دست‌رسی به خدمات بهداشتی، چالشی برای زنان افغانستانی

آی‌نور سعیدپور

گزارش‌ها از روستاهای دور افتاده‌ی کشور، نشان می‌دهند که دست‌رسی زنان باردار به خدمات بهداشتی دشوار است. در این روستاها زنان از کم‌بود کادر بهداشتی متخصص و پزشکان زن نیز شکایت دارند.

هفته نامه‌ی (Angles in medicine)، با نشر گزارشی از زنان باردار در افغانستان نگاشته است که زنان در روستاهای این کشور به‌ویژه در زمستان و بامسدود شدن راه‌ها بر اثر ریزش برف و باران به خدمات بهداشتی دست‌رسی محدود دارند و یا دست‌رسی ندارند. 

گفتنی‌ست که افغانستان یکی از کشورهای با بالاترین نرخ مرگ‌ومیر نوزادان و مادران در جهان است. در سال ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی تخمین زد که هر روز ۲۴ زن افغانستانی در زمان زایمان یا بارداری جان خود را از دست می‌دهند.

راحله، باشنده‌ی استان بامیان و مادر دو فرزند است. او، فرزند سوم‌اش را به‌خاطر عدم دست‌رسی به قابله‌ در روستایی شان و پیاده‌روی تا رسیدن به نزدیک‌ترین کلینیک از دست است.

راحله گفت: “درد و خونریزی زیادی داشتم، فرزندم در رحم من جان باخت چون ما بیش‌تر مسیر را پیاده رفتیم.”

شماری از قابله‌ها که توسط برنامه‌ی دو ساله‌ی کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان(UNHCR)، آموزش دیده‌اند، با موردهای مشابه در روستاهای افغانستان روبه‌رو هستند

در بخش از این گزارش آمده است که ۸۰ زن در برنامه‌ی قابلگی که توسط یو‌ان‌اچ‌سی‌ار برگزار شده، شرکت می‌کنند. 

طالبان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان ممنوع کرده که این ممنوعیت شامل دانش‌کده‌ی طبی نیز می‌شود. طالبان هم‌چنان به دختران فارغ شده از دانش‌کده‌های طبی، اجازه‌ی اشتراک در امتحان شورای طبی (اگزیت) را نیز ندادند.

در پی ممنوعیت آموزش دختران نگرانی‌ها از کم‌بود پزشکان زن در سراسر کشور وجود دارد.

در بخش از این گزارش آمده است که کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR)، تصمیم دارد در سال آینده یک برنامه دو ساله‌ی دیگر را در دو استان اجرا کند و امیدوار است که در سالل آینده دوره‌های مشابه را در سایر استان‌ها نیز شروع کند.

هم‌چنان در این گزارش آمده است: “هنوز کار زیادی باقی مانده تا نرخ‌ مرگ‌ومیر مادران و نوزادان در افغانستان کاهش یابد.”

پیش‌ از این نیز سازمان جهانی‌ بهداشت با ابراز نگرانی از سیستم صحی افغانستان، وضعیت آنرا شکننده عنوان کرده بود.

صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل گفت است که در افغانستان بیش از ۹ میلیون نفر به خدمات بهداشتی دست‌رسی ندارد.

پس‌بلو، وابسته به سازمان ملل نیز پیش‌تر گفته بود که به دلیل کم‌بود پزشکا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا