حقوق زنان؛ پیش‌نیاز عادی‌سازی روابط با طالبان در نشست دوحه

آی‌نور سعیدپور

هم‌زمان با نزدیک شدن برگزاری نشست دوحه در مورد افغانستان؛ فعالان حقوق زن، زنان معترض و فعالان حقوق بشر خواستار مشارکت فعالانه‌ی زنان و جامعه‌ی مدنی در این نشست، اولویت دادن مسایل حقوق بشری به‌ویژه حقوق زنان در اجندای این نشست استند.

هیدر بار، معاون بخش زنان در دیدبان حقوق بشر با اشاره به نشست دوحه برای افغانستان می‌گوید که حقوق زنان باید پیش‌نیاز هر گونه عادی‌سازی روابط با طالبان باشد. 

هیدر بار، با باز نشر کردن بیانیه‌ای کارشناسان سازمان ملل متحد، نگاشته است: “کارشناسان سازمان ملل در مورد آخرین نقض حقوق طالبان صحبت می‌کنند، در حالی‌که دبیرکل سازمان ملل برای سفر خود به دوحه برای نشست نمایندگان ویژه برای بحث در مورد نقشه‌ی راه به رسمیت‌شناختن طالبان آماده می‌شود. حقوق زنان باید پیش‌نیاز هر عادی‌سازی باشد.”

گروهی از فعالان حقوق زن و زنان معترض موسوم به “شبکه‌ی مشارکت سیاسی زنان افغانستان” با نشر اعلامیه‌ای از سازمان ملل خواسته‌اند که در زمینه‌ی تضمین و حمایت از مسایل حقوق بشری، به‌ویژه زنان و دختران، تلاش‌های بیش‌تری انجام شود.

به گفته‌ی آنان این حمایت‌ها شامل تأمین امنیت برای زنان و دختران، توسعه‌ی آموزش و بهداشت، ترویج فرهنگ برابری جنسیتی و تقویت نهادهای مردمی است. 

این زنان هم‌چنان با اشاره به نشست دوحه در سال ۲۰۲۱، گفته‌اند که طالبان باوجود وعده‌های قبلی مبنی بر رعایت حقوق زنان؛ اما پس‌ از تسلط قدرت با صدور ده‌ها فرمان کتبی و غیر کتبی زنان و دختران را از زندگی اجتماعی حذف و تمامی حقوق آنان را نیز سلب کرده است.

این زنان هم‌چنان مدعی اند که در تمامی نشست‌های که پس از حاکمیت طالبان تاکنون از سوی سازمان ملل و کشورهای جهان در مورد افغانستان برگزار شده، موضوع زنان زیر شعاع مسایل سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است.

شبکه‌ی مشارکت زنان افغانستان، در بخش از این اعلامیه‌؛ فشارها و محدودیت‌های وضع شده بر زنان از سوی طالبان را جنایت ضدی بشری عنوان کرده و جامعه‌ی جهانی خواسته است که به وضعیت موجود توجه کرده و اقدام‌های طالبان را مورد بررسی قرار دهند. این زنان هم‌چنان خواستار اعمال فشار سیاسی بر گروه طالبان برای بهبود وضعیت موجود شده‌اند.

فعالان زن افغانستانی در بیانیه‌ای گفته‌اند: «نتیجه و هدف این نشست‌ها باید این باشد که نظام طالبانی از بین برداشته شود و یک نظام دموکراتیک و جمهوریت همه شمول که با آحاد آرای مردم انتخاب شود در افغانستان پایه گذاری گردد تا زنان و دختران بتوانند به آزادی و تساوی کامل دست یابند.»

این زنان گفته اند که به‌دست آمدن این خواسته، نیازمند آن است که کشورهای جهان از حمایت اقتصادی طالبان دست بردارند و برای خاتمه دادن به بحران حاکم در افغانستان به طور عملی اقدام کنند.

دومین نشست نمایندگان ویژه‌ی کشورها در امور افغانستان قرار است روزهای ۱۸ و ۱۹ ماه جاری میلادی به میزبانی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در دوحه برگزار شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا