چرخ خیاطی و وصل پارچهها، تلاش زنان برای یک لقمه نان
حدیث حبیبیار
«جمعیت هلال احمر» زمینهی آموزش خیاطی را برای بیش از صد زن فراهم کرده است. این نهاد پس از ختم دورهی آموزشی چهار ماهه، تجهیزات خیاطی نیز به این زنان توزیع کرده تا آنان وارد بازار کار شده و چرخهی اقتصاد خانوادههای خود را بچرخانند.
یار محمد فاروقی، مسؤل جمعیت هلال احمر در حوزهی غرب میگوید که این زنان همسران شان را از دست داده و نانآور خانوادههای شان هستند. وی، همچنان میافزاید که این بستههای کمکی از سوی جمعیت هلال احمر به صد زن در هرات توزیع شده و ارزش مالی هر بسته بیشتر از سی و دو هزار افغانی است. که از سوی صلیب سرخ و کشور جاپان کمک شده است.
آقای فاروقی میافزاید: “چند ماه پیش در سراسر افغانستان هزارها زن بیوه را سروی کردیم که برای هر یک آنان هشت هزار افغانی پول نقد از سوی جمعیت هلال احمر توزیع شد. بعد آن پیمایش دیگری داشتیم در هفت شفاخانه در هرات که در آن نیز به صد زن بیوه کمک کردیم. اما در این برنامه که مدت چهار ماه طول کشید. همه روزه ۳۰۰ افغانی هزینهی رفت و آمد به هر یک توزیع کردیم. اکنون که روز فراغتشان است این بستهها را هدیه دادیم.”
گفته میشود که این بستههای کمکی شامل ماشین خیاطی، اتو، تکه، نخ و دیگر امکانات کارگاه خیاطی است. هدف از توزیع آن ایجاد زمینهی کار به زنهای بیوه میباشد.
همچنان مسؤلان در هلال احمر میگویند که از طریق این برنامه آموزشهای نیز در بخشهای مالداری، گلدوزی، چرمدوزی و خامکدوزی با هزینهی ۲۸ میلیون که ۱۴ میلیون آن هزینهی رفت و آمد بوده است به زنهای معلول، معیوب و بیوه در هفت شفاخانهی هلال احمر هرات داده شدهاست.
الیاسخیل ناصری، رییس مرستونهای (تیمارستانهای) جمعیت هلال احمر در حوزهی غرب میگوید که جمعیت هلال احمر بیشتر افراد دارای معلولیت، بیسرپرست، فقیر و کودکان یتیم را تحت پوشش برنامههایش قرار میدهد.
“در سال جاری چهل و شش هزار مرغخانگی به زنهای مستحق در هرات توزیع کردهایم. و به همان مقدار خانه نیز بهخاطر محل بود و باش مرغها ساختیم؛ تا زنان بتوانند از این طریق کسب درآمد کنند. ما خواهان بررسی و سروی جامعهی جهانی و حقوق بشر از زنان بیوه در هلال احمر میباشیم، باید از زنان و اطفال یتیم در افغانستان سراغی گرفته شود. چون هلال احمر جامعهی بیطرفی است که همیشه و صادقانه در خدمت زنان و کودکان نیازمند قرار دارد.”
این زنان چهار ماه در بخشهای خیاطی و صنایعدستی از سوی جمعیت “هلال احمر” به طور رایگان آموزش دیدهاند. آنان با دریافت این بستههای کمکی، میخواهند که کار کنند و خانوادههای شان را پشتیبانی مالی کنند.
سمیه غنیزاده، دانش آموختهی این برنامه نانآور یک خانوادهی هشت نفریست. وی از اینکه توانسته راهی برای بیرون رفتن از مشکلات اقتصادی خود پیدا کند خوشحال است. “در گذشته مشکلات زیادی را تحمل کردم؛ چون خودم نانآور خانه و فرزندانم هستم. اما با آموزش خیاطی و دریافت این وسایل مطمئن استم که در آینده با مشکلات خود کنار میایم و روزهای خوشی با فرزندان خود خواهم داشت. آرزو دارم که یک روزی بتوانم به زنان تهیدست دیگر هم این هنر را آموزش بدهم؛ تا آنان هم مانند من به خودکفایی برسند.”
پنجصد زن در سراسر افغانستان زیر پوشش این برنامه قرار گرفته اند. هدف از این برنامه، فراهمشدن کار به زنانیست که همسرانشان را به دلیلهای مختلف از جمله جنگ بین حکومت پیشین با طالبان از دست داده و نانآور خانوادههای خود هستند.
پریسا امینی، باشندهی دیگر هرات که شوهرش را در جنگ از دست داده است. او نیز جز زنانیست که بعد چهار ماه آموزش به دنبال بستهی کمکی خود آمده و تنها نانآور خانوادهی خود است.
او، با ابراز خرسندی به خبرگزاری بانوان افغانستان میگوید که این برنامه روی بهبود وضعیت اقتصادی آن تاثیر زیادی دارد. وی از نهادهای کمک کننده خواهان ادامهی چنین برنامهها است.
پریسا در گفتگو با خبرگزاری بانوان افغانستان گفت:”من شوهر خود را از دست دادم و در وضعیت اقتصادی خرابی به سر میبردم تا اینکه شامل این برنامه شدم؛ واقعا به چنین پروگرامی نیازمند بودم چون توان مالی بهخاطر رفتن به کورسهای خصوصی خیاطی را نداشتم. در مدت این چهار ماه نهایت تلاش خوده کردم تا هنر خیاطی را خوب بلد شوم و مطمئن استم با آموختن این هنر به زودی میتوانم پیشرفت کنم و به خودکفایی برسم.”
به گفتهی مسوولان جمعیت هلال احمر، قرار است در روزهای پیشرو، یکصدو ده نفر دیگر از زنهای بیسرپرست در شهر هرات و ولسوالیهای شیندند و ادرسکن این استان نیز زیر پوشش کمکهای این اداره قرار بگیرند.
این بانوان قرار است در گام نخست در بخشهای صنایعدستی و مالداری آموزش ببیند و پس از آن، بستههای کمکی به آنان توزیع شود تا کاروبار شان را رونق دهند.