نگرانی سازمان ملل از آسیبپذیری زنان پس از برگشت اجباری به افغانستان
آینور سعیدپور
کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، میگوید؛ از زمانیکه پاکستان برنامهی اخراج اجباری اتباع خارجی غیرقانونی را در ماه اکتور ۲۰۲۳ اعلام و تطبیق کرد؛ نزدیک به نیم میلیون افغانستانی وارد این کشور شده که زنان سرپرست خانواده بیشتر آسیبپذیر هستند.
کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، با نشر ویدیویی در شبکهی اجتماعی اکس نگاشته است که صدها هزار شهروند افغانستانی پس از تطبیق پروسهی اخراج اجباری از پاکستان به این کشور برگشته است. به گفتهی این نهاد این خانوادهها به کشوری برگشته است که دو سوم جمعیت آن نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند.
شماری از عودتکنندگانی که برای اولینبار وارد افغانستان شدهاند؛ خسته و نگران آیندهی شان در این کشور هستند.
این نهاد همچنان افزوده که بسیاری از خانوادهها از همدیگر جدا شدهاند. نازو یکتن از بانوان تازه عودتکننده به افغانستان است. او، میگوید که شوهرش در پاکستان بازداشت شده و وی نمیداند که اکنون شوهرش زنده است و یا خیر. نازو همچنان میافزاید که پالیسهای پاکستانی به خانههای مهاجران افغانستانی هجور آورده و آنان را بازداشت میکردند. “آنها به خانهها حمله میکردند و مردم را میبردند.”
برخی از این بانوان که تازه به افغانستان برگشتداده شدهاند، نگران بیکاری و گرسنگی هستند. تورپیکی، زنی که تازه به کشور برگشته، میگوید که در کشورش کار نیست و فرزندانش گرسنه هستند. “پاکستانیها ما را بیرون کردند. اینجا کار نیست و بچههایم گرسنهاند.”
کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان با اشاره به فصل در افغانستان افزوده است که این پناهندگان به کمکهای مداوم نیاز دارند.
پیش از این نیز بخش زنان سازمان ملل در گزارشی گفته بود که اخراج اجباری مهاجران زن از پاکستان آنان را در معرض فشار و خطرهای ناشی از وضعیت نامطمین در افغانستان قرار داده است.
در گزارش بخش زنان سازمان ملل، آمده است که از میان بیش از ۴۲۸ هزار عودت کنندهی اجباری، ۴۸درصد آنان زنان و دختران هستند.
گفتنیست که دولت پاکستان، در ماه اکتوبر۲۰۲۳، دستور اخراج بیش از یک میلیون مهاجر افغانستانی بدون مدرک را صادر کرد.
دفتر معاونت سازمان ملل در افغانستان یا «یوناما» نیز در یک گزراش گفته است که اخراج مهاجران افغانستانی از پاکستان، فعالان حقوق زن را در معرض تعقیب قرار خواهد داد. یوناما همچنان نگرانی خود را از زنان بازگشتکننده ابراز کرده است که پس از بازگشت با نقض حقوق بشر در افغانستان روبرو میشوند.