از ۲۰ نفر دیگر در اثر سیلاب‌ها در ولایت تخار نیز خبر داده‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا