امریکا: طالبان تنها بازیگران آیندهی افغانستان نیست
لیدا بارز
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجهی امریکا گفته است که در آیندهی افغانستان تنها طالبان سهم ندارند و واشنگتن از همهی شهروندان افغانستان، از جمله زنان و دختران در شکلدهی آیندهی کشورشان حمایت میکند.
آقای میلر، در یک نشست خبری که دیروز سهشنبه، ۱ حوت برگزار شده بود در واکنش به پرسشی دربارهی افغانستان و اشتراک نکردن طالبان در نشست نمایندگان ویژهی کشورها در دوحه، این سخنان را گفته است.
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا گفته است که از عدم اشتراک طالبان در نشست نمایندگان ویژهی کشورها در دوحه متعجب نشده و این گروه اهداف متفاوت دارد.
او افزوده است که امریکا، در تلاش برای دستیابی به چند چیز است؛ یکی، روشن ساختن این موضوع که افغانستان نباید کانون فعالیتهای تروریستی باشد که بر کشورهای دیگر تأثیر میگذارد. دو، یک چشمانداز برای افغانستان با نهادهای فراگیر که در آن گروههای مختلف آن احساس میکنند در یک کشور واقعاً فراگیر نماینده هستند. و خواست سوم امریکا، نگرانی در مورد احترام به حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران است.
میلر بیان کرده است: «این چیزی است که ما بهدنبال آن خواهیم بود… نمیتوانم بگویم از اینکه طالبان دعوت برای شرکت در نشستی با یک نمایندگی گسترده از جامعهی بینالمللی را رد کردند، بسیار شگفتزده شدم. اما همانطور که قبلا شنیدهاید، میگویم که طالبان تنها افغانهایی نیستند که در آیندهی افغانستان سهم دارند. ما به حمایت از همهی افغانستانیها، از جمله زنان و دختران در شکلدهی آیندهی کشورشان ادامه خواهیم داد.»
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا در پاسخ به پرسش دیگر دربارهی عدم ملاقات نمایندگان چین، روسیه و ایران با نمایندگان جامعهی مدنی افغانستان در دوحه گفته است که در مورد اقدامات کشورهای دیگر صحبت نمیکند، اما امریکا بهگفتهی او، تعامل با جامعهی مدنی را سازنده میداند.
میلر گفته است: «ما سعی میکنیم از طریق دیپلماسی خود اقداماتی را برای توانمندسازی جامعهی مدنی انجام دهیم و مطمئنا همهی کشورهای جهان را تشویق میکنیم که این مسیر را دنبال کنند.»
در نشست دوحه که به روزهای یکشنبه و دوشنبه به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد برگزار شد، پنج نفر از فعالان مدنی و زنان به نمایندگی از افغانستان حضور داشتند.
طالبان نیز در این نشست دعوت شده بودند، اما بهدلیل آنچه عدم پذیرش شرایط شان گفتند، از اشتراک خودداری کردند.
تعامل منسجم با افغانستان مطابق به «ارزیابی مستقل افغانستان» از اهداف نشست دوحه بود. انتظار میرفت مطابق قطعنامهی شورای امنیت، یک نمایندهی ویژه از سوی سازمان ملل در امور افغانستان تعیین شود، اما در پایان نشست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد که برای تعیین چنین نمایندهای مشوره میکند.
نشست دوحه دومین نشست از سوی سازمان ملل متحد بر محور موضوع افغانستان است.
آقای میلر همچنان در این نشست گفت: «ما خواهان افغانستانی با نهادهای فراگیر هستیم که در آن از گروههای مختلف مردم افغانستان نمایندگی شود و همچنان به دنبال دستیابی به این اهداف در افغانستان هستیم.»
همزمان با آغاز نشست دوحه در ۲۹ دلو، عبدالسلام حنفی، معاون رئیس الوزرای طالبان در دیدار با کانی وگناراجا، معاون سرمنشی سازمان ملل در کابل گفت که طالبان امنیت را در افغانستان تامین کرده و در مبارزه با تروریسم موفق بوده است. بنا، شرایط به رسمیت شناختن را دارد.
امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان قرار بود در نشست دوحه شرکت کند اما به دلیل امتناع آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از دیدار با متقی، اشتراک دیپلومات ارشد طالبان در این نشست لغو شد.
آقای گوترش در نشست خبری خود گفت که پذیرش خواستههای وزیر خارجه طالبان معادل به رسمیت شناختن این گروه بود. او تاکید کرد که طالبان بدون توجه به نگرانیهای جهان به رسمیت شناخته نخواهد شد.