سازمانهای حقوق بشری خواستار پاسخگویی طالبان در دادگاههای بینالمللی شدند
آینور سعیدپور
«ایتلاف حقوق بشر در افغانستان» که شامل نه سازمان حقوق بشری است؛ میگوید که حملات سرکوبگرانهی و فزایندهی طالبان بر حقوق زنان و دختران پس از تسلط طالبان منجر به بحران عمیق و وخامت وضعیت حقوق بشری در افغانستان شده است. سازمانهای حقوق بشری همچنان خواستار عدالت و پاسخگویی دربارهی تمام «جنایتهای ارتکابی» در برابر زنان و دختران افغانستانی از طریق دادگاههای بینالمللی شدند.
ایتلاف حقوق بشر در افغانستان، با نشر بیانیهای از جامعهی جهانی خواسته است که حمایت خود را از فعالان حقوق زن و مدافعان حقوق بشر که بهخاطر راهپیماییهای مسالمتآمیزشان با آزار و اذیت مواجه است؛ تقویت کرده و از آنان محافظت کند.
این بیانیه از سوی سازمان عفو بینالملل، بنیاد مدافعان حقوق بشر، خانه آزادی، نهاد فریدم نو، دیدبان حقوق بشر، نهاد مدری (MADRE)، سازمان منع شکنجه (OMCT)، فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH) و لیگ بینالمللی زنان برای صلح و آزادی (WILPF) صادر شده است.
در بیانیهی «ائتلاف حقوق بشر در افغانستان» آمده است که این بحران توسط کارشناسان سازمان ملل به مثابهی آزار و اذیت جنسیتی و هم «آپارتاید جنسیتی» توصیف میشود.
این سازمانهای حقوق بشری همچنان در بیاینهای شان نگاشته است که سیاستهای طالبان در برابر زنان در سال 2023 تشدید شده است.
این ایتلاف با شاره به محدودیتهای روزافزون طالبان بر زنان و دختران همچنان میگوید که زنان از زندکی عمومی حذف و همچنان مشارکت آنان در خوزهی کاری باعث تشدید ناامنی اقتصادی در کشور شده است.
در بخش از این بیانیه با اشاره به محدودیتها وضع شده بر زنان، تاکید شده است که اکنون در افغانستان نابرابریهای جنسیتی افزایش یافته و زنان به حوزههای خصوصی محدود شده است.
ائتلاف حقوق بشر در افغانستان، در بیانیهتی خود به وضعیت زنان تراجنسیتی نیاز اشاره کرده و نوشته است که آنان با تهدیدهای چون شکنجه، خشونت جنسی، ازدواج اجباری و مرگ مواجه استند. این زنان فاقد حداقل حقوق و قانون در افغانستان تحت کنترول طالبان است.
به گفتهی این ایتلاف موانع بر سر راه مراقبتهای بهداشتی و آموزش، فقر و آسیب پذیری را در افغانستان تشدید کرده است.
بر اساس این بیانیه در سال 2023، محدودیتهای تبعیضآمیز جدید از سوی طالبان بر زنان وضع شده است.
این ابتلاف همچنان گفته است که در میان این ظلم «فزاینده، جداسازی و ترس»، زنان مدافع حقوقبشر از جامعهی جهانی خواستهاند تا بر طالبان فشار بیشتری وارد کند.
ایتلاف حقوق بشر در افغانستان، در بیانیه شان نوشته است که زنان مدافع حقوقبشر از نهادهای بینالمللی میخواهند که زنان افغانستان را در تمام مذاکرات با طالبان مشارکت دهند و جلسات مستقیم بین زنان و طالبان را برای رسیدگی به نگرانیهای آنها تسهیل کنند.
اعضای ابتلاف حقوق بشر نیز در روز جهانی زن از جامعهی جهانی خواستهاند که برای رسیدگی به سرکوب جاری زنان و دختران افغانستان با همبستگی و صدای واحد عمل کند.
ایتلاف حقوق بشر در افغانستان گفته است که براساس قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن زنان در تمام فرآیندهای تصمیمگیری در سطح ملی و بینالمللی اطمینان حاصل شود.
این ایتلاف خواستار عدالت و پاسخگویی برای تمام جنایتهای ارتکابی در برابر زنان و دختران در افغانستان از طریق مکانیسمهایی، از جمله دادگاه کیفری بینالمللی و دادگاه بینالمللی دادگستری است.