زنان و مدافعان حقوق بشر، خواستار حضور پررنگ زنان در نشست دوحه اند
آینور سعیدپور
در آستانهی دومین نشست ویژهی سازمان ملل متحد برای افغانستان، شماری از زنان معترض و فعالان حقوق زن خواستار اشتراک فعالانهی زنان در این نشست شده است. جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان میگویند که حضور نمایندهگان این جنبشها بهعنوان یکی از «ستونهای قوی حوزهی مبارزه علیه طالبان، نسلکشی و آپارتاید جنسیتی جاری» در تمام نشستهای بینالمللی در ارتباط به بحران افغانستان حتمی و ضروری میباشد.
جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، روز (چهارشنبه، ۱۱ دلو) با ارسال نامهی سرگشاده عنوانی سازمان ملل متحد نگاشته است که نشست دوحه در حالی برگزار میشود که اوضاع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بهویژه حقوق بشر در کشور هر روز در حال وخیم شدن است.
این زنان معترض همچنان تاکید کردهاند که وخامت وضعیت حقوق بشری در افغانستان، زندگی زنان را بهگونهی مستقیم و غیرمستقیم متاثر کرده و هر روز از آنان قربانی میگیرد.
در بخش از نامهی این زنان معترض آمده است که صعود روزمرهی گراف حذف فزیکی زنان توسط طالبان، قتلهای مرموز، خودکشی زنان به دلیل افزایش؛ اختطاف، شکنجه، تجاوز و بیحرمتی، خشونت و زنستیزی، عدم دسترسی زنان به مراجع عدلی-قضایی و سایر محرومیتها بر زنان جز از نگرانیهای جدی برای زنان معترض است.
در نامه آمده است: «خواست جدی جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان از سازمان ملل متحد در پیوند به اجلاس دوحه که به تاریخ ۱۸ و ۱۹ فبروری حضور پررنگ و معنادار گروههای مخالف طالبان، مخصوصاً نمایندهگان جنبشهای اعتراضی زنان میباشد.»
این جنبشها افزودهاند که در صورت هرگونه بیتوجهی سازمانهای بینالمللی در زمینه عدم حضور نمایندهگان با صلاحیت گروههای مخالف طالبان، نتایج این اجلاس برای مردم افغانستان غیرقابل قبول و ناکارآمد خواهد بود. به بدتر شدن حقوق بشری و حقوق زنان خواهد انجامید.
جنبشهای اعتراضی زنان، همچنان از سازمان ملل خواستند که در مورد مسالهی افغانستان به ویژه حقوق زنان «برخورد مسوولانه» داشته باشد و اعتبار خود را نزد زنان این کشور حفظ کند.
از سوی هم، مدافعان حقوق بشر با اشاره به وضعیت حقوق بشری به ویژه وضعیت زنان تحت حاکمیت طالبان، از برگزاری نشست دوحه در مورد افغانستان استقبال کرده و از سازمان ملل خواستهاند که برای انتخاب نمایندگان «واقعی» جامعهی مدنی در نشست دوحه میکانیزم شفاف و واضح داشته باشد.
مجمع مدافعان حقوق بشر، با نشر بیانیهای خواستار اشتراک پررنگ زنان مدافع حقوق بشر در نشست دوحه شده است.
این مجمع پیشنهاد کرده تا دستکم نیمی از نمایندگان جامعهی مدنی در این نشست را زنان مدافع حقوق بشر تشکیل دهند.
در این بیانیهای این مافعان حقوق بشر آمده است: “بهدلیل حاکمیت آپارتاید جنسیتی در افغانستان، حداقل نصف از نمایندگان جامعهی مدنی باید از زنان مدافع حقوق بشر تشکیل شود تان آنان بتواند بهصورت مستقیم صدای اعتراض و دیدگاه زنان را به گوش دیگر شرکت کنندگان برسانند.”
قرار است به روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری نشستی میان نمایندهگان ویژهی کشورها و سازمانهای منطقهای در دوحه به میزبانی دبیرکل سازمان ملل برگزار شود.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که نمایندهگان زنان افغانستانی و جامعهی مدنی افغانستان نیز در این نشست دو روزه شرکت خواهند کرد.
پیش از این، هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر خواستار مشارکت کامل زنان افغانستانی در این نشست شده بود.
گفنیست که سازمان ملل متحد هدف این نشست را بحث در مورد “چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بینالمللی با شیوهای منسجم، هماهنگ و ساختاریافته، از جمله از طریق در نظر گرفتن توصیههای ارزیابی مستقل در مورد افغانستان” عنوان کرده است.
این دومین نشست ملل متحد در امور افغانستان است که در دوحه پایتخت قطر برگزار میشود. این سازمان نخستین نشست مشورتی دربارهی افغانستان را در اوایل ماه می سال گذشته میلادی پشت درهای بسته و بدون حضور نمایندگان طالبان میزبانی کرد.