تلاش برنامهی توسعهی سازمان ملل برای کمک با زلزلهزدگان ولایت هرات
آینور سعیدپور
برنامهی توسعهی سازمان ملل متحد، میگوید که باشندگان غرب افغانستان پس از زمین لرزههای هفتم اکتبر سال گذشتهی میلادی؛ که تقریبا ۹۰ درصد آنان کودکان و زنان هستند، اکنون با چالشهای متعددی مانند خشکسالی و ناامنی غذایی مواجه است.
برنامهی توسعهی سازمان ملل متحد با نشر گزارشی گفته است که بر اساس ارزیابیها، حدود ۱۴۰ هزار نفر در هشت شهرستان/ولسوالی به طور مستقیم تحت تأثیر زمین لرزههای هفتم اکتبر قرار گرفتهاند. تقریباً 90 درصد جمعیت آسیبدیده را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
مهزاده، یک زن 20 ساله در روستای دورافتادهی نایب رفیع شهرستان زندهجان ولایت هرات زندگی میکند. خانهی او در زلزلهی هفتم اکتبر کاملان ویران شده است.
مهزاده، اکنون برای ادامهی زندگی خود و خانوادهاش درخواست کمک کرده و بر نیاز فوری به سرپناه تاکید میکند. او میگوید که کودکانش، مردمی که پس از زمینلرزه مجروح شده و زندهمانده همه برای ادامهی زندگیشان به کمک و سرپناه نیاز دارند. «ما در زمستان به یک خانه نیاز داریم تا بتوان از بچهها نگهداری کرد. مجروح میتواند بهبود یابد و زنده بماند.»
سلسله زمین لرزههای قدرتمند غرب افغانستان و عمدتاً ولایت هرات را لرزاند و هزاران نفر را بیخانمان و نیازمند کمکهای فوری کرد.
اولین زمین لرزه به بزرگی 6.3 ریشتر در 7 اکتبر 2023 در حوالی شهر هرات و پس از آن چندین پس لرزه رخ داد. چهار روز بعد زلزلهی 6.3 ریشتری دیگری در همین منطقه رخ داد و خسارات و تلفات بیشتری برجای گذاشت. این زمین لرزهها چندین روستا را در سراسر ولایت هرات و نیز ولایتهای بادغیس، فراه و همجوار آن را تحت تاثیر قرار داد.
اکنون برنامهی توسعهی سازمان ملل متحد میگوید که با توجه با فصل زمستان و بحرانی بودن وضعیت تلاش دارد، با طراحی و ساخت سرپناههای ایمن و مقاوم برای حفاظت از افراد آواره، طراحی برنامههای پولی در مقابل کار با هدف بهبود معیشت و اقدامهای فوری را برای حمایت از جوامع آسیبدیده از زلزله انجام میدهد.
این نهاد مرتبط به سازمان ملل متحد همچنان میگوید که با خورشیدی کردن مکتبها و مرکزهای بهداشتی، توزیع اجاقهای خورشیدی و ایجاد آشپزخانههای اجتماعی تحت رهبری زنان، که نقش دوگانه در تضمین امنیت غذایی و ارایه فرصتهای درآمدزایی ایفا خواهد کرد؛ تلاش میکند.
در نتیجهی زمینلرزهی قدرتمند در هرات چندین شهرستان در این ولایت کاملا ویران شد و در نتیجهی آن هزاران نفر جان شان را از دست دادند.
باوجود تلاشها برای امدادرسانی به آسیبدیدگان این زلزله؛ اما حکومت طالبان ناتوان از مدیریت این بحران بود. باوجود کمکهای میلیونی به آسیبدیدگان، گزارشها از حیفومیل شدن این کمک نیز وجود دارد.