یوناما از بازداشت دختران به اتهام «بد‌حجابی» ابراز نگرانی کرد

لیدا بارز

هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، با ابراز نگرانی از دست‌گیری و بازداشت‌های خودسرانه‌ی اخیر زنان و دختران به اتهام «بدحجابی» در کابل گفته که در حال بررسی اتهامات مربوط به بدرفتاری و بازداشت غیرقانونی است.

یوناما روز پنج‌شنبه، ۲۱ جدی با نشر پیامی در شبکه‌ی اجتماعی اکس خود نگاشته است که سرکوب فعلی، زنان را به‌دلیل ترس از بازداشت خودسرانه به انزوای بیشتر سوق می‌دهد و محیط مساعد برای مردان برای اجرای «اقدامات سرکوب‌گرانه» در خانه ایجاد می‌کند.

یوناما گفته است که در حال بررسی اتهامات مربوط به بدرفتاری و بازداشت غیرقانونی دختران است و همچنان به نظر می‌رسد که جوامع اقلیت‌های مذهبی و قومی به طور نامتناسبی تحت تأثیر عملیات اجرایی قرار گرفته‌اند.

این نهاد همچنان یادآور شده است: «از اول جنوری در ولایت‌های کابل و دایکندی یوناما مجموعه‌ای از کمپاین‌های تنفیذ احکام حجاب را توسط وزارت امر به معروف و نهی از منکر و پولیس مقام‌های حاکم  ثبت کرده است.»

یوناما گفته است؛ در کابل، شمار زیادی از زنان و دختران به دلیل رعایت نکردن پوشش طالبانی، هشدار داده شده و بازداشت شده‌اند. در شهر نیلی مرکز ولایت دایکندی نیز زنان و دختران بازداشت شده‌اند.

رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه‌ی دبیرکل و رئیس یوناما، گفت: «اقدامات اجرایی شامل خشونت فیزیکی به ویژه برای زنان و دختران افغانستانی تحقیرکننده و خطرناک است. «توقیف‌ها ننگ عظیمی را به همراه دارد که زنان افغانستانی را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد. آنها همچنان اعتماد عمومی را از بین می‌برند.»

یوناما می‌ترسد که سرکوب فعلی زنان را به دلیل ترس از دست‌گیری‌های خودسرانه به انزوای بیشتر سوق می‌دهد و فضای مساعد برای مردان برای اجرای اقدامات سرکوب‌گرانه‌ی در خانه ایجاد می‌کند.

به گفته‌ی یوناما، این نهاد این موضوعات را به‌صورت مستقیم با طالبان از جمله وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه مطرح کرده و خواستار آزادی فوری بازداشت‌شده‌گان شده است.

در این نامه، یوناما به مقامات طالبان تاکید می‌کند که افغانستان به عنوان یک دولت همچنان در هفت سند کلیدی حقوق بشر بین‌المللی باقی مانده است. قطعنامه‌ی ۲۶۸۱ (۲۰۲۳) شورای امنیت سازمان ملل متحد همچنان از طالبان خواسته است تا به سرعت سیاست‌ها و اقداماتی را که زنان و دختران را از حقوق بشر و آزادی های اساسی، سلب و محدود می‌کند، خود داری کنند.

این در حالی است که طالبان از یک هفته به این‌سو، زنان و دختران را از منطقه‌ی دشت‌برچی، خیرخانه و برخی نقاط دیگر شهر کابل به اتهام رعایت نکردن حجاب مورد نظر این گروه به حوزه‌های امنیتی و زندان‌ها انتقال داده‌اند.

این گرفتاری‌ها واکنش‌های شهروندان، سیاست‌مداران، کنش‌گران مدنی و پژوهش‌گران امور دینی را به‌همراه داشته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا