درخواست بودجهی 185 میلیون دالری سازمان جهانی بهداشت، برای جلوگیری از مرگومیر زنان و کودکان
آینور سعیدپور
همزمان با فرا رسیدن فصل سرما، تشدید بحران بشری و افزایش سوتغذیه در افغانستان تئودور گبریسوس، رییس سازمان جهانی بهداشت، ۱۸۵ میلیون دلار برای مبارزه با سوءتغذیه و کاهش مرگومیر زنان و کودکان در افغانستان در خواست کرد.
رییس برنامهی جهانی غذا با نشر پیامی در صفحهی اجتماعی اکس، گفته است که در حال حاضر، نزدیک به یک میلیون کودک به شدت دچار سو تغذیه هستند و ۲.۳ میلیون کودک دیگر از سوتغذیه حاد و متوسط رنج میبرند.
او، همچنان با ابراز نگرانی از بحران اقتصادی در افغانستان گفته است که ۱۳ میلیون نفر، یعنی ۳۰ درصد از کل جمعیت افغانستان، گرفتار ناامنی شدید غذاییاند و نزدیک به یک میلیون نفر دچار سوءتغذیه شدید اند.
رییس برنامهی جهانی بهداشت همچنان گفته است که بر اثر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و در مواجهه با زمستان سخت، آنها در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای عفونیاند.
وی همچنان هشدار داده که در صورت کاهش کمکهای بشردوستانه، این تعداد در هفتهها و ماههای آینده احتمالا افزایش خواهد یافت.
تئودور گبریسوس، همچنان گفت که این سازمان برای حمایت از شفاخانهها به بودجهی ۱۸۵ میلیون دلاری نیاز دارد تا بتواند از مرگومیر زنان و کودکان بهعلت ناامنی غذایی جلوگیری کند.
این در حالیست که در گزارش جدید آژانس خبری فرانسه از وضع وخیم مادران و نوزادان در شفاخانههای افغانستان خبر داده شده است. طبق این گزارش، در هر دو ساعت، یک مادر در اثر زایمان در افغانستان جانش را از دست میدهد. دلیل این وضع هم کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در شفاخانهها و مرکزهای صحی و درمانی عنوان شده است.
از زمان به قدرت رسیدن طالبان در اگست ۲۰۲۱، سقوط وضعیت اقتصادی، قطع و کاهش کمکهای توسعهای بینالمللی بر سیستم صحی افغانستان تاثیر منفی گذاشته است.
سیستم صحی افغانستان در بیش از بیستسال گذشته وابسته به کمکهای بینالمللی بود و نتوانسته بود روی پای خود ایستاده شود.
طالبان؛ اما گزارشها از وخامت وضعیت اقتصادی و ناامنی غذایی را همواره رد کرده و میگویند سیاست اقتصاد محور دارند.
از سوی هم کمبود مرکزهای درمانی، دارو، تجهیزات صحی و پزشکان زن از عاملهای افزایش مرگومیر مادران در افغانستان عنوان میشود.
مریم معروف آروین، فعال حقوق زن در این مورد میگوید که طالبان در بیش از بیست سال گذشته برای جنگ در مقابل دولت جمهوری، از مدرسههای دینی سربازگیری کرده است.
وی همچنان میگوید که طالبان کانونهای آموزشی چون مکتبها، دانشگاه و روشنگری را دشمن شان میپندارند.
خانم آروین با اشاره به سخنان سرالدین حقانی وزیر داخلهی طالبان که گفته بود فاصله، میان آموزشهای دینی و عصری از میان برداشته شود، تاکید میکند که طالبان در مدرسههای دینی افکار افراطی و رادیکالی خودشان را تدریس میکند.
وی با هشدار از گسترش مدرسههای دینی تحت کنترول طالبان، جایگزینی مدرسهها دینی به مکتبها و دانشگاهها؛ آنرا تهدیدی برای نسل امروز و آیندهی افغانستان عنوان میکند.
این فعال حقوق زن همچنان میافزاید که در صورت تداوم این وضعیت، در افغانستان افکار بنیادگرایی رشد بیپیشنهای خواهد کرد.