نگرانی از اخراج اجباری فعالان حقوق زن از پاکستان
آینور سعیدپور
شماری از فعالان حقوق زن که پس از حاکمیت طالبان از ترس پیگیری و بازداشت به پاکستان رفتهاند؛ پس از پایان مدت ویزای شان نگران برگشتداده شدن به افغانستان استند.
روزنامهی گاردین، با نشر گزارشی نگاشته است که افزایش نگرانیها از برگشت اجباری فعالان حقوق زن باعث شده تا خواستهها برای دخالت دولت استرالیا و شتابدادن به صدور ویزای حفاظتی آنان افزایش یابد.
این روزنامه همچنان میگوید که تا دسامبر ۲۰۲۳، دولت فدرال استرالیا بیش از ۲۰۰هزار درخواست ویزای بشردوستانه از افغانستانیها را پس از تسلط طالبان در اگست 2021 دریافت کرده است و تاکنون ۱۵هزار و ۸۵۲ ویزا به آنان صادر شده است.
بر آساس که گاردین ارایه کرده اکنون، بیش از ۳۰هزار نفر از کسانیکه به دنبال بلیط استرالیا هستند، در پاکستان زندگی میکنند. جایی که مقامهای محلی در حال اخراج دستهجمعی افغانستانیها به حکومت طالبان هستند.
سرویا رحمت، سابقهی استاد حقوق در کابل و مدیر یک کلینیک حقوقی بدون هزینه برای زنانی که با خشونت خانگی روبهرو میشدند، اعلام کرده که تحت تهدید بازگشت به افغانستان در چند هفتهی آینده است زیرا اجازهی اقامت او پاکستان به اتمام میرسد.
او اظهار کرده که پس از تهدید طالبان او و خانوادهاش شش ماه را صرف جابهجایی مکرر کرده است.
زندگی در پاکستان، با این حال، آسان و امن نبوده است. خانم رحمت گفته که او و خانوادهاش همیشه در ترس از پیگیری توسط طالبان و مجازات به خاطر کارهایش در حمایت از زنان زندگی کردهاند. “ما اینجا زندگی عادی نداریم. بسیاری از خطرات را اینجا تحمل میکنیم … و دولت استرالیایی توجهی نمیکند، مهم نمیداند”
راحیلا عسکری، ۲۳ ساله، به گاردین گفته است که نگران برگشت اجباری به افغانستان ااست..
خانم عسکری بیش از دو سال زیر حکومت طالبان در افغانستان ماند و یک مکتب خانهای مخفی را اداره کرد تا به دختران جوان آموزش زبان انگلیسی بدهد. او در نوامبر ۲۰۲۳ به پاکستان رفت زیرا تهدیدات به امنیت او بیشتر شده بود.
مقامهای پاکستانی به او هشدار دادهاند که ویزای او تا انتهای ماه منقضی خواهد شد و احتمالاً او را مجبور به بازگشت به دفتر مرزی تورخم در مرز پاکستان و افغانستان خواهند کرد، جایی که از دستگیری توسط طالبان میترسد.
او گفته است: “اگر بروم [به تورخم]، آخرین باری است که این آسمان آبی را یا خانوادهام میبینم، چرا که از آنجا بازنشستگی ممکن نیست.”
راحیلا عسکری منتظر نتیجهی ویزای حفاظتی استرالیایی است که در آوریل ۲۰۲۳ درخواست داده است.
این در حالیست که پس از حاکمیت طالبان در افغانستان شماری از افراد از ترس طالبان و فعالیتهای حقوق بشری شان به کشورهای همسایه چون پاکستان پناهنده شدند.
پاکستان؛ اما از او ماه نوامبر ۲۰۲۳، اخراج اجباری تمامی شهروندان خارجی را از این کشور آغاز کرد که این روند شامل بیش از یک میلیون شهروندان افغانستان نیز میشود.
خواھشاً راھی برای ادامه تحصیل ما فراھم سازید۔ ممنون۔