زنان معترض: طالبان سزاوار به رسمیتشناسی نیست
آینور سعیدپور
نشست دو روزهی سازمان ملل دربارهی افغانستان با حضور نمایندگان ویژهی کشورها، جامعهی مدنی و زنان افغانستان امروز (یکشنبه، ۲۹ دلو) در دوحه، پایتخت قطر آغاز میشود. همزمان با این گروه اعتراضی زنان موسوم به “جنبش آزادگان در تبعید” با برگزاری تجمع اعتراضی در اسلامآباد پاکستان، میگویند که رژیم طالبان سزاوار به رسمیت شناخته شدن نیست.
گروهی اعتراضی زنان به نام “جنبش آزادگان در تبعید” با برگزاری تجمع اعتراضی و انتشار قطعنامهی با اشاره به وضعیت زنان تحت حاکمیت طالبان میگویند که آنان به نمایندگی از زنان نشست دوحه را تحریم میکنند.
این زنان معترض میگویند که طالبان سزاوار به رسمیت شناخته شدن نیست. آنان همچنان از اشتراک کنندگان و سازمان ملل خواستهاند که این گروه را همچنان در لیست تحریم سازمان ملل حفظ کنند.
اعضای جنبش اعتراضی آزادگان در تبعید، همچنان میگویند که طالبان به دلیل عملکرد شان در بیش از دو سال حاکمیت شان در افغانستان به ویژه نقض حقوق زنان باید تحت پیگیرد و پاسخگو قرار داده شوند. این زنان معترض همچنان میگویند که طالبان باید به دادگاه کیفری (لاهه) معرفی شود. “طالبان را به دلیل ارتکاب جرایم جنگی، ضد بشری، آپارتاید جنسیتی، نسل کشی، ترور، قتل، زندان، شکنجه، اختطاف زنان افغانستان و محروم نمودن آنان از کلیه حقوق انسانی تحت پیگرد و پاسخگو قرار داده و به دادگاه کیفری سازمان ملل معرفی نماید.”
در بخش از قطعنامهی این زنان معترض آمده است که سازمان ملل عملا با اقدامهای شان کنار مردم و زنان افغانستان ایستاده و حمایت شان را منحیث حامیان حقوق بشر از زنان افغانستان دریغ نکند.
استیفن دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفته که در این نشست نمایندگان ویژهی کشورها، نهادها و ادارات سازمان ملل متحد برای افغانستان و شماری از زنان افغانستانی شرکت خواهند کرد.
با این حال تعدادی از رسانهها در کنار دیگران از شرکت محبوبه سراج و شاهگل رضایی به نمایندگی از زنان افغانستانی در این نشست خبر دادهاند.
وزارت امور خارجهی طالبان ناوقت روز شنبه در اعلامیهای موضع خود را در مورد این نشست روشن ساخت.
وزرات خارجهی طالبان با نشر اعلامیهای گفتند که شرطهایش از سوی سازمان ملل پذیرفته نشده و بنابراین اشتراک در این نشست فایدهی ندارد.
گفتنیست که پیش از این دعوت طالبان در این نشست با واکنشهای گستردهی فعالان حقوق زن و زنان معترض به همراه بود. برخی از زنان معترض دعوت طالبان در نشست به میزبانی دبیرکل سازمان ملل را پرسشبرانگیز عنوان کرده بودند.
با این حال، برخی از زنان اما از دبیرکل سازمان ملل خواستهاند که در این نشست به موضوع حقوق بشری به ویژه حقوق زنان اولویت دهد.