دگرباشان به سازمان ملل: به وضعیت دگرباشان و زنان در افغانستان توجه کنید

حدیث حبیب‌یار

سازمان رنگین کمان افغانستان یا LGBTQ در یک نامه‌ی اعتراضی به دبیرکل سازمان ملل متحد در رابطه به بی‌توجهی به جامعه‌ی دگرباشان جنسی و وضعیت زنان در افغانستان، می‌گویند که طالبان بدون هیچ گونه تعهد قانونی تمامی قوانین جاری و تعهدات ملی و بین المللی را در برابر چشم جهانیان لغو کرده است. تمام آزادی‌های فردی، مدنی و قانونی همه‌ی گروه‌های آسیب‌پذیر به‌ویژه جامعه‌ی دگرباشان جنسی و زنان توسط این گروه سلب شده و با صدور احکام “قرون وسطایی” زندگی و فعالیت نیمی از جمعیت افغانستان به‌ویژه زنان مختل شده است.

گروه دگرباشان جنسی در افغانستان روز دوشنبه ۱۹ فبروری با نشر نامه‌ی اعتراضی به دبیرکل سازمان ملل متحد در صفحه‌ی اجتماعی اکس‌‌شان گفتند که این گروه و زنان در داخل افغانستان، اکنون بیش‌ترین خشونت را تجربه می‌کنند و نگران غفلت جامعه‌ی جهانی در این راستا استند.

اعضای این گروه در این نامه افزودند: “دبیر کل سازمان ملل، آقای آنتونیو گوترش و اعضای سازمان ملل متحد! به نمایندگی از تمام اعضای گروه رنگین کمان افغانستان، سازمانی که به جامعه LGBTQ‏ افغانستان اختصاص دارد، این نامه را می نویسیم تا نگرانی‌های خود را در مورد عدم گنجاندن دیدگاه‌های LGBTQ در تعامل سازمان ملل متحد در مورد افغانستان بیان کنیم.

و ما از شما و اعضای سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل متحد، فرستاده ویژه پیشنهادی سازمان ملل متحد در افغانستان و سایر نهادهای مرتبط سازمان ملل متحد می‌خواهیم که   توجه جدی را در تامین حقوق گروه رنگین کمان و زنان افغانستان در نظر بگیرید.”

در این نامه آمده است که دگرباشان جنسی از جمله گروه‌های به حاشیه رانده شده در افغانستان هستند که سال‌ها مورد حمله، آزار و اذیت، شکنجه، خشونت و سرکوب قرار گرفته اند.

این گروه خطاب به آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد می‌گویند: “متاسفانه دو سال و نیم از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان می‌گذرد. از تجاوز جنسی گرفته تا بازداشت‌ها، شکنجه، ناپدید‌شدن اجباری، قتل‌های غیرقانونی و مجازات اعدام همه دامن‌گیر زنان و گروه دگرباشان در افغانستان است. اما جهان و سازمان ملل متحد در سکوت نظاره‌گر جنایت‌های روزانه و فجیع این گروه در افغانستان است. ما جامعه‌ی دگرباشان جنسی افغانستان عمیقاً نگران غفلت شورای امنیت، هیئت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و هماهنگ کننده ویژه‌ی مسئول ارزیابی مستقل اخیر هستیم. متأسفانه در قطعنامه 2679 (2023) که در 16 مارس 2023 به تصویب شورای امنیت رسید، جامعه‌ی دگرباشان جنسی افغانستان به کلی نادیده گرفته شد. امیدواریم این قطعنامه فراگیرتر باشد.”

علی توکلی، فعال حقوق دگرباشان جنسی و مدیر و بنیانگذار سازمان رنگین کمان افغانستان در این نامه می‌گوید که گروه‌ها به‌ویژه جامعه‌ی دگرباشان جنسی که امروزه توسط طالبان و گروه‌های حامی طالبان سرکوب می‌شوند، از سوی سازمان ملل هر چه زودتر باید مورد توجه قرار گرفته شوند.

آقای توکلی در این نامه گفت: “اگرچه دفتر هماهنگ کننده‌ی ویژه با برگزاری یک مشاوره مجازی LGBTIQ در 24 سپتامبر موافقت کرد، اما 14 LGBTQ افغانستان در این رویداد مجازی شرکت کردند و نقض شدید حقوق بشر را که تحت رژیم طالبان با آن مواجه بودند، بازگو کردند، متأسفانه مجدداً در قطعنامه 2721 (دسامبر 2023) شورای امنیت سازمان ملل متحد، جامعه‌ی دگرباشان جنسی افغانستان، نادیده گرفته شده است.”

وی افزود که این نامرئی اجباری بازتاب رویکرد اتخاذ شده توسط یوناما است که گزارش حقوق بشر در سال 2022 به طور کامل تجربیات افراد LGBTIQ را حذف کرده است.

توکلی افزود: “سکوت و نادیده گرفتن وضعیت دگرباشان جنسی خیانت به حقوق بشر است و به مفهوم حقوق بشری که همه‌ی انسان‌ها حق دارند، آسیب می‌زند. سازمان ملل و جهان نباید در برابر این جنایات علیه جامعه‌ی دگرباشان جنسی در افغانستان سکوت کنند. حقوق بشر، همان‌طور که در منشور آن آمده است، نباید محدود به مرزهای جغرافیایی، هویت‌های جنسیتی و گروه‌های اجتماعی خاص باشد.”

این فعال حقوق دگرباشان جنسی هم‌چنان گفته‌است که نشست‌های سازمان ملل متحد در مورد افغانستان تا زمانی‌که این گروه را نادیده بگیرد خلاف منشور حقوق بشر است.

“ما هر نشست سازمان ملل متحد در مورد افغانستان را که در آن جامعه‌ی LGBTQ‏ افغانستان مستثنی شده است، محکوم می‌کنیم و آن را خلاف منشور حقوق بشر می‌دانیم، اگر سازمان ملل واقعاً به یک افغانستان فراگیر متعهد است، حداقل فعالان LGBTQ افغان باید در هر نشست سازمان ملل متحد برای افغانستان همراه با فعالان جامعه مدنی دعوت شود. علاوه بر این، حقوق بشر LGBTQ باید در هر نشست سازمان ملل، از جمله در بحث با رهبران طالبان، در صورت حضور آنان، روی میز باشد.

جامعه‌ی بین‌المللی باید برای طالبان روشن کند که احکام اعدام برای اعمال جنسی توافقی غیرقابل قبول است و هیچ‌کس با هر گرایش جنسی یا هویت جنسی نباید تحت شکنجه، خشونت جنسی یا بازداشت خودسرانه قرار گیرد. ما خواهان آن هستیم که سازمان ملل متحد رویکرد جدیدی را برای گنجاندن LGBTIQ در افغانستان اتخاذ کند.”

در ادامه‌ی این نامه آمده است که اعضای گروه رنگین کمان افغانستان به دبیر کل سازمان ملل متحد توصیه می‌کند که در تعیین یک فرستاده‌ی ویژه جدید، دبیر کل باید اطمینان حاصل کند که فرد موفق سابقه‌کار بوده و با افراد دگرباش جنسی، تعهد به مشارکت کامل آنان در تمام ابتکارات سازمان ملل در ارتباط با افغانستان و در نهایت در جامعه افغانستان داشته باشد.

اعضای این گروه نوشتند: “نماینده‌ی ویژه و سازمان ملل متحد باید جنایات طالبان علیه جامعه‌ی دگرباشان جنسی در افغانستان را بررسی کند و عاملان آن را بازخواست کند. هرگونه تعامل جامعه‌ی بین المللی با طالبان، از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد، باید به گونه‌ای انجام شود که تضمین کند که حقوق بشر دگرباشان جنسی به طور کامل مورد احترام و محافظت قرار می‌گیرد. فرستاده ویژه و یوناما هر دو باید موظف به تعامل با سازمان‌ها و افراد دگرباشان جنسی افغان باشند تا اطمینان حاصل شود که صدای آنها شنیده می‌شود و ارزش قائل می‌شود.”

آنان تاکید می‌کنند که جامعه‌ی بین المللی باید اقدام‌هایی را انجام دهد تا اطمینان حاصل شود که کمک های بشردوستانه به مردم افغانستان به دگرباشان جنسی که با چالش‌های خاصی از نظر آزادی رفت و آمد و دسترسی به خدمات مواجه هستند، می رسد.

دگرباشان جنسی در افغانستان گفتند: “با توجه به این‌که افغانستان دیگر برای ما گروه LGBTIQ تحت حاکمیت طالبان امن نیست، جامعه‌ی جهانی باید به دسترسی ما به کمک‌های بشردوستانه و فراهم کردن مسیرهای امن و قانونی برای انتقال اعضای دگرباشان به کشورهای امن‌تر توجه کند. اعضای جامعه دگرباشان جنسی افغانستان را از شرکت در کنفرانس‌های مربوط به افغانستان محروم نکنید. از پرداخت باج و مدارا با طالبان در هر شکل و سطحی بپرهیزید، زیرا این خیانت به انسانیت و در تضاد آشکار با مفاد اساسی منشور حقوق بشر است.”

طالبان در بیش از دو سال گذشته، بیش از همه بر زنان و گروه‌های تراجنسیتی فرمان‌های محدود کنند، صادر کردند و زنان را به‌طور کامل از جامعه حذف نموده‌اند.

این در حالی‌ست که چندی پیش شماری از فعالان حقوق زن گفته بودند که طالبان حقوق بشر را در حد وسیعی نقض کرده‌اند و حمایت‌های قانونی باعث شده دگرباشان جنسی به‌دلیل هویت یا تمایلات جنسی‌ متفاوت‌شان در معرض خطر شدید خشونت و آزار و اذیت قرار گیرند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا