روز جهانی زنان و دختران در علم، دختران افغانستانی محروم از آموزش
آینور سعیدپور
امروز ۱۱هم فبروری برابر به روز جهانی زنان و دختران در علم است که ملل متحد آنرا فرصتی برای ترویج دسترسی و مشارکت کامل و برابر به علم برای زنان و دختران گفته است.
همزمان با این روز، دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، با نشر هشتک (#LetAfghanGirlsLearn) خواستار دسترسی دختران افغانستانی به آموزش شد. از سوی هم برخی از دانشموزان نیز خواستار بازگشایی مکتبها شده و میگویند که آنان با ادامهی ممنوعیت آموزش، نگران آیندهی شان استند.
اوچا، امروز (یکشنبه، ۲۲ دلو) با نشر پیامی در شبکهی اجتماعی اکس، نگاشته است که دسترسی کامل و برابر به زنان و دختران در علم، فناوری و نوآوری نه تنها در توسعهی اقتصادی یک کشور؛ بلکه در پیشرفت در تمام جنبههای جامعه نقش مهمی دارد.
همهساله از ۱۱هم فبروی توسط یونسکو و بخش زنان سازمان ملل با هدف ارتقا زنان و دختران در علم جشن گرفته میشود. این روز فرصتی برای ترویج دسترسی و مشارکت کامل و برابر زنان و دختران در علوم است.
گفتنیست که دختران بالاتر از صنف ششم پس از به قدرت رسیدن طالبان به قدرت، از آموزشهای بالاتر از صنف ششم توسط این گروه منع شدهاند.
همزمان با این شماری از دانشآموزان که از دو سال به اینسو از آموزش محروماند نیز خواستار بازگشایی مکتبها و دانشگاهها استند.
بنفشه، دانشآموز مکتب که همزمان به روی کار آمدن مجدد طالبان در اگست ۲۰۲۱، از ادامهی آموزش محروم شده، از ادامهی این ممنوعیت ابراز نگرانی میکند.
او، خواستار برگشت به آموزش است و میگوید که تنها خواست وی و همقطاراناش بازگشایی دوبارهی دروازههای علم و دانش به روی دختران است. «خواست قلبی مردان و زنان سرزمینم این است که دختران بتوانند علم و دانش را فرا گیرند.»
حکیمه، دانشجویی دانشگاه کابل نیز میگوید که نگران آیندهاش است. او، میگوید که با گذشت هر روز فرصتهای آموزشی از آنان گرفته میشود و جبران آن ناممکن است.
علاوه بر خود، خواهرش که نیز صنف دهم مکتب بود، بر اساس فرمان طالبان از آموزش باز مانده است. او، میگوید این مساله او را نگران کرده است.
به گفتهی او در حالی که دین اسلام عموم مسلمان را به آموزش تشویق کرده است؛ اما نمیداند که چرا طالبان به زنان اجازهی آموزش را نمیدهد.
با این حال، حکیمه ابراز امیدواری میکند که در بهار سال آیند، زنگ مکتبهای دخترانه نیز نواخته شود.
طالبان، زمانی که در اگست ۲۰۲۱، بار دیگر به قدرت برگشت، در نخستین گام دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم ممنوع کرد. باوجودی که آنها در ابتدا این فرمان شان موقتی عنوان کردند؛ اما اکنون ۸۷۳ روز میشود که دختران به مکتب نرفته است.
علاوه بر ممنوعیت دختران از مکتب، طالبان به تعقیب آن دانشگاههای خصوصی و دولتی را نیز در سراسر کشور، در (۲۹ هم قوس ۱۴۰۱) مسدود کرد.
این گروه بارها گفته که روی بازگشایی طرح مکتبهای دخترانه کار میکند؛ اما با گذشت بیش از دو سال تا اکنون خبری از این طرح نیست.