کارشناسان سازمان ملل، خواستار توقف بازداشت دختران شدند
آینور سعیدپور
گروهی از کارشناسان سازمان ملل از اقدام طالبان مبنی بر بازداشت دختران متعلق به قومهای هزاره و تاجیک ابراز نگرانی کرده و خواستار توقف بازداشت دختران جوان و زنان به بهانهی “بدحجابی” شدند.
سازمان ملل با نشر بیانیهای روز (جمعه، ۱۳دلو)، از طالبان خواسته است که محرومکردن خودسرانهی زنان و دختران از آزادی براساس قوانین پوشش وضعشده از سوی این گروه را متوقف کنند.
کارشناسان سازمان ملل از طالبان خواستهاند که از تعهدات بینالمللی افغانستان در مورد حقوقبشر، بهشمول کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان، پیروی کنند.
گفتنیست که طالبان از ماه پیش به این سو، شمار زیاد از دختران جوان و زنان را از استانهای مختلف از جمله کابل، بامیان، بغلان، بلخ، دایکندی و کندوز به بهانهی “بدحجابی” بازداشت کردهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
پیش از این در ماه مه ۲۰۲۲، طالبان دستور دادند تا تمام زنان “حجاب مناسب” مورد نظر این گروه را رعایت کنند. طالبان به زنان توصیه کرده بودند که برقع/چادری و یا لباس سیاه گشاد که بدن و صورت را پوشانده است، پوشیده و در مکان عمومی ظاهر شوند.
طالبان همچنان اجرای این دستور را بر عهدهی خویشاوندان مرد قرار دادند و گفته بودند در صورت تخلف زنان از دستور پوشش این گروه، مردان خانواده مجازات خواهد شد؛ اما بازداشت زنان و دختران به دلیل پوشش شان پیش از این بیسابقه بوده است.
بر اساس گزارشهای این زنان و دختران از مکانهای عمومی از جملع مرکزهای خرید، مکتبها و خیابانها توسط طالبان دستگیر شدهاند.
این کارشناسان همچنان گفتهاند که طالبان این زنان و دخترات را بهزور به موتر پولیس منتقل کردهاند و آنان از حق نمایندگی حقوقی نیز محروم شدهاند.
در بیانیهی کارشناسان سازمان ملل آمده است که زنان و دختران بازداشتشده در بازداشتگاههای طالبان «تنها یک وعده غذایی در روز دریافت میکردند و برخی از آنان مورد خشونت فزیکی، تهدید و ارعاب قرار میگرفتند».
تبعیض سازمانیافته
هرچند برخی از بازداشتشدگان پس از چند ساعت آزاد شدند؛ اما گزارشها حاکی از آن است که برخی دیگر ممکن است به مدت روزها یا هفتهها در حبس بمانند.
کارشناسان سازمان ملل همچنان در این بیانیهی خود افزوده است که کمبود شفافیت و دسترسی به عدالت باعث مشکل در ارزیابی تعداد کنونی بازداشتشدگانی که ممکن است در وضعیت ارتباطی ناقص نگهداشته شوند؛ شدهاست.
در این بیانیه همچنان آمده است که طالبان شرط ارایه تضمیننامه از سوی اعضای مرد خانواده، دختران و زنان بازداشتشده را آزاد کردهاند. این گروه از مردان تعهد گرفتهاند که دیگر اعضای زن خانوادهی شان بدون محرم از خانه بیرون نروند و لباس مورد نظر طالبان را بپوشند.
کارشناسان سازمان ملل در بیانیهی خود گفتهاند: «سپردن مسوولیت لباس زنان به مردان عاملیت زنان را نقض میکند و باعث نهادینهشدن تبعیض و تداوم کنترول زنان و دختران از سوی مردان شده و جایگاه آنان را در جامعه کاهش میدهد.»
بازداشت خودسرانهی دختران به بهانهی “بدحجابی” با واکنشهای گستردهی داخلی و جهانی به همراه بود است. سازمانهای مخالف حقوق بشری خواستار توقف بازداشت خودسرانهی دختران شده اند؛ اما طالبان به هیچ یک از خواستهای جامعهی جهانی و مردم افغانستان توجه نکرده و همچنان به این اقدام شان ادامه دادهاند.