موسسه‌ی مطالعات صلح پاکستان نشستی را در مورد زنان افغانستان برگزار کرد

لیدا بارز

موسسه‌ی مطالعات صلح پاکستان (PIPS)، در یک رایزنی در اسلام آباد می‌گوید که پاکستان باید از زنان افغانستان که در پی اعمال محدودیت‌های طالبان، متأثر شده‌اند، حمایت کند. 

در یک رایزنی که توسط موسسه‌ی مطالعات صلح پاکستان (PIPS)، روز جمعه، ۱۹ جنوری، در اسلام آباد مرکز پاکستان، برگزار شده بود؛ شرکت کننده‌گان در مورد صلح و آشتی و همچنان سیاست پاکستان در قبال زنان افغانستان بحث و‌ گفتگو کردند. به باور شرکت کنندگان پاکستان باید سیاست ویژه‌ای را برای زنان افغانستان و جوامع آسیب پذیر (اقلیت‌های مذهبی) و در عین حال ارائه بورسیه‌های آموزشی، آموزش آنلاین و آموزش حرفه‌ای را برای دانش‌جویان دختر از این کشور، ایجاد کند.

سیما الهی بلوچ، سفیر پیشین پاکستان، گفت که منع آموزش زنان «بدترین ضربه» را به افغانستان وارد کرده است زیرا «درک ایدئولوژیک رژیم طالبان در مورد زنان باید چگونه باشد.» او افزود؛ زنان در افغانستان به امکانات بهداشتی دسترسی ندارند و دانش‌آموزان و دانش‌جویان دختر، از سفر به خارج از کشور بدون محرم مرد (عضو خانواده) منع شده‌اند.

خانم بلوچ گفت: «ما (کشور پاکستان) باید به عنوان همسایه مراقب باشیم، اما باید وضعیت اسف‌ناک زنان افغان را در چارچوب پاکستان-افغان، جدای از منظر حقوق بشر و زنان ببینیم.»

وی افزود که سیاست پاکستان در اجازه دادن به پناه‌جویان افغانستانی لزوماً در راستای منافع ملی این کشور نیست، اما اکنون اخراج اجباری آنها اشتباه است. او گفت که باید در مورد پناهنده‌گان افغانستانی، سیاستی اتخاذ شود.

در همین حال صفیه آفتاب، مدیر اجرایی اسلام آباد و مشاور ورسو گفت که بازگرداندن گسترده‌ی افغانستانی‌ها از پاکستان در این وضعیت در افغانستان بسیار «بی‌رحمانه» بود، به‌ویژه برای دختران و زنان که به‌ اجبار دوباره به آن‌ کشور (افغانستان) فرستاده شدند.

از سوی هم السا امداد حسین، هماهنگ‌کننده ارشد مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی (CRSS) با استناد به گزارشی از حکومت دو ساله‌ی طالبان در افغانستان دارد، گفت؛ طالبان ممکن است از نظر اقتصادی، مالی و روابط خارجی برای افغانستان مناسب باشد. امأ با زنان به شیوه ای نادرست رفتار می‌شود و افزود: “این فرصتی برای پاکستان است که قانون پناهنده‌گی را ارائه کند که هم باید انسان محور باشد و هم جنسیت محور.”

در ادامه‌ی این نشست، دکتر صوبیا حنیف آموزگار در  دانشگاه زنان فاطمه جناح (FJWU)، خاطرنشان کرد که زنان که ۵۰ درصد جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهند، به دلیل محرومیت از آموزش، حقوق شغلی و امکانات بهداشتی، در معرض انواع «نقض» حقوق بشر قرار دارند.

وی افزود که پاکستان باید مسائل را با افغانستان از طریق تعامل سازنده و دائمی حل کند و باید سیاست ویژه‌ای را برای زنان، اقلیت‌ها و افراد دارای معلولیت در افغانستان شکل دهد.

در همین حال تنزیله مظهر، مجری تلویزیون و فعال اجتماعی گفت که پاکستان باید سیاست مشخصی در قبال زنان افغانستان و جوامع آسیب‌پذیر داشته باشد. «پاکستان باید به صراحت اعلام کند که علاوه بر فاصله گرفتن از سیاست‌های طالبان، از حقوق بشر و زنان دفاع می‌کند.»

دکتر سلما مالک، دانشیار در دانشگاه (QAU)، پیش‌نهاد کرد که اسلام آباد می‌تواند به دختران جوان افغانستانی اجازه دهد تا آموزش‌های عالی  خود را از طریق برنامه‌های درسی در پنجاب و خیبر پختون‌خوا تکمیل کنند.

هم‌چنین، نرگس منصور، مدیر انجمن زنان افغانستان مستقر در اسلام‌آباد تاکید کرد که محدودیت‌های فعلی که توسط طالبان بر حق آموزش زنان در افغانستان اعمال می‌شود، در آینده باعث کمبود شدید آموزگارها و پزشک‌های زن در این کشور «جنگ‌زده» خواهد شد.

در این مراسم، دانشگاه‌یان، دیپلمات‌های سابق، روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق جوانان و حقوق بشر، تحلیل‌گران سیاسی و کارشناسان امور افغانستان حضور داشتند.

پاکستان در مورد زنان افغانستان در حالی نشست می‌گیرد که دختران و زنان بیشتر از دو سال می‌شود که از حق آموز و کار منع شده‌اند. موضوع زنان در افغانستان یکی از پیش‌شرط‌های اساسی جامعه‌ی جهانی برای تعامل با طالبان است. 

پیش‌شرطی که طالبان آن را مسائل داخلی دانسته و هنوز پاسخ روشنی به حق آموزش دختران ارائه نکرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا