دختران محروم از امتحان شورای طبی، طالبان در پی ساخت مرکزهای صحی
حدیث حبیبیار
وزارت صحت عامه گروه طالبان در حالی از افتتاح مرکز “مراقبتهای مادر” در ولایت بلخ خبر میدهد که پیشتر دفتر هماهنگکنندهی امور بشر دوستانهی ملل متحد (اوچا) در افغانستان گفته بود که افغانستان بیشترین آمار مرگومیر مادران و نوزادان را در جهان دارد. همچنان بیش از دو سال میشود که زنان و دختران دانشآموختهی دانشکدههای طبی، از ورود به امتحان شورای طبی (اگزیت) از سوی طالبان محروم شدهاند.
قلندر عباد سرپرست وزارت صحت عامه طالبان دیروز دوشنبه (۵ فبروری ۲۰۲۴) یک مرکز “مراقبتهای مادر” را در ولایت بلخ افتتاح کرد.
قلندر عباد گفته است که این مرکز در شفاخانهی حوزهای “ابو علی سینای بلخی” بهخاطر رسیدگی به مادران باردار و شیرده ایجاد شده است. “اگر مادران مراقبتهای اولیه را رعایت کنند، میتوانند کودکان سالم را تربيه و به جامعه تقدیم کنند.”
آقای عباد در حالی از تربیت کودکان سالم توسط مادران سخن میگوید که طالبان از زمان تسلط دوبارهی شان در افغانستان زنان و دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم در سراسر کشور محروم کردهاند که این محرومیت شامل دانشکدههای پزشکی نیز میشود.
همچنان بر اساس گزارش تجزیه و تحلیل سریع جنسیتی دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل متحد (OCHA)، سیاستهای محدودکنندهی طالبان در زمینهی جنسیت، دسترسی زنان به خدمات بهداشتی را بیشتر محدود کرده است.
در این گزارش گفته شده که در هر ۱۰۰ هزار زایمان در افغانستان ۶۹۹ مورد مرگومیر ثبت میشود.
گزارش اوچا بیان کرد که زنان کمتر از ۳۰ درصد از کارمندان بهداشت هستند که بیشتر در مناطق شهری فعالیت دارند. در حالی که فرهنگ و مقررات طالبان مانع درمان زنان توسط پزشکان مرد میشود.
در گزارش دفتر هماهنگکنندهی امور بشردوستانهی ملل متحد همچنان آماده است که کمبود پزشکان زن به دلیل ممنوعیتهای طالبان و نبود امکانات صحی، عدم سرمایهگذاری در سکتور صحت و کمبود منابع مالی در منطقههای دور افتاده و روستاهای افغانستان باعث شده که در حال حاضر دسترسی مادران و کودکان به خدمات صحی کمتر شود.
این در حالیست که پیش از این قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت طالبان (جمعه، ۳ قوس) در نشست خبری در ولایت ارزگان گفته بود که آنان در سراسر افغانستان با کمبود پزشک زن مواجه هستند.