رمان «دختران تالی»، برگزیدهی سال ۲۰۲۴ بنیاد کارنگی شد
آینور سعیدپور
رمان «دختران تالی» اثر سیامک هروی، به عنوان یکی از ۲۱ کتاب برگزیدهی سال ۲۰۲۴ در بنیاد کارنگی انتخاب شده است. «دختران تالی» روایت سه دختر افغانستانی است که پس از ممنوعیت از آموزش، تاراج میشوند.
بنیاد کارنگی، با نشر فهرستی از کتابهای برگزیدهی سال ۲۰۲۴ در وبسایت این بنیاد، به برندگان مدالهای “اندرو کارنگی” این دستآورد را تبریک گفته است.
«دختران تالی»، قصهی دخترانی بادغیس است که از اوایل تولد، آنها را «عاجزه» و «سیاسر» میدانند. به آنان به چشم طعمهی برای پولدار شدن و موجودی برای شهوترانی نگاه میکنند.
نه تنها در بادغیس؛ بلکه در تمام استانهای افغانستان اینگونه رخدادها بهصورت فراوان اتفاق میافتد.
نویسنده، در این رمان به وضعیت رقتبار زندگی مردم استان بادغیس پرداخته است. او، میکوشد تا با نمادین ساختن «کوثر»، «گیسو»، «نگین»، «سیمین» و چند زن دیگر، دشت و کوه جوند را بگردد و ظلم ملاها، اربابان و قدرتمندان را بیابد و انعکاس بدهد. آقای سیامک که درکِ درستی از وضعیت زندگی مردم دارد رسم و رواج، مشکلها، ظلم، فقر و عقبماندگی تاریخی مردم را در قالب این رمان به تصویر میکشیده است.
سیامک هروی، در گفتوگو با تلویزیون “افغانستان انترنشنال” نیز میگوید که این کتاب نمونهی از روایت زندگی زنان افغانستان است.
رمان «دختران تالى» روايت ملموس سيهروزى پنهان و خاموش دختران مناطق دور دست كشور است كه در انواع ظلم و ستم مىسوزند. لايههاى عمیق اين ستم را هروی ماهرانه و عالى واكاوى و بهصورتی جذابی در رمانش جای دادهاست.
سیامک هروی، در سال ۱۳۴۶ خورشیدی متولد شده است. با کار خبرنگاری پا به عرصهی نوشتن گذاشته، با سخنگویی در ارگ ریاستجمهوری شامل دستگاه سیاسی کشور شد. در اواخر دههی هشتاد از کار دیپلماسی و سیاسی دست کشیده و به طور جدی، به آفرینشهای ادبی پرداخته است. اکنون هروی یکی از چهرههای مطرح و پرطرفدار حوزهی ادبیات داستانی است و به عنوان یک نویسندهی پرکار، جدی و خلاق در جامعهی ادبی پذیرفته شده است.