نشست دوحه؛ جورج تاون: توصیه‌‌های زنان در نظر گرفته شود

لیدا بارز

موسسه‌ی جورج تاون، می‌گوید که در نشست پیش‌روی که قرار است در دوحه برگزار شود، توصیه‌های نیمی از جمعیت جامعه که زنان اند، نباید کنار مانده شود. به‌باور این نهاد، در هر روی‌کرد و تصمیم‌گیری در مورد سرنوشت افغانستان، باید نظریات زنان این کشور نیز باشد.

جورج تاون، موسسه‌ی برای زنان، صلح و امنیت (GIWPS)، این نهاد که با تمرکز بر نقش محوری زنان در جلوگیری از درگیری و ایجاد صلح کار می‌کند، با نشر مطلبی به موضوع زنان افغانستان، در نشست آینده‌ی دوحه پرداخته است.

این نهاد حامی حقوق زنان، گفته است که قبل از نشست دوم دوحه، تمام تعاملات با طالبان باید اصولی باشد. پای‌بندی به منشور سازمان ملل را در اولویت قرار گیرد و احترام به حقوق زنان را نشان یکی از اساسی‌ترین صحبت‌ها در این نشست باشد. این نهاد هم‌چنان گفته است که پی‌روی از اولویت دادن به قطعنامه‌ی 1325 شورای امنیت، یکی از اصوا دیگر برای تعامل با طالبان در این نشست باید باشد.

در همین حال، جورج تاون، توصیه می‌کند که حضور زنان افغانستانی، اقلیت‌ها و گروه‌های جامعه مدنی ضروری است و می‌گوید که آنان از جمله‌ گروه‌های آسیب‌پذیز و در معرض خطر اند، باید برای‌شان فرصت داده شود تا تجربیات، دردها و جوامع خود را به‌طور مستقیم در این نشست بیان کنند.

در ادامه‌ی این مطلب نیز آمده است؛ ارزیابی مستقل تعیین یک نماینده‌ی ویژه برای تعامل با افغانستان، توسط شورای امنیت در قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت تصویب شد. در آن از حقوق زنان و دموکراسی را در اولویت قرار می‌دهد. بنأ پیش‌نهاد می‌کند که یک مشاور جنسیتی باید شامل تیمی که با نماینده‌ی ویژه به افغانستان تعیین می‌شود، باشد. به‌باور این نهاد حامی زنان، تعین مشاور جنسیتی، مأموریتی برای مشاوره ساختاریافته‌ی با زنان در افغانستان باشد، از جمله زنانی که جان خود را در اعتراض به سوء استفاده‌های طالبان به‌خطر می‌اندازند.

جورج تاون می‌نویسد؛ برای پیش‌برد حقوق بشر و زنان در داخل افغانستان و پایان دادن به «آپارتاید جنسیتی»، یک روی‌کرد واحد در میان فرستادگان ویژه به افغانستان ایجاد شود. علاوه می‌کند که عدم انسجام بین فرستادگان ویژه، می‌تواند بر توانایی جمعی آنان را برای مذاکره و فشار برای حقوق بشر و زنان را تضعیف کند. فرستادگان ویژه باید از این نشست برای بسیج شدن به‌عنوان یک جبهه‌ی جمعی حول «حقوق بشر و زنان» استفاده کنند و به فراخوان مدافعان حقوق زنان افغانستانی، برای تبدیل «آپارتاید جنسیتی» به‌عنوان یک جنایت بین‌المللی تحت معاهده جدید سازمان ملل برای جنایات علیه بشریت توجه کنند.

در ادامه‌ی توصیه‌های این نهاد حامی حقوق زنان آمده است که توصیه‌های زنان و دختران افغانستان، در پالیسی‌ها و گزارش‌های مربوط به افغانستان گنجانیده شود. به‌باور این نهاد، زنان و دختران افغانستان، درک نزدیکی از تأثیرات دو سال گذشته بر حقوق و آزادی‌های اساسی خود دارند. تخصص و تجارب آنان باید تصمیمات سیاسی را در تمام سطوح مشخص کند و هر گونه تعامل جامعه‌ی بین المللی با افغانستان باید با مشارکت اصولی که توسط زنان افغانستان، ترسیم شده است، هماهنگ باشد. «زنان و دختران افغانستان از حق برابری کامل برخوردارند، همان‌طور که در کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان (CEDAW) و سایر قوانین بین المللی تصریح شده است. هر چیزی کمتر از این غیر قابل قبول است. هیچ استراتژی تعاملی پایدار نخواهد بود اگر موانع و محدودیت‌های سیستماتیکی را که حداقل نیمی از جمعیت با آن مواجه هستند، نادیده بگیرد.»

حضور نماینده‌ی سیاسی زنان افغانستان در سطح محلی، ملی، منطقه‌ای و بین المللی بخش دیگر از توصیه‌های این نهاد برای نشست دوحه است. جورج تاون می‌نویسد که هر راه‌برد آتی که برای گفت‌وگوی بین‌الافغانی و یک گروه تماس بین‌المللی فشار می‌آورد، باید مشارکت معنادار زنان افغانستانی، را نیز الزامی کند و مشخص کند که چگونه تضمین می‌کند که زنان افغانستان می‌توانند به‌طور ایمن و عادلانه با هر فرستاده‌ی ویژه‌ی و ذی‌نفعان بین‌المللی تعامل داشته باشند.

پس از انتشار ارزیابی مستقل هماهنگ کننده‌ی ویژه‌ی سازمان ملل متحد در مورد چالش‌های بحران اقتصادی، بشردوستانه و سیاسی پیش‌روی افغانستان، قرار است در ۱۸ و ۱۹ فبروری، سازمان ملل متحد دومین نشست نمایندگان ویژه‌ی افغانستان را در دوحه برگزار کند. جامعه‌ی بین المللی قرار است اقدامات اعتمادسازی را انجام دهند و در زمینه‌های مورد علاقه‌ی دوجانبه همکاری صورت گیرد. این گفت‌وگو برای ادغام مجدد افغانستان به جامعه‌ی بین المللی تاثیرگزار است که در آن موضوع حقوق بشر و حقوق زنان موضوع مهم و قابل بحث است. صحبت روی سرنوشت زنان افغانستانی، بر بحث و تصمیم نمایندگان ویژه‌ی جامعه‌ی جهانی تأثیر خواهد گذاشت.

این گفت‌وگوها و رای‌زنی‌ها در مورد نشست دوحه و تعیین فرستاده‌ی ویژه در افغانستان در حالی صورت می‌گرد که طالبان گفته است، باوجود هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیازی برای تعیین نماینده‌ی ویژه در این کشور نیست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا