زنان متاثرتر از بحران اقتصادی؛ ۸۵ درصد مردم افغانستان با کمتر از یک دالر در روز زندگی میکنند
آینور سعیدپور
برنامهی انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP) میگوید که پس از تسلط دوبارهی طالبان بر افغانستان، مردم به ویژه زنان که اکنون با محدودیتهای شدیدی روبهرو هستند؛ با سختیهای شدید دستوپنجه نرم میکنند. این نهاد گفته است که حدود ۸۵ درصد از مردم این کشور با کمتر از یک دالر در روز زندگی میکنند.
یواندیپی روز (پنجشنبه، ۲۱ جدی)، در بیانیهای گفته که وضعیت اقتصادی مردم افغانستان پس از روی کار آمدن دوبارهی طالبان بدتر شده و این وضعیت بیشتر زنان افغانستانی را متاثر کرده است.
کانی ویگناراجا، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد و مسوول منطقهای این سازمان در آسیا-اقیانوسیه با انجمن آلمان برای ملل متحد در مورد رسیدگی به وضعیت دشوار زنان در افغانستان گفتوگو کرده است.
کانی ویگناراجا، با اشاره به محدودیتهای وضع شدهی طالبان بر زنان افغانستانی گفته است که یواندیپی، باید با این وضعیت سازگار میشد، وی، در این مورد افزوده: «ما بر حمایت مستقیم از مشاغل تحت مالکیت زنان، ایجاد شغل، خدمات اجتماعی اساسی، انرژیهای تجدیدپذیر و مدیریت ریسک بلایای طبیعی تمرکز میکنیم تا اقتصادهای محلی را فعال نگهداریم. امنیت غذایی و انرژی را تضمین کنیم. رفاه مردم را بهبود بخشیم و از آنان در برابر بلایای طبیعی محافظت کنیم.»
این نهاد همچنان میگوید که تمویل کنندگان پروژههای انکشافی برای افغانستان بهطور فزایندهی کاهش یافته است.
یافتههای برنامهی انکشافی سازمان ملل متحد، نشان میدهد که تولید ناخالص داخلی واقعی افغانستان از سال ۲۰۲۰ تا کنون ۲۹ درصد کاهش یافته است و همچنان رو به کاهش است.
این نهاد همچنان تخمین زده است که محدودیتهای حقوق زنان به تنهایی بین ۶۰۰میلیون تا یک میلیارد دلار به اقتصادی افغانستان ضرر رسانده است.
در بیانیه تصریح شده است: «ما باید از پایان دادن به محدودیتهای اعمالشده توسط طالبان دفاع کنیم. وضعیت در افغانستان واقعاً وخیم به نظر میرسد، بیشتر برای زنان.»
برنامه انکشافی سازمان ملل گفته که این نهاد باید اطمینان حاصل کند که زنان افغانستانی از سوی طالبان مجازات نمیشوند.
به باور این نهاد، برای رسیدهگی به بحران اقتصادی فرا راه زنان در افغانستان، به تطبیق برنامههای «زن محور» نیاز است.
این نهاد از جامعه جهانی خواسته تا از مبارزه زنان افغان حمایت کند.
یواندیپی با اشاره به زمینلرزهای ماه میزان در هرات نیز گفته است که در کنار جان باختن یک هزار و ۴۰۰ تن، دستکم ۱۵۰ هزار تن دیگر در پی این رویداد طبیعی متضرر شدهاند.
این نهاد همچنان افزوده است که فعالانه از مشاغل تحت رهبری زنان حمایت میکند و این پروسهی بهبودی یک سفر طولانی است.
یواندیپی، افزوده که زمینلرزههای هرات ناامنی غذایی وخیم در افغانستان بدتر کرده و در فصل زمستان این وضعیت تشدید شده است.
گفتنیست که با روی کار آمدن دوبارهی طالبان در افغانستان بیشتر شهروندان کشور شغل خود را از دست و فقر با گذشت هر روز رو به افزایش است. بر اساس گزارشها، آمار افراد نیازمند به دریافت کمکهای بشردوستانه نیز افزایش یافته است.
پیشتر، دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) گفته بود که ۲۳.۷ میلیون تن در افغانستان برای زنده ماندن طی سال ۲۰۲۴ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
اوچا روز دوشنبه، ۱۸ جدی با نشر گزارشی گفته که افغانستان از دههها به اینسو با جنگ و دستوپنجه نرم میکند و با بحرانهای ناشی از آبوهوا، بلایای طبیعی مکرر، فقر ریشهدار و موانع بر سر راه زنان نیز مواجه است.
به گفتهی اوچا، زنان آسیبپذیرترین گروه جمعیتی در افغانستان امروزی هستند.
در گزارش آمده است: «نزدیک به نیمی از تمام افغانها در فقر زندهگی میکنند که این نرخ بهویژه در میان زنان بالا است. بهرغم ثبات اقتصادی در سطح پایین در سال ۲۰۲۳ ، ۶۵ درصد از خانوادهها همچنان شوک اقتصادی را تجربه کردند.»
طبق گزارش، از میان ۲۳.۷ میلیون تن در افغانستان که به کمکهای نجاتدهنده نیاز دارند، شرکای بشردوستانه ۱۷.۳ میلیون تن را برای دریافت کمکهای چند بخشی در سال ۲۰۲۴ در اولویت قرار دادهاند که برای آن ۳.۶ میلیارد دالر امریکایی نیاز است.
گفتنی است که سازمان ملل متحد نیز چندی پیش در گزارش خود افغانستان را در فهرست کشورهایی قرار داده بود که میلیونها تن در آن با ناامنی غذایی مواجه هستند.
در گزارش این سازمان که در ۱۱ دسامبر سال گذشته میلادی منتشر شد، آمده بود که ۲۵۸ میلیون تن در ۵۳ کشور از جمله افغانستان در سال ۲۰۲۳ از امنیت غذایی برخوردار نبودند.