قفل طالبان بر در مکتب‌های دختران؛ طالبان از فراغت دختران از مدرسه‌ی دینی خبر دادند

آی‌نور سعیدپور

رادیو – تلویزیون ملی افغانستان، تحت کنترول طالبان گزارش داده که ۲۳۵ تن به شمول دختران از مدرسه‌ی دینی در استان فراه فارغ شده‌اند.

عبدالقیوم آقا، مسوولان مدرسه‌ی دینی طالبان در استان فراه گفته است که علاوه بر پسران دختران نیز در مدرسه‌های دینی آموزش دیده‌اند.

طالبان در حالی‌ از آموزش و فراغت دختران از مدرسه‌های دینی خبر می‌دهد که بیش از  هشت‌صد روز از محرومیت دختران بالاتر از صنف ششم می‌گذرد. 

هم‌زمان به روی کار آمدن مجدد طالبان، افزایش و گشترش مدرسه‌های دینی تحت کنترول طالبان، نگرانی‌ها از ترویج‌ افراط‌گرایی و تربیت رادیکالی نوجوانان در افغانستان وجود دارد.

پیش از این سخن‌گوی وزارت معارف طالبان گفته بود که برای آموزش دختران در مدرسه‌های دینی محدودیت سن‌وسال وجود ندارد.

رزا اوتونبایوا، فرستاده‌ی ویژه سازمان ملل برای افغانستان، (۲۰ دسامبر)، در نشست شورای امنیت سازمان ملل در مورد افغانستان، گفت که این سازمان به دنبال تایید گزارش‌هایی است که نشان می‌دهند طالبان با آموزش دختران در هر سنی در مدرسه‌های دینی اسلامی موافق‌اند و امکان ادامه‌ی آموزش دختران در این مدرسه‌ها وجود دارد.

اما وی گفته بود که یوناما نمی‌داند که در مدرسه‌های دینی چه چیزی به دختران تدریس می‌شود و چه تعداد دختران در مدرسه‌های دینی مصروف آموزش هستند. او افزود که «طالبان اجازه‌ی هیچ‌گونه نظارت بر این مدرسه‌ها را نمی‌د‌هند و ما نمی‌دانیم در آن‌جا چه چیزی آموزش می‌دهند.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان اما در این مورد گفته بود که در مدرسه‌های دینی تحت کنترول این گروه علاوه بر آموزش‌ علوم دینی، علوم عصری چون ریاضیات و ساینس نیز تدریس می‌شود.

 این در حالی‌ست که پیش‌تر خلیل‌الرحمان حقانی، وزیر مهاجران و عودت‌کنندگان طالبان روز شنبه، نهم جدی در مدرسه جهادی در پکتیا گفته بود که مدرسه‌های دینی نباید فقط به آموزش مسایل دینی محدود شود.

آقای حقانی گفت در مدرسه‌های، علاوه بر آموزش‌های دینی، باید افکار جهادی و نظامی نیز تدریس شود.

فوزیه کوفی، عضو پیشین پارلمان افغانستان با ابراز نگرانی از گسترش و افزایش مدرسه‌های دینی و آموزش دختران در آن، هشدار داده بود که با تداوم این وضعیت تا پنج‌ سال آینده ممکن است انتحار کردن برای زنان عادی خواهند شد.

جریست نیوز، در یکی از مقاله‌های خود نوشته‌ی یک نویسنده و پژوهش‌گر حقوقی افغانستانی را در مورد بحران آموزش در افغانستان منتشر کرد؛ در بخش از این مقاله به نقل از آموزگار مستقر در افغانستان از برنامه‌های آموزشی مکتب‌ها تحت کنترول طالبان، نوشته که محتوای آموزشی تحت کنترول طالبان کشتن مردم به‌نام جهاد است. “برنامه درسی جدید طالبان تماماً در مورد کشتن مردم به نام جهاد است.”

پس از تسلط طالبان بر افغانستان را در اسد ۱۴۰۰، این گروه به‌طور گسترده‌ای به اعمار مدرسه‌های دینی و مسجد در سراسر کشور اقدام کرده است.

پیش از این مقام‌های وزارت معارف این گروه گفته بودند براساس فرمان هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان قرار است در هر ولسوالی افغانستان از سه تا ۱۰ مدرسه‌ی دینی ساخته شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا