واکنشهای فعالان حقوق زن، به پذیرش سفیر طالبان از سوی کشور چین
حدیث حبیبیار
شیجینپینگ رئیس جمهور کشور چین روز سه شنبه(۳۰ جنوری) اعتبارنامههای سفرای جدید ۴۲ کشور را طی یک مراسم رسمی که در شهر پیکنگ دایر شد، پذیرفت.
مولوی اسدالله بلال، سفیر طالبان نیز یکی از این سفرا بود که اعتبارنامهاش را ارائه کرد و از سوی رییس جمهور چنین مورد پذیرش قرار گرفت. این پذیرش با واکنشهای تند فعالان حقوق زن در داخل و خارج از افغانستان روبرو شده است.
گروهی از فعالان حقوق زن در واکنش به این موضوع، پذیرفتن سفیر طالبان را تقبیح کرده و آن را “جفا” در حق زنان افغانستانی و همسویی با تروریسم عنوان میکنند.
مینه رفیق، فعال حقوق زنان در واکنش به قبول شدن این اعتمادنامهی سفیر طالبان در یک نوار تصویری به رسانهها میگوید که کشور چین در حالی سفارت طالبان را در کشور خود باز میکند که این گروه هنوز از سوی مردم افغانستان به رسمیت شناخته نشدند و در لیست سیاه “افبیآی” هستند.
بانو رفیق افزود: «اگر مردم چین میخواهند تروریسم در این کشور عام شود و سر زنانشان بهنام حجاب تجاوز جنسی و خشونت شود سفارت (تروریستی طالبان) به مردم چین تبریک باشد.»
همزمان با این اعضای یک جنبش اعتراضی زنان تحت نام «ائتلاف مستقل جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان» با پخش نوارهای تصویری در رسانهها در واکنش به این پذیرش میگویند که این پذیرش سفیر طالبان از سوی رییسجمهور چین خلاف اصول عمومی و یک نوع تعامل با تروریست است.
اعضای این جنبش میافزایند که به رسمیت شناسی گروه طالبان نقض حقوق انسانی زنان افغانستان است. “کشور چین نباید با طالبان تعامل کند. به رسمیت شناختن طالبان جفا در حق زنان رنج دیده و قربانی خشونت در افغانستان و همسویی با تروریسم است.”
همچنان گروهی دیگری از بانوان معترض نیز از جامعهی جهانی و کشور چین خواهان به رسمیتشناختن «اپارتاید جنسیتی» در افغانستان شدند.
اعضای جنبش “همبستگی زنان افغانستان” نیز گفتند:”این اقدام چین خلاف همهی اصول بینالمللی میباشد و جهان نباید گروه طالبان را بهرسمیت بشناسد.”
در واکنش به این اقدام چین برخی دیگر از بانوان از نشست آیندهی دوحه ابراز امیدواری میکنند و میگویند که این نشست باید برای زنان افغانستانی نتیجه خوبی در پی داشته باشد. تا جلو آپارتاید جنسیتی و هرگونه نقض حقوق بشری و همچنان به رسمیت شناختن طالبان در افغانستان گرفته شود.
سوادبه عثمانی، فعال حقوق زنان در پیوند به این نشست میگوید که امیدوار است نشست سازمان ملل در دوحه مانع خشونتهای طالبان شود.
وی، گفت: «قرار است نشست ویژه سازمان ملل پیرامون افغانستان آغاز شود و این درحالیست که طالبان به بیحرمتی به زنان تحت هر عنوان ادامه میدهند. امیداورم که این نشست مانع تمام خشونتهای طالبان علیه زنان شود.»
هم چنان اعضای «چتر اتحاد ملی زنان افغانستان» نیز میگويند که نمایندگان واقعی مردم و اعضای «جنبشهای اعتراضی زنان» که تضمینکننده و تأمینکنندهی حقوق زنان در افغانستان اند باید به نشست دوحه دعوت شوند. “چهرههای زنستیز و علمستیز نباید در نشست دوحه حضور داشته باشند.”
با این حال وزارت خارجه چین گفته است که پذیرش اعتمادنامهی سفیر تعیین شده طالبان در پیکینگ یک امر عادی دیپلماتیک است.
شی جین پینگ، اولین رئیس یک دولت خارجی است که اعتمادنامهی سفیر اداره طالبان را در مراسم رسمی پذیرفته است.
این در حالیست که ملا محمد حسن آخند، رئیسالوزرای ادارهی طالبان سال گذشته اعتمادنامهی سفیر چین در کابل را پذیرفته بود.