شورای زنان آمریکا-افغانستان «شبکهی دانشگاهی برای زنان افغانستان» را ایجاد کرد
آینور سعیدپور
در حالیکه دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان از آموزش محروم استند؛ شماری از نهاد و سازمانها تلاش دارند تا با ارایهی آموزشهای آنلاین و اعطای بورسیه برای دختران زمینهی آموزش را فراهم کند. در ادامهی این حمایتها شواری زنان امریکا-افغانستان اعلام کرده است که “شبکهی دانشگاهی برای زنان افغانستان” را ایجاد کرده است.
این شورا که مقر آن در واشنگتن است و از سوی رییس دانشگاه جورج تاون و سفیر ایالات متحده برای مسایل جهانی زنان اداره میشود، در اعلامیهای گفته است که تمرکز «شبکهی دانشگاه برای زنان افغانستان» با تمرکز بر حمایت از زنان و دختران افغانستانی است که با بدترین تبعیض در جهان روبهرو اند.
شواری زنان امریکا-افغانستان همچنان گفته است که «شبکهی دانشگاهی برای زنان افغانستان» با ایتلاف ۱۱ دانشگاه و کالج از سراسر ایالات متحده و فراتر از آن است و با همکاری دانشگاه امریکایی افغانستان تشکیل شدهاست.
فلیس مگراب، معاون شورای زنان امریکا-افغانستان در بخشی از صحبتاش در نشست اعضای ایتلاف دانشگاها که در هشم فبروری سال روان برگزار شد گفت: “تمرکز بر زنان و دخترانی در افغانستان است که از اساسیترین حقوق انسانی خود محروم شده و با چالشهای قابل توجهی در بخش صحت و توسعه انسانی خود روبهرو هستند”.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال 2021، آنها دختران بالاتر از صنف ششم را از حضور در مکتبها منع کردهاند. علاوه بر این آنها حق کار، آادی حرکت و رفتن به مکانهای عمومی را نیز محدود کردهاند.
این شورا که در سال ۲۰۰۲ تشکیل شده و برخی وزیران خارجه پیشین امریکا نیز آن را رهبری کردهاند. از دانشگاههای دیگر نیز خواسته است که برای حمایت از زنان و دختران افغانستانی با آنها بپیوندند.
شورای زنان آمریکا-افغانستان یک شراکت عمومی-خصوصی بیطرف است که دولتها، جامعهی مدنی و بخش خصوصی را به هدف حمایت از آموزش، مراقبتهای بهداشتی، توانمندسازی اقتصادی و رهبری زنان و دختران افغانستانی جمع میکند.
مگراب، استاد پزشکی و مدیر مرکز توسعهی کودک و انسان در دانشگاه جورجتاون، میگوید: “در طی دو سال گذشته، دانشگاههای آمریکا برای کمک به اخراج و پشتیبانی از این ورودیهای جدید و برطرف کردن ستم و سختیهای اقتصادی 19 میلیون زن و دختر باقیمانده در افغانستان، تلاش کردهاند.”
وی همچنان افزوده است: “با از طریق شورای زنان آمریکا-افغانستان در دانشگاه جورجتاون، ما قادر به اتصال این دانشگاهها هستیم و تأثیرمان را بیشتر میکنیم، و با شورای افغانیان زن در دانشگاه جورجتاون، امیدواریم این شبکه مهم را گسترش دهیم.”
بر بنیاد اطلاعات ارایه شده از سوی شورای زنان امریکا-افغانستان، آنان ضمن حمایت از حقوق اساسی زنان و دختران افغانستانی، برای آنان زمینهی آموزش درسهای دانشگاهی به گونهی آنلاین و زبان انگلیسی در افغانستان و کشورهای سوم، آموزش در بخش صحت، توانمندسازی اقتصادی و رهبری مدنی برای زنان در افغانستان، فرصتهای جایگزین آموزش، اعطای بورسیه تحصیلی و کمک هزینه تحصیلی را فراهم میکنند.
باوجود تلاشها برای فراهم کردن زمینهی آموزش آنلاین برای دختران؛ اما عدم وسیع پوشش مخابراتی و انترنتی در سراسر افغانستان، ناتوانی خانوادهها برای تامین بودجهی آموزش آنلاین از چالشهای است که در برابر این سیستم آموزشی وجود دارد.
از سوی هم طالبان بر سفر زنان نیز محدودیت وضع کرده و به آنان اجازهی سفر بدون محرم شرعی (همراه مرد خانواده) را نمیدهند. طالبان در سال گذشتهی میلادی مانع سفر شماری از دختران دانشجو از میدان هوایی کابل شدند.
طالبان پس از حاکمیت مجدد شان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، محدودیتهای بر زنان وضع کردهاند. آنها در ابتدا آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را منع کردند. سپس این گروه در ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ دروازههای دانشگاهها را نیز به روی دختران و زنان بستند. علاوه بر این طالبان محدودیتهای گسترده بر فعالیت زنان وضع کردهاند. در نتیجهی وضع و تطبیق این فرمانها زنان زندگی عمومی حذف و خانهنشین شدهاند.
گفتنیست که طالبان بخاطر این عملکردشان به نقض گستردهی حقوق بشری متهماند. ادعاهایی که همواره از سوی مقامها و سخنگویان این گروه رد شده است.
باوجود مخالفتهای گسترده در برابر ممنوعیتهای وضع شده بر زنان و خواستها مبنی بر لغو آن، اما طالبان تاکنون خواست زنان و دختران، جامعهی جهانی و سازمانهای مختلف بینالمللی را نپذیرفتهاند. رژیم طالبان مسالهی زنان از جمله حق آموزش و کار آنان را جز مسایل داخلی عنوان کرده و همواره در پاسخ درخواستهای بینالمللی گفتهاند که به مسایل داخلی افغانستان دخالت نکنند.