اقتصاد افغانستان متاثر از فرمانهای طالبان بر زنان
آینور سعیدپور
کانی ویگناراجان، مدیر منطقهای برنامه انکشاف و توسعهی سازمان ملل متحد (UNDP)، پس از سفر به افغانستان در یک نشست خبری از وضعیت زنان و دختران در حاکمیت طالبان ابراز نگرانی کرده است.
کانی ویگناراجان در نشست خبری در نیویورک گفته است که پس از حاکمیت طالبان، اقتصاد افغانستان 27 درصد کاهش یافته است که منجر به رکود اقتصادی شده است.
ویگناراجان با شاره به ممنوعیت آموزش، کار و پوشش زنان تاکید کرده است که طالبان محدودیتهای شدیدی بر زنان اعمال کرده است.
خانم ویگناراجا، به کار زنان و در بخشهای بهداشت و پرستاری اشاره کرده و گفته است که اشتفال آنان در بخشهای دولتی به شش درصد کاهش یافته است.
گفتنیست که بخش بهداشت یکی از محدود بخشهای است که طالبان کار زنان در این بخش را ممنوع نکرده است؛ اما بر اساس گزارشها طالبان حتا به کارکنان زن در بخش بهداشت نیز محدودیتهای شدید وضع کرده است. با وضع این محدودیتها کار زنان در بخش بهداشت نیز متاثر شده است.
از سوی دیگر ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، دانشگاهها و حتا دانشگاههای طبی باعث تاثیر عمیق بر بخش بهداشت کشور شده است. سیستم صحی افغانستان اکنون با کمبود پزشکان متخصص به ویژه پزشکان زن مواجه است.
مدیر منطقهای برنامه انکشاف و توسعهی سازمان ملل متحد ممنوعیت آموزش دختران را یکی از بزرگترین چالش توصیف کرده است.
ویگناراجان گفت: «سال گذشته، هیچ دختری از صنف دوازدهم فارغ نشد. پس چگونه میخواهند از صنف ششم به دانشکدههای فنی یا دانشگاههای پزشکی که به دانشجو نیاز دارند راه یابند؟»
این مقام برنامهی توسعهی سازمان ملل متحد همچنان گفته است که از ۷۵ هزار کسبوکار کوچک و متوسط تحت مالکیت یا رهبری زنان حمایت کرده است.
باوجود محدودیتهای گسترده در حوزههای مختلف بر فعالیتهای زنان و دختران؛ اما طالبان کارهای خصوصی زنان را ممنوع نکرده است؛ اما آنهم کار زنان در این بخشها از محدودیتهای موجود متاثر شده است.
پیشتر نیز برنامهی توسعهی سازمان ملل ممنوعیت کار زنان را یکی از مهمترین عاملهای بحران اقتصادی در افغانستان عنوان کرده و گفته بود که ممنوعیت کار زنان از شش میلیون تا یک میلیارد دالر سالانه به اقتصاد افغانستان آسیب وارد کرده است.