حقوق زنان، یکی از پیششرطهای تعامل با طالبان
آینور سعیدپور
میتو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا گفته است که روابط طالبان با جهانی بستگی به اقدامهای آنان، بهویژه بهبود رفتار شان با زنان و دختران دارد.
آقای میلر، روز سهشنبه (۱۰ دلو) در نشست خبری در پاسخ به این پرسش که آیا ایالات متحده از چین خواهد خواست تا از نفوذش بر طالبان برای تامین حقوق زنان و دختران استفاده کند؟ میلر در پاسخ اشاره کرد که خواست آمریکا همواره این بوده است که بهبود حقوق زنان و دختران در افغانستان را شاهد باشد و از هر کشوری که با طالبان ارتباط دارد، میخواهد که در این زمینه تلاش کند.
مسالهی حقوق زنان و دختران در افغانستان و منع آموزش و اشتغال آنان از مسایل مهم حقوق بشری در افغانستان است.
میتو میلر، بار دیگر بر موضع ایالات متحده تاکید ورزیده و گفت که به رسمیتشناخته شدن بینالمللی طالبان، بستگی زیادی به گامهایی دارد که این گروه بر میدارد و یکی از گامهای مورد انتظار، بهبود رفتار با زنان و دختران در افغانستان است. «در واقع اگر به آنچه قبلا در نظرهایم در مورد افغانستان گفتم مراجعه کنید، میبینید که من گفته بودم برای طالبان، به رسمیتشناخته شدن بینالمللی به گامهایی که برمیدارند، بستگی زیادی دارد و یکی از گامهایی که انتظار داریم آنها بردارند، بهبود رفتار با زنان و دختران در افغانستان است.»
این در حالیست که حاکمیت طالبان در بیش از دو سال گذشته توسط هیچ کشوری به رسمیتشناخته شده است.
در تحولات تازهی روابط طالبان با کشورها، شی جین پینگ، رییسجمهور چین اعتمادنامهی اسدالله، مشهور به بلال کریمی، سفیر طالبان در بجینگ را پذیرفته است.
این اولینبار است که رییسجمهور یک کشور اعتمادنامهی سفیر فرستادهشده از سوی طالبان را میپذیرد.
تشکیل حکومتفراگیر، احترام به اقلیتهای قومی و مذهبی، رعایت حقوق بشری به ویژه حقوق زنان از پیششرطهای اساسی جامعهی جهانی برای به رسمیتشناسی حکومت طالبان است.
اما طالبان، خواستهای جامعهی جهانی را در دو سال حاکمیتشان نپذیرفته است. آنها همچنان خواستهای جامعهی جهانی در زمینهی حقوق زنان را مداخله در امور داخلی افغانستان عنوان میکنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان بارها ادعا کرده است که این گروه حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلامی تامین کرده است.
پیشتر ملاهبتالله آخندزاده، رهبر رژیم طالبان نیز در نوار صوتی مدعی شد که وی با فرمایشهایش حقوق زنان را تامین کرده است.
این در حالیست که پیشتر دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با نشر گزارش سه ماهه از وضعیت حقوق بشری در افغانستان، گفت که طالبان محدودیتها بر زنان را ادامه میدهند.