برگزاری نشستی به حمایت از زنان افغانستانی در دهلی نو
لیدا بارز
شبکهی منطقهای زنان، نشستی را به هدف حمایت از بهرسمیتشناسی «آپارتاید جنسیتی» و حمایت از زنان پناهندهی افغانستانی در «دهلی نو» برگزار میکند.
این نهاد حامی زنان در منطقهی جنوب آسیایی، با فراخوانی تحت عنوان «داستانهای زنان پناهندهی افغانستانی در مورد آزار و اذیت جنسیتی را بشنوید» را در وبسایت رسمی خود منتشر کرده و از زنان پناهندهی افغانستانی دعوت میکند تا داستانها و تجربههای «تلخ» شان را از آزارهای جنسیتی روایت کنند.
بر اساس بیانیهای منتشر شده قرار است این نشست به تاریخ (۱۲ اپریل) در شهر دهلی نو، پایتخت کشور هند برگزار شود.
شبکهی منطقهای زنان، تشکیل شده از زنان افغانستانی، پاکستانی و هندی است. این نهاد حامی زنان، در حمایت از زنان در سراسر جهان بهویژه این سه کشور که زنان در آن مورد شکنجه، بدرفتاری و خشونتهای مبنتی بر جنسیت مواجهاند، کار میکند.
در متن منتشر شده در صحفهی رسمی این شبکه آمده است: «مقابله با آپارتاید جنسیتی و آزار جنسی در افغانستان از زمان بهدست گرفتن قدرت توسط طالبان در سال ۲۰۲۱، زنان و دختران در افغانستان با بیش از «۱۰۰» فرمان که بهطور خاص حق آنان را برای حرکت آزادانه، اجتماعات عمومی، دسترسی به مراقبتهای صحی، آموزش یا کار هدف قرار داده است، تحت محدودیت های سرکوبگرانه تری برای حقوق و آزادیهای خود قرار گرفتهاند.»
شبکهی منطقهای زنان، وضعیت زنان در افغانستان را یک وضعیت «اضطراری و جدی حقوق زنان» دانسته و میگوید که این وضعیت میتواند «سابقهی بالقوه خطرناکی» برای منطقه و در واقع برای حقوق زنان در سراسر جهان باشد.
از سوی هم ناظران، فعالان و کارشناسان حقوقی موافقاند که رژیم فعلی در کشور به آزار جنسی سیستماتیک و آپارتاید جنسیتی تبدیل میشود.
شبکهی منطقهای زنان نیز گفته است که ابتکار حمایت جهانی این نهاد برای سال ۲۰۲۴، درخواست فوری برای اقدام جهانی هماهنگ در مورد این بحران حقوق زنان است، تا سهامداران کلیدی را در اطراف یک جنبش متحد برای تدوین «آپارتاید جنسیتی» بهعنوان جنایت علیه بشریت در چارچوبهای حقوقی بینالمللی قرار دهد.
در روزهای پسین، شماری زیادی از فعالان حقوق زن درخواستهای برای بهرسمیت شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان داشتهاند و در این مورد فراخوان، روایتهای زنان و پیامهای آنان را در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند و از نهادهای ناظر بر حقوق بشر میخواهند تا سیاستهای «سرکوبگرایانهی» طالبان در برابر زنان را «جرم انگاری جنسیتی» بشناسند.