نمایشگاه چهار روزهی تولیدات داخلی و صنایع دستی زنان، در بلخ گشایش یافت
لیدا بارز
یک نمایشگاه چهار روزه زیر نام «امالبلاد» به هدف معرفی تولیدات داخلی و حمایت از صنایع دستساز زنان، در شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ گشایش یافت. در این نمایشگاه بیش از ۶۰ زن، متشبت اشتراک کرده و محصولات، صنایع دستساز و فرآوردههای زراعتی خود را بهنمایش گذاشتهاند.
این نمایشگاه، روز دوشنبه، ۱۶ دلو افتتاح شد که قرار است در آن شماری از زنان تجارتپیشهی بلخ، محصولات و صنایع دستساز شان را برای چهار روز بهنمایش بگذارند.
مسوولان اتاق صنایع و معادن ولایت بلخ میگویند که این نمایشگاه، بهحمایت مالی سازمان جهانی کار (ILO) جهت حمایت از زنان متشبث، و به هدف رشد تجارتهای کوچک آنان، راهاندازی شده است.
امامالدین سناییزاده، مسوول اتاق صنعت و معادن بلخ، میگوید: «این نمایشگاه برای حمایت و پشتیبانی از زنان متشبث راهاندازی شده و برای زنان در این نمایشگاه، بیش از ۶۰ غرفه اختصاص داده شده است.»
در همینحال، شماری از بانوان فروشنده که در این نمایشگاه شرکت کردهاند، میگویند؛ برگزاری چنین نمایشگاههای برای معرفی، حمایت و رشد تجارتهای کوچکشان مفید است امأ آنان از کمرنگ بودن بازدید کنندهها و بازار فروش شکایت دارند.
برخی از این زنان، نرخ کمرنگ بودن بازدید کنندهها را وضعیت نابرابر اقتصادی کرده و میگویند که زنان تجارتپیشه نیز از نبود برنامههای حمایتی برای زنان متشبث، شکایت دارند.
نرگس-نام مستعار- یکی از غرفهداران در این نمایشگاه میگوید: «کار و بار پروسس مواد غذایی را میکنم. شاگرد مکتب بودم که از درس ماندم. شش ماه میشود به این کار روی آوردم. این اولین بار است که در نمایشگاه شرکت کردم. فعلا که روز اول است و مراسم افتتاح بود. توکل بهخدا ببینیم روزهای بعد چی خواهد شد.»
از سوی هم، مریم-نام مستعار- یک زن تجارت پیشهی دیگر که شیرینی تهیه میکند. در این مورد میگوید: «محصولات خوراکی و شیرینیهای که تهیه میکنم را آنلاین بفروش میرسانم. ولی برگزاری اینگونه نمایشگاهها به ما کمک میکند تا محصولات خود را نمایش بدهیم و مشتری جذب کنیم. فرمایش بگیریم. ولی امیدوارم دستخالی بر نگردم و این نمایشگاه برای ما مفید باشد.»
هرچند شماری اندک از زنان، از برگزاری چنین فرصتهای برای زنان خشنود استند، امأ برخی دیگر از زنان که در این نمایشگاه، حضور یافتهاند؛ برگزاری نمایشگاه و محدود کردن زنان در تجارتهای کوچک را، حق زنان نمیدانند. ژولیا، یکی از بازدیدکنندهای این نمایشگاه در صحبت با خبرگزاری بانوان افغانستان گفت: «این حق زنان نیست که محدود در عرصهی تجارت، آن هم بخشهای تجارت کوچک باشند. این زنان از روی اجبار به تجارت روی آوردهاند. چیزی از تجارت نمیفهمند. این زنان، با سرمایههای شان غرق خواهند شد. دولت باید در سایر بخشها به زنان فرصت بدهد. کار زنان تنها تجارت نیست. زنان میتوانند در عرصههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیز فعالیت کنند.»
گفتنی است که تولیدات داخلی، صنایع دستی و فرآوردههای زراعتی زنان، در ۹۰ غرفه تنظیم شده که از این میان ۶۰ غرفه به زنان تجارتپیشه اختصاص داده شده است.
این نمایشگاه تا روز ختم این هفته یعنی روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت.
این در حالی است که با رویکارآمدن مجدد طالبان، زنان از کار و دختران از حق آموزش محروم شدند. بسیاری از آنان به ایجاد شغلهای شخصی و تجارتهای کوچک رویآورده اند.